Gündelik Bilmeceler kitabı 1996 yılında yayınlanmış olan bir kitaptır. Partha Ghose çeşitli bilmeceleri bu kitap içerisinde toplamış ve çocukları eğlendirmeyi amaçlamıştır. Çocuklar bu bilmeceleri birbirlerine sorarak eğlenir ve vakit geçirirler.
Özeti
Gündelik Bilmeceler kitabı özellikle Hindistan’da okuyucuya sunulan dergilerden yola çıkılarak basılmıştır. Dergilerin içerisinde bulunan köşe yazılarından esinlenilmiş ve onlara yer verilmiştir. Bilmeceler içerisinde mantık kuralları aranmaz ve komiklik amaçlanır. Fizik kuralları burada geçerli değildir ve geniş olarak düşünülmelidir.
Fincandaki Kaşık
İki ayrı fincan bulunur ve fincanların kalınlığı aynı değildir. İki fincanda ağzına kadar su ile doldurulur ve kırılma zamanları tahmin edilir. Hangi fincanın daha önce kırılacağı sorulur. Cevabında ise bir fincanın içerisine metal kaşık konması söylenir. Bu kaşık metal olduğu için ısıyı çabucak iletir ve fincanın içi daha çabuk ısınır. Dışı daha sonra ısınır ve bu sebepten dolayı kalın olan ilk hasar görecektir.
Sabun ve Kir
Sabun nasıl insanın bütün her şeyini temizleyebildiği sorulur. Kıyafetleri nasıl bu kadar güzel temizleyebildiği sorudur. Sabun oldukça özel bir molekül yapısına sahiptir. Bu yapısından dolayı da temizlik konusunda oldukça iyidir. Moleküller, yağ molekülleri ile birleşirler ve onların dağılmasına izin vermezler. Kir aslında yağ moleküllerini içerisinde bulundurur. Bu nedenle sabunun molekülleri, kir molekülleri ile de etkileşime girecektir. Kıyafetler de sabun ile temas ettiği an bu nedenle temizlenmiş olur.
Yangın Var
Gündelik Bilmecelerden bir diğeri de yangın var bilmecesi olmuştur. Bilmece içerisinde su konusunu barındırır. İtfaiyelerde neden su ile söndürme işlemi yapıldığı sorulur. Suyun nasıl bir yangın söndürücü etkisine sahip olduğu merak edilir. Bunun sebebi ise su sıcaklığı çeken bir maddedir. Suyun molekülleri sıcaklığın moleküllerini yok eder.
Horultu
Gündelik Bilmecelerden bir tanesi de insanların horlaması ile ilgilidir. İnsanların neden horladığı bu bilmece içerisinde sorulan bir sorudur. Diğer kişi ise bu soruya yanıt vermelidir. İnsanın ağzının içerisinde boğazına doğru inen bir et vardır. Bu et parçası sarkıktır ve oldukça yumuşaktır. İnsan her nefes aldığında bu et hareket eder. İleri ve geri hareket eden bu et ile ses çıkar. Sırtının üzerinde uyuyan kişi derin bir şekilde nefes verir. Nefes verdiğinde ise etinden ses gelir. Bu da horlama anında çıkartılan ses olarak tanımlanır.
Başarılı Uçuş
Gündelik Bilmecelerde oldukça ağır bir halde olan uçakların nasıl uçtuğu sorulur. Kişi ise uçağın nasıl havalandığını düşünür. Fizik kuralı içeren bir bilmecedir ve oldukça iyi düşünülmelidir. Bernoulli ilkesi ele alındığından bu işlemin nasıl olduğu anlaşılır. Uçak şekil olarak uçabilmeye uygun olarak üretilmiştir. Havaların birbiri ile dönüşü ile uçak hız kazanır. Basınçtan dolayı uçağın uçma işlemi kolaylaşır.
Düşen Kediler
Kediler çok yüksek bir yerden düştüklerinde bile bir şey olmaz. Bunun nedeni kişiye sorulur. Kedilerin yüzey hacimleri ele alınır ve düşme anında hacimlerini çoğalttıklarını söylerler. Yere düştüklerinde ise basınç tek bir alanda olmaz. Bu dağılım ise onların hayatta kalmalarını sağlar.