Gülnihal – Namık Kemal Kitap Özeti

Gülnihal 1875 yılında ele alınmış olan bir eserdir. Namık Kemal tarafından yazılmış olan bu eser tiyatro kategorisinde yer alır. Orijinalinde 144 sayfa bulunur ve oldukça sade bir anlatımı vardır.

Özeti

Gülnihal kitabı içerisinde ana karakterlerden birisi Muhtar Bey’dir. Muhtar Bey’in hayatı tehlike içerisindedir. İsmet ve Muhtar’ın akrabalıkları olan herkes de bu tehlikenin içerisindedir. Düşmanları bu kişileri oldukça fazla tehdit ederler. Gülnihal köle konumundadır ve bu konuma sonradan gelmiştir. Önceleri oldukça saygın bir beyin kızıdır. İsmet Hanım gibi o da zamanda birisine karşı büyük bir sevgi beslemiştir. Ancak düşmanları Gülnihal’i sevmeyen kişiler onun sevdiğini hiç düşünmeden öldürürler. Onu sevmeyen kişiler aslında kan bağının bulunduğu kişilerdir ve onu köle olarak satarken düşünmezler. Gülnihal bu süreç içerisinde oldukça eziyet çeker ve son olarak buraya satılır. Kendisini satan kişiden intikamını almak için onu öldürür. Köle olarak satıldığı bu yerde ilk amacı İsmet’in dayısını öldürmektir, ancak zamanla onları sevmeye başlar. İsmet’in annesi oldukça kalbi temiz birisidir ve davranışları tamamen iyi yöndedir. Gülnihal annesini kaybeder ve kadın kendisine karşı daha iyi davranmaya başlar. Gülnihal bu iyilik karşısında ezilir. Yaşadığı her şeyi Muhtar Bey’e anlatmaya karar verir ve kimse ona inanmayı tercih etmez. Çünkü onlar kendi akrabalarına kefildirler ve böyle bir şey yapmayacaklarını düşünürler. Gülnihal ise bu durumun aksi düşüncesine sahiptir. Kaplan Paşa tamamen para için Muhtar Bey’in yanındadır ve para olmazsa ona karşı sevgisi olmayacaktır. Muhtar Bey ise çok cesur birisidir ve herkes onu oldukça seviyordur. Muhtar Bey’e tehditlere karşı dikkatli olmasını söylerler ancak o bunları kulak arkası eder. Kan akıtmayı istemez ve karısının da Gülnihal ile aynı fikirde olduğunu görür. İsmet Hanım oraları tamamen bırakmak ve güvende olmak ister ancak bu isteği reddedilir. Bu sırada Muhtarı kaçırırlar ve diğerlerinin de gelmesi için bir yazı bırakırlar. Muhtar’ın ve eşinin de ölmesini istemez, ancak tamamen onlara eziyet edecektir. İsmet Hanım ile zorla dünya evine girmek ister ancak bu teklifine her zaman olumsuz dönüş alır. Gülnihal de onun yanına konulur ve birlikte Muhtar’ın yanına giderler. Muhtar bekledikleri gibi onlara iyi davranmaz ve oldukça şaşırırlar. Gülnihal içeriden birisini evlenme vaadi ile kandırır ve Muhtar’ın kurtulmasını sağlar. İsmet Hanım’ı zorlayan Paşa bir gün Gülnihal’in araya girmesi ile ne yapacağını bilemez ve onu oracıkta öldürür.

Yazar Hakkında Bilgi

Namık Kemal 1840 yılında dünyaya gelmiş olan bir yazardır. Tekirdağ’da doğan yazar Tanzimat Dönemi’nde yazmış olduğu şiirler ile ön plana çıkmıştır. Yazılarında ağırlıklı olarak vatan konularına yer vermiştir. 48 yaşına kadar yaşamış olan yazar, son nefesine kadar vatanı savunan düşüncelerini paylaşmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir