Akşam Güneşi Kitap Özeti

Akşam Güneşi romanı, 1928 yılında Türk yazar Reşat Nuri Güntekin tarafından yayınlanmış bir romandır. Eser her ne kadar 1926 yılında kaleme alınsa da ancak iki yıl sonra basılarak okurlarına sunulmuştur. Kitapta oldukça hareketli bir hayat süren askerin aşkları ele alınıyor. Konuda her ne kadar savaş dönemlerinin zorluklarından bahsedilse de, sanki insanlar kendilerini o kötü hayattan somutlamış bir şekilde lüks hayatlarını yaşamaya bakarlar. Eser ticari bir amaç doğrultusunda kaleme alınmıştır.

Kitabın Konusu

Kitapta çok aktif olan bir adamın hastalanması ve yaşadığı olaylar yer alıyor. Bu hasta genç tıpkı eski günlerdeki gibi aşklarını yaşamaya devam ediyor. Bu da onun ölümünü yaklaştırmak için yeterli bir sebeptir.

Kitabın Ana Fikri

Yaşadığımız hayat her zaman istediğimiz şekilde ilerlemeyebilir. O yüzden sürprizlere açık olmalıyız.

Kitabın Karakter İncelemesi

Necati: Gençlik yıllarını çok aktif yaşayan bu karakter daha sonra bir hastalığa yakalanır.

Leyla: Küçüklüğünden beridir Necati karakterine aşık çok güzel bir kızdır.

Nilgün: Bu karakter de Necati’ye aşıktır. Lakin bunu hiçbir zaman dile getirmez.

Kitabın Özeti

Genç yaşta annesini toprağa veren Nazmi, okula başlar ve bu başladığı okulda oldukça aktif ve haylaz bir çocuk olur. Annesinin ölümünden oldukça etkilenen Nazmi, zamanın çabuk geçmesi için çok aktif bir şekilde yaşamaya başlar. Babasının hastalanıp ona bakamamasından dolayı amcasının yanına yollanır. Burada da yaramazlıkları devam ediyor. Daha sonra büyüyüp asker oluyor ve sürekli gece eğlencelerine katılarak birden fazla kadınla birlikte oluyor. Hayatını sürekli para harcayarak ve eğlenerek geçiriyor. Nazmi sonraları amcasının büyük kızıyla evlenmiştir. Fakat aslında küçük kızıyla birbirlerine aşıktır. Aşık olduğu kızda bir başkasıyla evlenip gidince Nazmi bu acıya dayanamayarak ölür.

Reşat Nuri Güntekin Hayatı

Reşat Nuri Güntekin, 25 Kasım 1889 tarihinde İstanbul şehrinde doğdu. Yazar, roman, öykü ve tiyatrolarının çeşitliliği ve kalitesi ile tanınıyor. Babası Nuri Bey ve annesi Lütfiye Hanım olan Reşat Nuri Güntekin, ilkokulu Çanakkale şehrinde okudu. Daha sonra İzmir’deki Fransız bir okula başladı. Burada tahsiline devam etmeden ayrıldı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne puanı yetti. Öğrenim hayatını bu okulda sürdüren Reşat Nuri Güntekin, okul dönemlerine başarılı bir notla son verdi.

İlk vazifesini Bursa Sultanisi’nde yapan yazar, burada Fransızca derslerinin öğretmenliğini yaptı. 1916 senesinde tayini İstanbul’a çıktı ve oraya yerleşti. Yerleştiği bu yerde birçok okulda edebiyat ve felsefe derslerinde öğretmenlik yaparak engin bilgilerini öğrencilerine de aktardı. 1923 ve 1924 seneleri arasında “Kelebek” adında bir dergi çıkaran yazar, uzun seneler boyunca liselerde edebiyat dersi ile ilgili öğretmenlik yaparak geçimini sağladı. 1939 ve 1944 seneleri arasında vazife yapmak üzere Çanakkale şehrinde milletvekili seçildi. Sonraları 1947 senesinde Memleket adında gazete çıkaran yazar, emekli olmak için kariyerine son verdi. Yeni eserler kaleme almak istediği sıralarda kansere yakalandı. 13 Aralık 1956 tarihinde bu illete yenik düşerek aramızdan ayrıldı. Kendisi Karacaahmet camisinde sevdikleri tarafından son yolculuğuna uğurlanarak defnedildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir