Kafes – Josh Malerman Kitap Özeti

Kafes 2014 yılın basılmış ve birçok ödülü almış olan bir kitaptır. Kendi alanında uzun süre listenin en üstünde yer almıştır.

Özeti

Kafes iki ayrı zamanı aynı anda anlatır. Bu zamanlardan birisi Malorie’nin çocukları ile birlikte nehir üzerinde gittiği kısımdır. Diğer zaman ise Malorie ve doğum sürecini ele alır. İlk hamile olduğunu öğrendiği andan doğumuna kadar olan kısım detaylı bir şekilde anlatılır. Malorie, artık bu şekilde yaşamak istemediğine karar verir ve herkesin daha iyi bir hayata sahip olması için yola çıkar. Dışarıda bir varlık vardır ve bu varlığı gören herkes intihar etmeye meyillenir. Bu nedenle varlığı görmemek için gözleri bağlı bir şekilde yaşam sürerler. Çocuklar da bu süreç içerisinde doğdukları için asla gökyüzünün nasıl olduğunu görememişlerdir. Malorie henüz salgın ülkesine gelmeden önce yeni bir evde yaşamaya başlar. Kendisine ablası eşlik ederken salgının fazla abartıldığını ve çok önemli olmadığını düşünür. Hamile olma ihtimali onun için çok daha önemli bir yer kaplar.

Salgın daha da arttıktan sonra kardeşi intihar eder. Malorie hamile olduğu için bebeğini de düşünmek ister ve kendisini korumak için evden dışarı aylarca çıkmaz. Üç ayın sonunda dünya üzerinde iletişim kurulabilecek herhangi bir cihaz kalmaz. Çevredeki herkesin kendisini öldürmesi ile olayların ciddiyetini daha çok fark eder. Kendisi gibi başka insanların da izole bir yaşam sürdüğü ev bulur. Bu evin içerisinde beş kişi vardır ve onlarla birlikte yaşamaya başlar. Ev içerisindeki tüm işleri herkes sırası ile yapmaya başlar. Düzenli olarak yiyecekler sayılır ve ne kadar yemeleri gerektiğini öğrenirler. Malorie’nin hamile oluşu ise evdekilerin ona önyargı ile yaklaşmasına neden olur.

Kamera ile izleyerek bu varlığı takip etmek isteseler bile herkes onun etkisine kapılır. Yalnızca akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler bu varlıktan etkilenmezler. Aksine o varlığı çok sever ve kendilerine bir dost olarak görürler. Evdeki yiyecek ve kişi sayısı insanları sürekli hesap yapmaya zorlar. Bir gün hamile başka bir kadının daha gelmesi ile yiyecek daha sıkıntılı hale gelecektir. Eve ansızın gelen Gary de eve dahil olur ancak oldukça farklı bir insandır. Elindeki çantasını asla bırakmaz ve delirmiş olan kişilerden kaçtığını söyler. Çantanın içerisinde bir günlük bulurlar ve varlığın aslında güzel bir şey olduğu yazar. Gary her ne kadar günlüğün kendisine ait olmadığını söylese bile evden atılır.

Malorie ve Olympia aynı anda bebeklerini dünyaya getirirler. Bu esnada Gary bütün süreç içerisinde evdedir ve onu evde saklamışlardır. Doğum esnasında ev karışık olduğu için ortaya çıkar ve varlığın içeri girmesine izin verir. Olympia da varlığın etkisi altına girer ve yaşamını yitirir. Malorie iki bebek ile baş başa kalmıştır ve yaşam mücadelesi verir. Varlık çocuklarına isim ile seslenmesin ve onların delirtmesin ister. Bu nedenle çocuklar dört yaşına gelene kadar onlara isim vermeyi reddeder. Nehir yolculuğu oldukça uzun sürecektir ancak sonunda yaşanılacak yer mevcuttur. Gözleri kapalı bir biçimde nehir yolculuğunu geçirirler. Körlerin oldukça fazla olduğu bir yere varırlar ve burası güvenlidir. Malorie tehlikenin geçtiğini fark edince çocuklarına isim verir.

Yazar Hakkında Bilgi

Josh Malerman, Kafes kitabı ile dünya çapında tanınmış bir yazardır. Şarkı sözleri ve kısa hikayeleri ile de bilinir. 1975 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya gelmiş ve yazarlık yapmayı tercih etmiştir. Kafes adlı romanı yayınlandıktan dört sene sonra film olarak ekranlarda yer almıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir