Ajan Kitap Özeti

Ajan romanı, 2000 yılında yazar Stuard Woods tarafından yayınlanan bir romandır. Bilge Kültür Sanat Yayınevi’nde basılarak okurlarıyla buluşmuştur. Kitap yabancı bir eser olup, çevirmen Gökçen Ezber tarafından dilimize çevrilerek bizlere sunulmuştur. Gerçek adı “Heat” tır. Eser toplamda 339 sayfadan oluşmaktadır.

Kitabın Konusu

Romanın başkahramanı Jesse adındaki bir karakterdir. Jesse’nin kafası çok karışıktır ve ne yapması gerektiği hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Yapmadığı bir suç iftirasından dolayı hapse atılmıştır. Hapiste kimi zaman tek bir hücrede yalnız başına kalırken, kimi zaman da ajan olduğu için kendisini sevmeyen insanların olduğu yerde kalıyor. Kafası o kadar bulanık ve o kadar üzgündür ki aklına hiçbir şey gelmez. Ta ki o beyaz ışık yanana kadar… Özgürlüğünü tekrar elde edebilmesi için bir tarikatı çökertmesi gerekiyordur.

Kitabın Ana Fikri

İnsanoğlu bu hayatta ne kadar iyi kalpli olursa olsun, özgür olmak istiyorsa onun yapabileceği her şeyi yapar.

Kitabın Karakter İncelemesi

Jesse: Eski işi ajanlık olan bir karakterdir. Yakışıklı birisi olmasına rağmen yaşadığı olaylar yüzünde çökmüş görünüyordur. İşlemediği bir suçtan dolayı cezaevine hapsedilmiştir.

Fuller: Başkarakterin ajan arkadaşıdır. Arkadaşı için hep iyi şeylerin olmasını istiyordur.

Kitap Özeti

Kitaptaki başkarakter Jessie, işlemediği bir suçtan ötürü ceza alarak içeri atılır. Eşini kaybeden ve kızından bir haber alamayan bu adam içerde toplamda on dört ay yatar. Fakat öbür suçlular tarafından sürekli rahatsız edilmektedir. Daha sonra Jessie’ye eğer bir çeteyi çökertmeyi başarırsa onu salacaklarını söylerler. Jessie bu teklifi kabul eder, ama eğer çeteyi çökertemezse tekrar cezaevine getirilecektir. Jessie çetenin hakkındaki bütün bilgileri alır. Kendisi için de yasalara uygun bir kimlik çıkarılmıştır. Jessie daha sonra çetenin bulunduğu yere gitmek için yola çıkar ve oraya varır. Yorgunluğunu atmak için bir kafeye müşteri olarak oturur ve kahve söyler. Daha sonra yanına bir polis gelir. Ona kim olduğunu sorar. Jessie’de polise ailesini bir kaza sonucu toprağa verdiğini söyler. Polis ondan bir hayli şüphelenir. Aslında bu kasabada yabancılar pek hoş karşılanmazlar. Daha sonra polis hakkındaki gerekli bilgileri alır ve araştırmaya başlar. Jessie polise onun gibi ırkçı olduğunu söyler ve durum polisin çok hoşuna gider. Onunla daha yakından ilgilenebilmek amacıyla tanıdığı bir eve yerleştirir. Bu evde dul bir kadın ve bir tane çocuğu yaşıyordur. Jessie artık bu evde yaşadığı için hemen bir iş bulur ve çalışmaya başlar. Kadın çoktan onun güvenini kazanmıştır. Olaylar bu şekilde akıp gider. Fakat başta planlanan çeteyi çökertme işi onun için yatar. Jessie dul kadınla evlenir ve oradan uzaklaşıp giderler. Çeteyi de bir başkası çökertir.

Stuard Woords Hayatı

Yazar 9 Ocak 1938 tarihinde dünyaya gelmiştir. 1959 yılında üniversiteyi bitirmiştir. Reklamcılık işi ile uğraşmıştır. Daha sonra roman yazmak amacıyla İrlanda ülkesine yerleşmiştir.

Eserleri Nelerdir?

–              Baş Belası

–              Geçmişin Karanlık Yüzü

–              Demir Orkide

–              Soluk Soluğa

–              Beverly Hills Prensi

–              Sıkıysa Yakala

–              Kirli İş

–              Orkide Sahili

–              Takip

–              Ölüm Adası

–              Denizden Gelen Ölü

–              Ajan

Kitap Eleştirisi

Kitapta karakterler bazen sığ noktalarda kalsa da okurlarını o anda yakalayabiliyor. Başkahramanın hayat hikayesi belki de başka insanların gerçek hayatlarında da yer alıyordur. Kitap genel anlamda akıcı bir üslup tarzıyla ele alınmıştır. Ayrıca yazarın karakteri benimseyerek anlatması da kitaba değer katmıştır. Açıkçası kitabı okumayanlara okumalarını tavsiye ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir