Karamazov Kardeşler Kitap Özeti

Karamazov Kardeşlerdeki uyarlamanın baba tipi karakterinin gerçek hayattaki babasının olduğu düşülmektedir. Dostoyevski’nin babası ile olan özelliklerinin benzerlerini romandaki karakter ile uyuşmaktadır.

Karamazov Kardeşler Özeti

Fyodor adında bir genç zengin bir adamın kızı ile evlenmiştir. Fyodor Pavloviç Karamazov kendisinden kötülük babında şeyler beklenebilecek potansiyelde birisidir. İlk evliliğinden bir tane oğlu olur. Karısının tüm mallarını kendi üzerine çeker. Ardından kadına o kadar kötü davranır ve kadın bunlara dayanamaz ve çekip gider. Kadıncağız yokluk ve sefalet içerisinde ölür. Adam bu seferde ikinci karısı ile evlenir. Bu kadıncağıza da türlü eziyetleri vardır. Bu karısından da iki tane oğlu olur. İvan ve Aleksi adından iki tane daha oğlu olmuştur.

Karısı bu adamın zulümlerine artık dayanamaz hale gelir ve ölür. Fyodor kasabadaki genç ve saf bir kızın ırzına geçer. Ardından kız hamile kalır ve doğumda çocuğu doğurur iken ölür. Bu genç kadından da Smerdyakov adında bir tane daha oğlu olur. Büyük ilk üç çocuk akrabaları ile büyür. Dimitri oğlu 27 yaşında olup, İvan 24 yaşında ve Aleksi ise 20 yaşındadır.

Dimitri olan oğlu ise Subay’dır. Ama mesleğine devam demez. İvan Üniversiteyi okuması sırasında gazete ve dergilere kendi yazılar yazıp para kazanıyordu. Aleksi olan oğlu da papaz olur. En son çocuk ise Semerdyakov ise babasına uşaklık ederek yardımcı olur.

Oğullarından biri olan Dimitrinin bir kıza âşık olur. Bu kız Albayın kızıdır. Katerina babasının ordudan kendi himayesine geçirmiş olduğu parayı vermek şartı ile kıza âşık olur. Dimitri ise daha sonra başka bir kıza daha âşık olur bu kız Gruşenka ‘dır. Katerina ise Moskova’daki kız kardeşi için üç bin ruble verir ve göndermesini ister. Dimitri bu parayı ise gönlünün düştüğü kıza harcar. Dimitri ise bu para konusunda Katya’dan ayrılamaz.

Gönlünün gerçek sahibi ise Gruşenka’dır. Gönlünü düşürdüğü bu kadın ise Dimitri’nin babasına aşıktır. Dimitri’nin nişanlısına başka birisine gönlünü düşürmüştür. Kardeşi Ivan’da âşık olur. Katya’dan İvan ilgi görmesi İvanı daha çok cesaretlenmesine sebep olabilir. Dimitri ise hava hoştur. Katya yı seven kardeşinin böyle bir olayla yer almasına bir şey dememektedir. Katya ise Dimitri ile beraber olmak istemektedir. Bu uğurda kendisini çok yorsa da vazgeçmemektedir. Dimitri bir gün eve sevdiği kadını görmeye gider ama Gruşenka’yı göremez. Babasının yanına gittiğini düşünür hemen babasının evine gider. Babasının evinde bulmaz ve gittiğinde ise bahçıvan ile kavga eder. Üstü başı kan revan içerisinde kalan Dimitri kavga eder.

Gruşenka ise eski bir aşığının yanına gitmiştir. Dimitri ise onların peşlerinden eğlendiği mekâna kadar gider. Dimitri yanındaki adama biraz para vermesiyle adama Gruşenkanın yanından kalkar. Dimitri ise Gruuşenka’ya sevdiğini ve kalbinde sadece kendisinin olduğunu söyler. Beraber çok eğlenirler. Para olmayan bu eski asker herkese içki ısmarlar. O sırada oraya polis baskını yer ve Dimitri ise tutuklanır. Dimitri’nin suçu ise babasını öldürmektir. Ama gerçekte ise babasını evin uşağı öldürmüştür.  Ivan olayın gerçek durumunu bilmesi halinde kardeşini mahkemede kurtarmak istemez. Nedeni ise şudur ki Katya’ya olan sevdası yüzüne kardeşine yardım etmez. Kardeşinin hapse girmesi sonrasında Katya’ da ona kalacaktır. Katya da ise elinde bir koz vardır.

Bu kozda Dimitri’nin babasını öldürmek istediği bir mektuptur. Bu mektubu mahkemeye sunar. Dimitri’nin 20 yıl boyunca sürgün cezasına çarptırılır. Kardeşi Ivan ise mahkemede gerçeği anlatmadığı için büyük bir vicdan azabı duyar. Ardından beyin kanaması geçirir ve ardından hastaneye yatar. Papaz olan kardeşleri ise Dimitri ile beraber sürgün edildiği yere gitmek için hazırlık yapar.

Sinema Uyarlanmaları

1920 yılında Die Brüder Karamasoff, 1931 yılında Der Mörder Dimitri Karamasoff, 1947 I fratelli Karamazoff, 1959 The Brothers Karamazov, 1969 Bratya Karamazovı, 1976 O Julgamento, 2008 Karamazovi, 2009 Bratya Karamazovı, 2010 Karadağlar, 2011 Sırat olarak film şeklinde gösterimi olmuştur.

Ana Karakterler

Fyodor Pavloviç Karamazov

55 yaşında olan bu adama kadınlara düşkün bir insandır. İlk yaptığı evlilikten olan çocuğu olan Dimitri’nin âşık olduğu kanına âşık olmuştur. Büyük bir ihtimalle Pavel adına meşru olmayan bir oğlu daha bulunur. Evlendiği kadınlara kötü davranan bir adamdır.

Dimitri Fyodoroviç Karamazov

3 yaşında annesi tarafından terk edilmiştir. Evin uşağı tarafından ve kuzeni tarafından yetiştirilen bu çocuk Kafkasya’ da savaşmaya gitmiştir. Babası gibi şehvete düşkünlüğü sayeinde annesinin mirasından kalan paranın bir kısmını alıp haracmıştır. Babasına borcunun kalmadığına karşı olarak imza vermiş olmasına rağmen miras kısmında daha fazlasını istemektedir. Katerina ile nişanlı olan Dimitri asıl olarak babasının âşık olduğu Gruşenka’ya aşıktır.

İvan Fyodoroviç Karamazov

Küçük yaşta annesini kaybetmeis ile beraber kardeşiyle Aleksey ile annesinin annesi sayılabilecek kadın tarafından büyütülür. Çok iyi bir eğitim almıştır. Ailesinden kopuk olarak yaşar. Dimitri gibi babasın akarşı beslmeiş olduğu düşmanlıkları bulunan bir çocuktur.

Aleksey Fyodoroviç Karamazov

Alyoşa fyodor’un ikinci karısından doğan 20 yaşında olan oğludur. Çok küçük yaşta annesini kaybetmesi ile beraber annesinin annesi sayılabilecek biri tsrafından büyütülür. Ayrıca bu oğlan Dostoyevski’nin ölen oğlu ile adaştır.

Pavel Smerdyakov

Fyodor Pavloviç ile Meczup Lizaveta’nın gayri meşru olan çocuğu gibi düşünülür. Vaftiz edilirken baba adının Fyodor denmiştir. Pavel evdeki hizmetçi tarafından büyütülmüş ve sara hastalığı olan bir çocuktur.

Agrafena Aleksandrovna Svetlova

Bu kadın ise çekiciliğiile birçok erkeğin gözdesi konumunda olan bir kadındır. Dimitri ve babasının beraber yaşamak istediği kadındır.

Katerine İvanovna Verhovtzeva

Bu kadın ise Dimitri’nin eski nişanlısı olarak babasının yapmış olduğu yolsuzluk parasını örtmek için çabalayan bir kadındır. Ordunun kasasından para alınmasını sağlayan Dimitri ile nişanlanmıştır. Dimitri’nin Gruşenka’ ya çok sevmesi üzerine nişanları bozuldu.

Staretz Zosima

Alyoşanın hocası olan bu adam 65 yaşındadır. Bazı becerikli dvarnaışları sayesinde diğer rahipleri de ilham ve kıskançlık uyandıran bir adamdır.

Pyotr Aleksandroviç Miusov

Fyodor’u n ilk karısı olup evlendiği adamdan çok çekmiş bir kadındır.

Grigori Vasilyeviç Kutuzov

Pavloviç’in evinde olan uşaktır. Fyodor’un harketlerini doğrulamasa da ona sadık olan bir görevliymiş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir