Harem – Ömer Seyfettin Kitap Özeti

Harem kitabı Ömer Seyfettin tarafından 1981 yılında yazılmıştır. Kitap içerisinde yanlış anlaşılmalar ve doğuracak sonuçlar ele alınmıştır. İçinde farklı bakış açıları da bulunduran kitap okuyucu tarafından çok ilgi görmüştür.

Özeti

Nazan ve Sermet Harem kitabı içerisindeki ana karakterlerdir. Bu karakterler evlidir ve birbirlerini çok severler. Öyle ki bu çiftin aşkı dillere destandır ve herkes onlardan bahseder. Evlenmek istemeyen kişiler bu çifti gördüğü zaman evliliğe imrenirler. Sevgileri ile daima birbirlerini el üstünde tutar ve sevginin güzelliğini herkese gösterirler. Şişli’de yaşam süren bu çift birbirlerine oldukça zıt karakterlerdir. Nazan gezmeyi ve dolaşmayı severken, Sermet bunu hiç sevmez. Nazan’ı kıskanır ve erkeklerin içerisine onu bırakmak istemez. Bir gün birbirleri ile bir tartışmaya girerler ve hiç de hoş olmayan sözler sarf ederler. Sermet, Nazan’ın başka birisi ile birlikte olduğunu ve ona ihanet ettiğini düşünür. Nazan da Sermet için aynı düşüncelere kapılır ve evi terk eder.

Nazan eşyalarını toplamaya geldiği bir gün kocası ile karşılaşır. Kocasına evli oldukları her gün için çeşitli notlar yazmıştır. Bu notlar ile kendisinin haklılığını ispat edeceğini ifade eder. Kocasının da aynı şekilde yazılmış bazı notları vardır. O da notları ile kendisinin haklılığını ispat edeceğini söyler. Başlarda ikisi de okumak istemese de meraklarına yenilerek notları okumaya başlarlar. Refi ve Meliha çift ana karakterlerin yakın dostlarıdır. Evlerine misafirliğe gelirler ve bu esnada büyük bir kavga çıkar. Sermet Nazan’ın kendisini Refi ile aldattığını düşünerek olayları büyütür. Refi bir gün hareminin içerisine onu çağırır. Nazan kılık değiştirerek onu haremine girer ve orayı görür. O esnada Meliha da kılık değiştirir ve Sermet’in yanına gider, Nazan’ın nerede olduğunu ise Sermet’e söyler. Sermet koşarak Refi’nin evine gelir ve onu çok döver. Nazan eşinin kendisine inanmasını ister ve her şeyi anlatır. Bu sırada Meliha’yı görüp o da onu dövmeye başlar. Sermet de ona her şeyi anlatır. İkisi de benzer olayları yaşadıkları için birbirlerini anlarlar. Birbirlerini affeder ve herkese inat güzel bir şekilde yaşamaya devam ederler. O zamandan sonra diğer çiftin yanında daima el ele dolaşırlar ve onları kıskandırırlar.

Ana Fikir

Birbirini seven kişiler birbirlerine daima saygı göstermelidir.

Yazar Hakkında Bilgi

Ömer Seyfettin 1884 yılında Gönen’de dünyaya gelmiştir. Okul eğitimine burada başlamış ve zaman içerisinde Sinop’ta okumaya başlamıştır. Ardından ailesi ile birlikte İstanbul’a taşınmış ve Osmanlı Devleti’nde yer alan bir mektepte okumayı sürdürmüştür. Kuleli Askeri İdadisi’ne giderek askerlik eğitimi almış ve asker olma yolunda ilerlemiştir. Askeri okuldan mezun olduktan sonra iki ayrı okula daha gitmiştir. Teğmen ve üsteğmen olarak görev yapmış ancak daima yazarlığa devam etmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir