İçimizdeki Çocuk Kitap Özeti

Kitabın Konusu

İçimizde olan çocuk hayatımız yön veren oldukça güçlü bir varlıktır. Duygularımızı, düşüncelerimizi yönlendirir. Hem de sürekli. Fakat çoğunlukla bunu fark etmeyiz bile.

Bu kitap içinde de çevremizde olan arkadaşlarımızın, ailemizin, davranış ve hareketlerimizi hangi yönde ve nasıl etkilediğinden bahsediliyor.

Kitabın Özeti

Büyümek, büyüdükçe olgunlaşmak aslında bedenle alakalı bir durum değildir. Tamamen ruhla alakalı bir durumdur. Herkesin içinde olan bir çocuğun varlığından bahsediliyor. Bazılar için o çocuk prangalara vurulmuş bazıları içinse hala hür bir şekilde hayatına devam ediyor. Aradan ne kadar zaman geçerse geçsin var olan o çocuk hiçbir şekilde o özgürlükten mahrum kalmıyordu.

Herkesin kendine göre yaşadığı sıkıntılar içeren bir hayatı vardı aslında. Hatta sürekli iyiyim diyen insanların da. Her zaman kendinizi sakınmak isteseniz de içinizdeki çocuk ölmez. Ama nasıl kontrol edileceğini öğrenebilirsiniz. Bunu kontrol etmeyi öğrenmek sizi topluma sağlıklı bir birey olarak kazandırmak demektir. İçimizdeki çocuk aslında çok başka yönlere ayrılmıştı. Birisi İç Ana- Baba, diğeri ise Çocuk olan kısımlar.

Bu çocuğun oluşumunda en önemli kısım aile olmuştur her zaman. Aile, çocuğun içinde var olan diğer çocuğun hayatını etkiler yani sağlık mı yoksa sağlıksız bir çocuk mu olacağına karar verir. Her ailenin belli çerçeveler içinde kendilerine koymuş kurallar olabilir. Bu çerçeve içinde kişiliğimiz ve sınırlarımız belirlenmiş olur. Hatta sağlıksız olan bir insanın iç dünyasına bakacak olursanız sorunların aileye kadar indiğini ve onlardan kaynaklandığını göreceksiniz. Bu tarz bir iç çocuğa sahip olan kişilerde durum farklıdır. Aslıda aile için koyulmuş olan kurallar bütünü var gibi yansıtılır ana aslında öyle değildir. Yani herhangi bir sınır belirlenmemiştir. Her şeyi daha da uç noktada görür ve sorun gittikçe büyür.  Sağlıksız bir çocuk için her şey mümkündür. Özellikle de özgüven eksikliği bunlardan en sık karşılaşılan durumdur. Yalnız kalmaktan korkan kişilerin bile temeli ailede olan bozukluklara dayanıyor.

Utanma ve utanç durumunun da varlığını belirtelim. Utanmak çok doğru ve normal bir durumdu. Bu sayede kişi yapmış olduğu hatalardan kendine bir ders çıkarır ve aynı hatayı tekrarlamak için bir girişimde bulunmaz. Ama bunun sürekli olduğu bir durumda o zaman olay daha ciddi bir boyuta ulaşabilir. Bu durumun sonu kişilik bozukluğuna kadar gidebilir. Özgüvenin olmadığı ve sürekli başkalarına bağlı yaşadığınız bir hayat pek hoş olmayacaktır.

Kimse öz eleştiri yapıp kendini oldukça objektif bir şekilde sorgulamıyor. Çünkü bunu yapmak mümkün değil. Kişi kendine karşı objektif bakamadığı için mümkün hale gelmiyor aslında.

Sorunları çözmek için irdelemek yerine üstünü kenardan köşeden bir şeylerle kapatmayı tercih ettiğimiz zaman hiçbir şey tam anlamıyla düzelmiş olmayacak. Çocuğun şekillenmesini sağlayan dış etkenler olduğu için bunu kontrol etmek imkânsız hale geliyor. İçimizdeki çocuğu kontrol edemesek dahi dış etkenlere müdahale etme şansımız var. Bazı şeyler için zamanın geçtiğini düşünmek anlamsızdır. Çünkü gerçekten de geç değildir. İnsan hatalarını fark ettiği zaman kendisindeki sorunları bulup düzeltmek için elinden geleni yapacaktır. Sorunlar her zaman her yerde var olacaktır. Ama engelleri aşmak için mücadele etmek gerekiyor. Bu yüzden bu kitapta anlatılan tüm bunlar kendinizi değerlendirmenize fayda sağlıyor. Birçok test ve anketler de bulunuyor.

Kitabın Ana Fikri

Bu kitapta anlatılan, insanın içindeki çocuğu şekillendirmesi için dış etkenlere odaklanması gerekiyor. Hayatında yapmış olduğu hatalardan birer ders çıkarıp yoluna öyle devam etmeli yoksa bu durum başka sorunlara da yol açabilecektir.

Kitabın Yazarı Hakkında Bilgi

Doğan Cüceloğlu Kimdir?

Cüceloğlu, Mersin doğumludur. İletişim psikolojisi alanında uzmandır ve çeşitli seminerler de verir. Kişisel gelişim kitaplarıyla oldukça tanınan bir isim haline gelmiştir. İnsanların davranışlarını, duygularını dikkati bir şekilde inceleyerek hakkında yazılar yazmıştır. Günümüze ise pek çok kişiye seminer vermiştir. Hala kitap yazmaya ve eğitim seminerleri düzenlemeye devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir