Karabibik Kitap Özeti

Köy yazısının ilk örnekleri Karabibik romanı sanatı iliklerine kadar hissettirir. Bir ilk olan Karabibik geleneklerimiz doğrultusunun dışına çıkılarak oluşturulmuş bir roman olarak karşımıza çıkar. Romanda kent yaşamında olan bireylerin özgürlüklerin kişisel durumların toplumsal ve ekonomik üretim bağlamadaki faktöriyel gelişimlerine oluşturma çabasıyla bu ilişki işlenmiştir. Türk yazılarının yenileşme süreçlerinde modern yakın bir ilişki kurulması bakımından öykülerin çok güçlü bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü giderek modernleşmeye başlamak beraberinde yeni düzene alışmak da gerekmektedir. Roman yazımının dört dörtlük gerçekleştirilebilmesi için bir çaba gereksinime ihtiyaç duyulur ve zaman ihtiyaç duyulur Roman için çok büyük emekler sarf edilmesi gerekir zaman içinde biriken geleneklerin yaşanmışlıkların ve birçok beraberinde getirdiği emek ile hazırlanmış olması gerekmektedir. Hikâye ya da roman arasında kalınan bu eserde natüralist akımının ve realist akımının ilk örneğini vermiş olur.

Nabizade Nazım 1890 tarihinde Karabibik adlı kitabı Türk yazısının ilk gerçekçi akımın örneğidir. Kara Romanın baş kahramanı Karabibik yoksulluk ve sefalet içinde dar bir hayat yaşamaktadır. Elinde kalan son toprağı sevilmek için işleyebilmek için ve köyün önde gelenine bu toprağın kaptırmamak için girdiği mücadeleyi anlatmaktadır. Bu toprağın işleyebilmek için her yıl öküz kiralar tarlasından olmak istemeyen Karabibik kendi kızını öküz sahibine vermeyi düşünür. Bu sayede öküzleri hala bedava olarak olabilecektir.

Roman Hakkında

Fakat öküzü kiraladığı adam başka bir kızla evlenince bu iş yarım kalır. Öküzü kiraladığı kişinin yeğeni Karabibik kızını Huriye ile Dünya evine girmek ister ve evlenirler mutlu olurlar fakat sıklıkla bir hastalığın eziyetin ağrısını çeker. Dönemin kültürünü geleneğini görebileceğimiz bir kitap olması bakımından kendisini yineleyen cümleler de yoktur. Betimlemelerin fazlasıyla olduğu incelemeler vardır. Köy yazısının ilk örneği sayılan da Karabibik bu anlatılarda Karabibik hastalandıktan sonra desteği hekimin eşinden bulması ile hikâye farklı bir konuya evrilir.

Karabibik döneme ilişkin birçok ipucu verdiği için günümüzde de geçerliliğini devam ettirir. Karabibik evinin betimlenmesinde köyün betimlenmesi gibi her şeyi okuyucuya Hayal gücüne bırakmadan yer büyük bir gerçeklik de devam ettirir ki bütün olayların içinde gibi hissedersiniz yurtdışının akımlarından esinlenilerek oluşturulan bir akımdır. Gerçeklik akımın Türkiye’de ilk öncüsü olan Karabibik romanı okurlara zaman zaman tüm gerçekliği yansır.

Romandaki Anadolu köylerinden bahsedildiği gibi tam olarak bir çiftlik dünyasına varlığından söz etmek mümkündür. Anlatılan olayların gerçekliği yerel halkın sıkıntılı zamanları geçim yolları ve çiftlikteki işleri gibi yeterli köy bilgisine erişilir. Aynı zamanda Karabibik romanı natüralist bir roman olduğu için anlatımı da köy ağzından yapılmaktadır. Duygu ve düşüncelerin olduğu kadar doğal bir şekilde ifade edilmesi sonucu akla uygunluk konusundan gerçeklerin tamamen satıldığını söylemek mümkündür. Olayların yazarın duygu ve düşüncelerini yazmaktansa gerçekleşen tüm hikayelerin olduğu gibi natüralist bir şekilde aktarımı hikâyenin akıcılığı konusundan da akla uygunluğunu adeta köy hakkında yeteri kadar bilgi bulacağınız dillerine tanıyacaksınız.

Bu romanda gerçek bir romancı gerçek hikayelerde her zaman gerçekçi bir şekilde yansıtması ile olur demek mümkündür. Nabizade Nazım köy dilini inceleyerek her yerde halkımızın dilini devam ettirmek lazımdır diyerek kendi ilk Köy romanı adeta diğer yazarların aksine birçok yeniliği beraberinde getirmiştir. Çünkü o zamana kadar süslü bir edebiyat olan Türk edebiyatı oldukça halk edebiyatına kaymış ve Köy romanı ile süs dil her şeyden arınmış şiveli bir dil kullanılır hale dönüşmüştür. Kavram bakımından da o dönemlerde çok fazla bu romandan sonra gerçekçiliğin Bir akım halinde kavramlara da yansıtıldığını söylemek mümkün.

Zira Türkiye’nin her noktasında süsü sesli kelimeler halk edebiyatının dışında yeni bir gelinlik olmuş Romanlar kullanmaya başlamışlar olan bu akım Dünyada ve Türkiye’de oldukça ses getirmiştir. Anlatılan olayların geçtiği yerler birebir aynı köyler ve hemen hemen yaşanmış bütün konuların benzerlerini inceleyen Nabizade Nazım dilimizin gelişeceğini bu şekilde düşünüyordu. Çünkü her dönemden Her köyden her şeyi neden insanların bir araya getirecek bir şey olarak kitaplar en önemli unsurlardan biridir. Hiçbir yazarın işlemediği türden bir şekilde köyü incelemek köydeki insanları incelemek ve orada gelişen olayları birebir analiz ederek köy şivesi ile bu hikâye yazmak bu dönem edebiyatının şekillenmesine kadar büyük bir şekilde edebiyatın şekillenmesine yardımcı olmuştur. Karabibik dili bakımından anlaşılır süslü olmayan yalın bir dile sahiptir. Bu nedenle yerel konuşmalardan biçimsel olarak yazar kendi ifadelerine yer vermek yerine bunları kullanması natüralist bir akım olmasında etkilidir. O dönemlerde süslü edebiyat dili ve üstünü kişilerce kullanılan edebiyat haricinde Nabizade Nazım dili sade ve Yalın olan şekilde halka sunar. Köy halkının dilini hiç işlenmemiş bir şekilde kendi romanında ifade etmesi büyük bir ilham kaynağı olmuştur. Türk edebiyatını saraylı ve köşklü gruplardan almış bir vaziyette herkesin anlaşılacağı kadar olan halk edebiyatına mütakıp bir şekilde yazılarını yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir