Kahire Saçlarımı Geri Ver Kitap Özeti

Kahire saçlarımı geri ver kitabının yazarı Neval el Seddavi’ dir. Kitabın sayfa sayısı 92 yapraktır. Bu sayede rahatlıkla bir günde bu kitabı okuyup ve bitirebilirsiniz.

Kahire Saçlarımı Geri Ver’ in Kitabın Özeti

Bir kadının vermiş olduğu mücadelesinden bahseder. Kadının kalıplaşmış ifadelerden kurtulup özgür bir şekilde hayatına yön vermesini nasıl gerçekleşebileceği gibi sorularının cevaplarını bulabileceğiniz bir kitaptır. Yazar burada bir kadının özgürlük ateşi ile yanmasıyla yaptıklarından bahseder. Kadının etrafında olup bitenlere karşı annesine babasına veya bir erkek topluluğuna karşı kendine karşı saygının korunmasını istemesi üzerine vermiş olduğu bir mücadeledir.

Eğitimini Tıp okuyarak bitirmiş bir kadının mücadeleci ruhundan bahsetmişler. Yaşadığı dönemde Mısır’daki kadınlar hakkında rahatlıkla bilgi edinebileceğimiz bir kitaptır. O dönemin kadınlarının düşünce yapılarını veya etrafındaki insanların kadınlar hakkındaki düşünce yapılarını bu yazar tarafından rahat bir şekilde anlatmıştır.

Yazar Hakkında Bilgi

Neval el Seddavi’ nin hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Ama 27 Ekim 1931 yılında Mısır’da doğmuştur. Psikiyatri doktorudur. Ayrıca İslam dininde kadının konumu hakkında birçok kitap yazmıştır. Bir kitabında tabu sayılan konulara karşı yıkıcı düşünceler savunmuştur. Siyasal yazıları sebebiyle işinden olan bu kadın yıllarca hapiste kalmıştır. Ayrıca ölüm cezasına karşı da büyük bir mücadelesi bulunur. Yazım olarak bu kitap zayıf ve hatalar barındıran bir kitaptır.

Ele almış konusu içerik bakımından okunabilecek günlük yaşantıda bir kadının başına gelebilecek sorunları anlatan bir kitaptır. Yarı otobiyografik bir havası olduğu için kitap hakkında daha fazla bilgi edine bilmeniz için kitabın satın alabilirsiniz.

Kitap otobiyografik bir yazıya daha yatkın olduğu için yazarın ağzından duyabileceğiniz pek çok söz bulunabilir.

Kitaptan Alıntılar

 Öfke

Bu kadın ailede kız çocuk olmasından dolayı ona uygulanan baskıya karşı kendini öfkeli olduğunu iddia ediyor. Öfkeli Ruhunu ise onu Mücadele’ye karşı bir duygu olduğundan bahseder. Bu kadın ağabeyine ve kendisine karşı bakış açılarında farklılaşmasına sebep olan davranışlar yüzünden ailesini suçlu görebilir. Ağabey uyandığı vakit yatağını toplamaması ve izin almadan dışarıya çıkabiliyor olması o yatağını toplama görevini ve izin almadan dışarı çıkamayışını kendisine dert edilmiştir.

Ağabeye hoplayıp zıplarken bu kızın ağırbaşlı olması gerektiği konusunda da kendisini frenlemesi gerekir. 9 yaşındaki bir çocuğun gözyaşları içerisinde cinsiyeti için gözyaşı dökmesi ve bu üzüntü duyulmasının ardından öfkelenmesi onu daha asi bir yapıda olması olarak görülebilir.

10 yaşında bu kıza görücü gelmesi ile beraber ailesine duymuş olduğu öfkeden Tıp Fakültesi’ne gitmek istemesi karşısındaki vermiş olduğu mücadeleyi anlatır. Annesi, babası veya erkek kardeşi veya çevresindeki birçok kişinin ona saygı göstermesi ve mesleğinin Tıp Fakültesi kork uyandırması bu kız için dimdik ayakta durmasını bir sebebi olabilir.

Kadın olmak kadın çevresine göre sadece ev işinde aktif olmak yemek yapmak ve erkeklere karşı soğuk ve mesafeli duymaları gerekebilir. Kadının taşra görevi sırasında erkeğe karşı bakış açısının değişmesi ile evlenir. Sıcak bir güzel birliktelik sayesinde kocasının evinde reislik taşlaması ve muayenesini kapatıp evde durmasını istemesi üzerine sorunlar baş göstermeye başlar. Erkeğin böyle niçin davrandığına karşın kendisini dimdik ayakta tutmaya çalışır. O adam kadınların ikinci planda kalmaları onlara hizmet etmelerini ister. Bu ki bu ayrılıklar sebebiyle farklı görüşlerin ortaya çıkması ile birçok sorunla baş göstermeye başlar. Ardından bu kadın bir süre sonra ikinci evliliğini yapar.

 Hayatın Anlamı

Kitapta otobiyografik bir yazı stili anlatması olduğu için mesleki yaşantısından da bahsetmektedir. Acil olarak bir hastanın evinde hastasını kaybetmesi üzerine 30 yıl boyunca hayatta hiçbir şey başaramadığını fark etmiştir.

Doktor olmak ise bir kişinin hayatına karşı yapabileceği bütün bilgi ve donanımları öğrenmesi gerekir. Kısıtlamalara ya da koşullara fazla bağlı kalmadan sağlığını ihtiyacı olan herkese yardım etmek amacıyla kullanması gerekir. 30 yıllık hayatının gerçeğinin farkına varmadan hayatın nasıl bir şey olduğunu veya kendi potansiyelini bilemeden geçip gitmesini karşısında şaşkına uğrayabilir.

Ailesine karşı duymuş oldu öfke duygusundan itibaren gelmiş olan başarı sonrasında çocukluğunun annesine gençlik yıllarını ise okuluna doktorluk yaşantısını ise çoğunlukla topluma duymuş olduğu öfke ile geçirmiş olan bu kadın kitabın sonunda bir erkeğin göğsünde ağlayarak kitabını bitirmiştir. Bu öfke sayesinde hem 30 yılının nasıl geçtiğini anlayamamış olabilir. İsteyip de yapamadığı birçok olayla da yüzleşmiş olabilir. Bu yüzden oldukça öfkeli bir şekilde hayatını devam eden bu kadın belki de zamanın bu kadar hızlı geçtiğini bu yüzden anlayamamıştı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir