Goriot Baba Kitap Özeti

Kitabın Konusu

Olay Paris’te gerçekleşmiştir. Yazılan kitaptaki olay herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Goriot Baba iyiliği ve saflığı gösteriyor. Çocukları ise kötülüğü ve nankörlüğü.

Kitabın Özeti

Goriot, çırak olarak tel şehriye yapımında çalışan birisiydi. Ticaretle ilgileniyordu. Kızlarına olan sevgisi ve ticareti olan sevgisi bambaşkaydı. Evlendikten yedi sene sonra karısı ölmüş ve kızlarına da tek başına bakmak zorunda kalmıştı. Kızları ne isterse hepsini yapıyordu. Hiçbir şekilde hayır demiyor ve kızlarını üzmek istemiyordu.

Artık kızları büyüdü ve evlenmelik çağa geldiler. Anastesie, Kont’un dikkatini çekmişti. Sosyeteye girmek için evlendi. Diğer kız olan Delphine ise Mösyö Nucingen adlı bir oldukça varlıklı bir bankacı adamla evlendi. Goriot tek bir şey istiyordu. O da damatlarının iyi olmasıydı. Ama beklediği gibi olmadı. Çünkü Goriot tüm varlıklı halini kaybedince, Kızların kocaları babalarıyla görüşmesini yasakladırlar.

Bir süre sonra Goriot bir pansiyona yerleşti. Bu yerleştiği pansiyonda başka insanlar da kalıyordu. Başlarda herkes Goriot’a oldukça saygılıydı fakat sonradan durumlar değişti. Çünkü Goriot kızlarıyla gizli gizli görüşünce yanlış anlaşılmıştı. Bu yüzden pansiyonda kalanlar hakkında farklı şeyler düşündü.
Eugene adında olan genç çocuk bir gün Goriot’un kızlarından birini gördü ve beğendi. Fakat sonradan kızın babasının Goriot olduğunu öğrendi. Fakat kız ona yüz vermedi. Sonra öbür kıza ulaşmaya çalıştı. Delphine’le tanıştı. Zaten Delphine’nin kocası da onu aldatıyordu. Kızlar sürekli başka başka sıkıntılarla uğraşıp duruyordu. Goriot’un da bu durumlardan haberi oldu. Artık daha fazla bu acılara dayanamadı. Hastalanıp yataklara düştü. Artık son kez kızlarını görmek istiyordu ama onlarla bir tülü görüşemedi. Goriot kızlarının onu ziyarete gelmeyeceğini öğrenince üzüldü ve sitem etti. O durumdan sonra Goriot’un bilinci tamamen kapandı. Anastesie özür dilemek için gelmişti ama artık çok geçti. Babası ölmüştü. Cenazesini ise Eugene düzenledi. Kızları da cenazeyi uzaktan izlemekle yetindiler.

Kitabın Ana Fikri

İnsanlar bazen maddi varlıklardan dolayı gözünün önüne olan daha önemli şeyleri göz ardı ederler. Fakat bu göz ardı ettiklerini yarın bir gün kaybettikleri zaman artık her şey için geç olacaktır. Yapılan iyiliklere karşı nankör bir şekilde davranmamak gerekiyor bu hayatta.  Hayatın gerçekleri maddiyattan daha önemlidir.

Kitapta Yer Alan Karakterler

  • Goriot: Ticaretle uğraşan ve iki kızı olan bir adamdır. Goriot, kızları için elinden geleni yapan bir adam olmuştur. Karısının vefatı üzerine kızlarını tek başına büyüttü.
  • Anastesie: Goriot’un kızıdır. Sırf sosyete içinde yer almak için zengin bir kontla evlenmiştir. Ama babasıyla görüşmesi bile yasaklanmıştır.
  • Delphine: O da kız kardeşi gibi zengin bir adamla evlenmiştir. Fakat evliliği istediği gibi gitmez. Eugene ile tanıştıktan sonra hayatında bazı şeyler değişir.
  • Eugene: Delphine’e âşık olmuştur. Goriot’un kaldığı pansiyonda kalan bir çocuktur. Goriot’un son görevini Eugene üstlenmiştir.
  • Mösyö Nucingen: Zengin bir bankacıdır. Delphine ile evlidir.
  • Kont: Zengin bir konttur. Anastesie ile evlidir.

Yazar Hakkında Bilgi

Honore de Balzac Kimdir?

Fransa’da dünyaya gelmiştir. Doğum tarihi 20 Mayıs 1799’dur. Köyde yaşam sürmüş olan bir ailenin çocuğudur. Fakat kendisini daha soylu göstermek adına ismini değiştirip de eki eklemiştir. Bu ek soyluluk belirtiyordu. Küçük yaşlardan beri edebiyata hep bir ilgisi vardı. Tarihsel, mizahi tür gibi roman denemeleri yaptı. Basım ve yayın işleriyle uğraştı ama pek başarılı olamadı. Tekrar edebiyat yaşantısına döndü. Hayatı boyunca yaklaşık olarak 130 tane eser yazmıştır. Bunların bir kısmı tamamlanmış eserlerden oluşuyor. Bir kısmı ise tamamlanamadan taslak halinde kalmış eserlerdir. 1850 yılında sevgili ile evlendi. Paris’e geri döndükten kısa bir sonra da vefat etti. 18 Ağustos 1850 yılında dünyaya veda etmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir