Ak Dağlar Kitap Özeti

Ak Dağlar romanı, 1980 yılında Türk yazar Ahmet Topal tarafından yayınlanan bir romandır. Roman Remzi Kitapevinde basılarak okurlarına sunulmuştur.

Kitabın Konusu

Bu kitapta Osmanlı Devleti’nin çökmesiyle ortaya çıkan bütün dolaplar ele alınıyor. Kafkas kadınları Osmanlı Sarayı’na göç ederler ve orada birçok olayın içinde bulunurlar. Çeşitler dolaplar çevirerek oyunlar oynarlar. Bu kitap Osmanlı Devleti ile ilgili konuları ele alıyor.

Kitabın Karakter İncelemesi

Abdülaziz: Kitapta geçen dönemin padişahıdır.

Yusuf İzzettin: Abdülaziz’ in padişah olmadan önce bu evlada sahip olur.

Meyyale: Saraya getirilen güzel bir kızdır.

Hasan Bey: O dönemin valisidir.

Salih Ağa: Kitapta iyi bir karakterdir.

Kitabın Ana Fikri

Bu kitaptan çıkaracağımız ders, kurulan dolaplar sonucunda her şeyin bir gün ortaya çıkması ve bu şekilde mutlu olunmamasıdır.

Kitabın Özeti

Abdülaziz daha padişah değilken annesine torun verip, onu babaanne ediyor. O zamanlar birisiniz padişah olmadan önce evlat sahibi olması yasak bir konudur. Bu yasaktan ötürü torununu kimsenin görmediği yerlerde besleyip yetiştirir. Torunu sıkılmasın diye de saraya gizlice iki tane kız çocuğu getirir.  Daha sonra üçü birlikte büyümeye başlar. Bu kızların birine Meyyale, diğerine de Çeşmidil adlarını koymuştur. Meyyale büyüyüp 14 yaşına geldiğinde sultan onu oğlunun arkadaşı ile evlendirir.  Lakin bu evlilik aradaki yaş farkından dolayı uzun sürmez ve kız saraya geri gelir. Meyyale gün geçtikçe daha üzgün vakitler geçirir. Sultan onun bu durumuna çok kahrolur. Üç sene sonra bu kızı ondan sadece on yaş büyük biriyle evlendirir. Diğer getirilen kız Çeşmidil ise sultanın oğlu tarafından haznedarlığa alınır. Sultanın oğlu en güvendiği kişilerce tahttan indirilir. Bu sefer tahta V. Murat çıkar. Sultanın oğlu Abdülaziz’e kötü davranmaya başlarlar. Bu duruma artık katlanamayan Abdülaziz canına kıyar. Sultan, oğlunun vefatını bir türlü kabul edemez. Onun bu halinden ötürü bir konağa hapsederler.

Ahmet Topal Hayatı

Ahmet Topal edebi eserler kaleme alan bir yazardır. Eserleri Fenomen Yayıncılık ve Gece Kitaplığı yayınevleri tarafından basılıp yayımlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir