Gecede Kitap Özeti

Kitabın Konusu

Kitap içine farklı hikayeleri barındıran bir kitaptır. Tam anlamıyla yedi tane farklı öyküden oluşuyor. Bu kitap Leyla Erbil tarafından yazılmış bir kitaptır. 1968 yılında basılmıştır.

Kitabın Özeti

Kitap içerisinde yer alan öyküler aslında kısa öykülerdir. Fakat her öykü birbirinden farklı ve karmaşık bir diller yazılmıştır. Yazım dili okuyucunun cümleleri anlama süresini de uzatıyor bu yüzden. Normal şartlarda oldukça kısa bir zamanda bitecek olan bir kitap sayfasına sahip ama yazılan cümlelerin ağırlığı yüzünden bunu tam anlamıyla anlayıp çözme zamanıyla beraber oldukça uzuyor bu zaman. Öykü kitapları arasında var olan en zor öykü kitaplarından bir tanesi olduğunu söyleyenler de var. Anlama yetisi bakımında iyi olan kişiler için kitap oldukça etkileyici olabiliyor. Fakat bu kitabı belki de bir kere okumak yetmeyecektir. Bu yüzden ikinci bir defa okumak için şans verebilirsiniz. Kitap içinde yer alan öykülerden birinin adı Gecede. Bu öykünün adı da kitabın adı olmuş zaten.

Gecede öyküsü, kadın erkek ilişkisini ele alan bir yazı olarak yazılmıştır. Kadının çaresiz kalışını, yaşadığı durumları anlatmıştır. Kadının karşısında duran erkek figürünün ise var olan tutum şekli nasıl bunu anlayabiliyoruz.

Vapur öyküsü ise imgesel bir yolculuk yaptırıyor demek mümkün. Kişiselleştirmelerin sıkça yapıldığı öykü, anneliği, toplum içinde var olan yapısal özelliklerimizi, bencilliklerimizi gözler önüne sererek güzel bir şekilde anlatılmış hikayelerden birisidir.

Çekmece öyküsüne bakacak olursak; bir gemi çalışanı olan adamın karısına yazmış olduğu mektupların anlatılmasını görebiliyoruz. Yaşanılan günlük hayat sorunları ve kadın erkek ilişkisinin anlatıldığı bir öykü tarzı var bu öykü içinde. Diğer öykülerde de farklı betimlemeler yapılarak farklı şekilde düşünmeye yarayan konular anlatılmıştır. Öykülerin hepsi birbirinden farklı ve iyi yazılmıştır. Sadece anlamak için biraz dikkatli ve düşünerek okumanız gerekebilir. Kitap içerisine yer alan öykülerin adlarına bakacak olursak;

  • Vapur
  • Ayna
  • Çekmece
  • Hokkabazın Çağrısı
  • Ölü
  • Tanrı
  • Gecede

Kitabın Yazarı Hakkında Bilgi

Leyla Erbil Kimdir?

1931 yılında dünyaya gelmiştir. Önce Kız Lisesi’ni bitirdi ve sonra da İstanbul Üniversitesinde eğitim aldı. Farklı yerlerde çevirmenlik yapmıştır. Birçok farklı dergide yazarlık yaptı. 1956 yılında ise ilk öykü kitabını çıkardı. Kendinden önce var olan o yazı akımlarına bağlı olarak çalışmalar yapmayı tercih etmedi. Yeni bir biçim geliştirdi. Düşünce kaynağı olarak kendine Marks ve Freud’un çalışmalarını belirledi. Bu iki insanı kendine ışık edindi. 2013 yılında ise hayata veda etmiştir. Bu zamana kadar yazmış olduğu eserler öykü ve roman türündedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir