49 Numaralı Parçanın Nidası Kitap Özeti

49 Numaralı Parçanın Nidası romanı, 1966 yılında Amerikan yazar Thomas Pynchon tarafından yayınlanan bir romandır. Bu roman postmodern gizem eseri özelliğindedir. 1923 ve 2005 yılları arasında En İyi 100 İngilizce Roman listelerinde adı geçen bu roman insanlar tarafından oldukça beğeni toplamıştır. Kitabın yazarının nerede yaşandığı dahi bilinmese de birçok yazarın ondan etkilendiği söylentileri dolaşıyor. 49 Numaralı Parçanın Nidası romanı, aslında 1960 yılında kaleme alınmıştır, fakat ancak 1866 yılında basılarak okurlarıyla buluşma fırsatı bulmuştur. Eserde Amerika ülkesinin geçmişten kitabın yazıldığı yıla kadar olan zaman diliminin gerek sosyal gerekse siyasal konuları ele alınıyor. Yani kısacası kitap Amerika’nın bütün kültürel yapısını ve yaşantılarını bir çatı altında topluyor.

Kitabın Özeti

Bu kitap, 1923 ve 2005 yılları arasında “En İyi 100 İngilizce Roman” adlı listede yer alma yayığına ulaşmıştır. 1966 yılında yayımlanan eserin yazarı Thomas Pynchon, kitabında postmodern bir gizemli anlatıma yer vermiştir. William Gibson, Salman Rushdie ve Neal Stephenson gibi birçok isim bu yazarın anlatımından etkilenmişlerdir. Birkaç fotoğrafının dışında hayatının nerede geçtiği dahi bilinmeyen bu yazar Nobel edebiyat ödülü kulislerinde hep sohbet konusu olmuştur.

49 Numaralı Parçanın Nidası adlı bu kitap, Amerika’nın en karmaşık dönemlerinde kaleme alınmıştır. Bu zor dönemde kadın cinayetleri, Vietnam Savaşı ve uyuşturucu alışkanlığı en güncel konular olmuştur. Yazar da bu karmaşık zamanın konularından yararlanmak için 49 Numaralı Parçanın Nidası adlı eserini yazmaya karar vermiştir.  Kitapta Oedipa Maas, eşi Mocho ile beraber hayatını sürdüren bir karakterdir. Günlerden bir gün eski sevgilisinin ölüm haberinin olduğu bir mektup alır. Bu mektupta kendisini vasisi olduğu bir cümle vardır. Eski sevgilisinin isteğini yerine getirmeye karar veren karakter, San Narciso’ya gitmek üzere yolculuğa başlar. Ve bu yolculuktan sonra çok esrarengiz bir hayatı olur. Bu sırları merak edip araştırmaya kalkışan Maas, hayatında gün geçtikçe yalnızlaşır. Çünkü yaşadığı çevre uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar edinen insanlarla dolmaya başlar. Yaşanan tüm bu olaylardan dolayı beyni o kadar doludur ki, sürekli hayaller görmeye başlar. 49 Numaralı Parçanın Nidası adlı bu kitapta dış dünyayı kendi hayallerinde değiştiren bir kadının hikayesinden söz ediliyor.  Günlerden bir gün kadın, ölen eski sevgilisinin pul koleksiyonunun açık artırma ile satışa çıkacağının haberini alır. Koleksiyon olan bu pullar 49 numaralı parça adıyla artık satıştadır. Kim olduğu bilinmeyen gizli bir insan bu koleksiyonu çok almak istiyordur. Kadın da o kişinin kim olduğunu öğrenmek amacıyla açık artırmaya katılır. Bu kitabı okuyan kişiler, yaşadığımız sistemdeki kötü olayların bizleri gün geçtikçe kabuklarımıza çekildiğimizin farkına varılmasını anlıyor. Kitap bize bir yandan gizemi merak edip araştırmamız gerektiği algısını verirken diğer yandan da yaşadığımız hayatın içinde aslında ne kadar yalnız kaldığımızı sorgulatıyor.  Yazar eserindeki olayları bir çırpıda anlamamız için baya alengirli cümleler kullanmıştır. Bizler kitabı okuduğumuzda onu hemen anlamak yerine, anlamaya çalışırken ne kadar derinlere inip, oralarda kayboluyoruz. Anlamakta önceleri güçlük çeksek de nihayetinde ne anlatılmak istendiği gayesine erişiyoruz.  İçinde her gün yaşadığımız ve yaşlandığımız bu hayat, aslında biz insanlar nasıl istiyorsak ve nasıl yön veriyorsak o şekilde ilerliyor. Kötü şeylerin olmasını sağlayan ve bundan şikayetçi olan yine biziz.

Thomas Pynchon Hayatı

Thomas Pynchon, 8 Mayıs 1937 tarihinde Amerika’da dünyaya geldi. Roman ve öyküleriyle tanınan yazar, eserlerinde espriyle hayali bütünleştirerek insanların bu dünyaya nasıl el gibi kaldıklarından bahsetmiştir. 1958 yılında Cornell Üniversitesi’nin İngilizce bölümünde eğitim görerek öğrenim hayatını başarıyla noktaladı. 1963 yılında yazdığı ilk eseri V. sayesinde Faulkner Vakfı ödülünü almaya hak kazandı. Bu romanda ne çok genç ne de çok yaşlı bir İngiliz’in hayatından bahsediyor.  Yazar, fotoğraf çekilmekten hiç hoşlanmayan ve basın muhabirlerinden bir çırpıda kaçan bir kişiliğe sahipti. İnsanlar onun bu özelliğini seviyorlardı.

Eserleri Nelerdir?

ROMAN

–              V (1963)

–              The Crying Of Lot 49 (49 Numaralı Parçanın Nidası) (1966)

–              Gravity’s Rainbow (Yerçekiminin Gökkuşağı) (1973)

–              Vineland (1990)

–              Mason And Dixon (Mason ve Dixon) (1997)

–              Against The Day (2006)

–              Inherent Vice (2009)

ÖYKÜ

–              Slow Learner (Yavaş Öğrenen) (1984)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir