Handan – Halide Edip Adıvar Kitap Özeti

Handan kitabı Halide Edip Adıvar tarafından 1912 yılında yazılmış olan bir kitaptır. Kitap içerisinde çeşitli mektupların birleştirilip yazıldığı bir eserdir. Edebiyatımızdaki yeri olarak kadınların psikolojisini oldukça iyi ele almıştır. Bu konudaki ilk eser olarak bilinir.

Özeti

Handan’ın bütün ailesi yaşamını yitirmiştir. Bu nedenle amcası ile birlikte kalır ve onun çocukları ile büyür. Onları kendi kardeşleri gibi benimsemiştir. Nazım isminde oldukça genç bir öğretmen vardır. Bu öğretmen ücretsiz olarak dersler verir ve Handan da bu derslerden faydalanır. Başka bir dil öğrenen genç kızlar hemen eğitimlerini yarıda bırakırlar. Ancak o herkesten farklı olarak sosyoloji, edebiyat ve felsefe ile de ilgilenir. Nazım ona oldukça basit bir evlenme teklif eder. Hiç içten değildir ve bu teklifi ret ile sonuçlanır. Nazım başka bir ülkeye kaçma girişiminde bulunur. Onu sürgün etmek isterler ve bu gerçekleşmeden canına kıyar. Handan’ın kuzeni hiç görmediği birisi ile evlenir. Refik Cemal, her ne kadar Neriman’a bağlılık yeminleri etse bile bunu yerine getiremeyecektir. Zaman içerisinde onu oldukça sıradan bir insan olarak görecek ve hiçbir heyecan duymayacaktır.  Zamanla Handan’a karşı büyük hayranlık duymaya başlar ve bu hayranlık sevgi ile sonuçlanır. Handan, oldukça zengin ve kendisinden büyük olan Hüsnü Paşa ile yaşamını birleştirir. Hüsnü Paşa evliliğin güzel bir şey olmadığına inanır ve Handan’ı üç aylığına yanından kovar. Handan’ı çok sevdiğini dile getirir ancak çok yetenekli birisidir. Yetenekleri karşısında kendisini ezilmiş hisseder ve büyük rahatsızlık duyar.  Hüsnü Paşa bu süre zarfında tamamen basit, kültürsüz ve beceriksiz kadınlar ile birlikte olmayı tercih eder. Handan sabırla bekler ve onun kendisine dair döneceğine dair büyük umut besler. Ancak sürecin sonunda kendisine olumsuz bir not gelir ve evliliği biter. Onu aldattığını ve özgür olmak istediğini açıklıkla ifade eder. Handan evliliğe karşı büyük bir sevgi besler ve onun her şeyin üstesinden gelebileceğine inanır. Ancak evliliğinin bitmesi ile büyük bir çöküntü yaşar. Menenjit geçirir ve bir hastaneye sevki istenir. Refik Cemal bu esnada kendisine eşlik eder ve ona karşı taşıdığı artık içinde saklayamaz. Ona karşılık verir ve bir müddet aşk yaşarlar. Ancak Neriman’a karşı etmiş olduğu ihaneti sonradan fark eder ve yine kriz geçirir. Bu krize yenilir ve yaşamını kaybeder.

Yazar Hakkında Bilgi

Halide Edip Adıvar, 1884 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş olan yazardır. Aynı zamanda öğretmenlik yapmış ve siyaset ile uğraşmıştır. Halide Onbaşı ünvanını almaya hak kazanmış ve tarih kitaplarına böyle geçmiştir. Kurtuluş Savaşı’nda öncü olarak konuşmalarda bulunmuş ve halkın inançla dolmasına yardım etmiştir. İlk yazarlık deneyimini ikinci meşrutiyetten sonra gerçekleştirmiştir. Yurtdışında ismi en çok bilinen yazarlarımızdan birisidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir