Kırmızı Zaman Kitap Özeti

Kitap İncelemesi

Kitap aslında pek çok bölüme ayrılmış olarak karşımıza çıkıyor. Her bölüm içinde farklı bir karakter ve hayatı ele alınmıştır. Kitabın sonuna gelindiğinde ise her bölümde yer alan bütün karakterler, birleştiriliyor. Kitaptaki bölümlerin baş kısımlarında ise sözlük bilgisi bulunuyor.  Kavramlarla ilgili kelimeler burada yer almıştır. Genel kültür bilgisi sağlamak adına farklı bilgiler de verilmiştir.

Kitabın adı Kırmızı Zaman olduğu için yazar kitapta yer alan kırmızılığı her bölümde anlatmıştır. Zaman kavramına da oldukça dikkat çekmiştir. Karakterler gerçeklikle hiç alakası olmayan kişilerdir. Birbirlerini tamamlayan karakter şeklinde ifade edilmiştir. Oldukça masalsı karakter tarzları vardır.

Halat Niyazi

Boynuna sardığı halatlar en büyük tutkusuymuş. Eski Bizans’a ait dehlizlerin yukarısında yer alan iskelede bir yerde yaşarmış. Bir kulübesi varmış. Ama hayatında kendinden başka hiç kimsesi yokmuş Halat Niyazi’nin. Berduş olarak yaşama devam eden bir adamdır.

Zaman Dayı

Halat Niyazi, bir gün o dehlizden bir anda çıkıp gelen birisini anlatır. Kırmızı kayığı vardır bu adamın. Kimseyle tek bir kelime etmez. Kedileri dahi misafir olarak evine almaz. Kim olduğu asla bilinmez. Zaman Dayı denilen bu kişi ara sıra ortalıktan kaybolur ve bir yerlere gidip geri döner. Evliya diye düşünürler onun için. Böyle değişik bir adamdır.

Hüsran

Hüsran, yazgısı kötü bir çocuktur. Daha 12 yaşındadır. Hayata tutunması bir çekyat sayesinde olmuştur. Bu çekyat annesi onu doğurmadan kısa bir süre önce bulunan bir çekyattır. Kendisi yaşasa da iki tane kardeşini kaybetmiştir. Soğuktan hayata daha fazla devam edememişlerdir. Hüsran ise bu hayata bir şekilde tutunmuş ve yaşamaya devam etmeye çalışıyordur. Kitaplar ona her zaman en yakın ve en iyi arkadaş olmuştur.

Botan

Annesi deli olan bir kadındır. Küçük yaşta ise terk edilmiştir. Babası da öldükten sonra hayatında kimsesi kalmamıştır Botan’ın. Babasının nasıl öldüğü ile ilgili gerçeği öğrenmek için araştırmaya başlamıştır. Başkalarının hayatlarındaki acıyı izleyerek kendi hayatını daha değersiz bir hale getirmek için çalışır. Kendi dünyası karanlık ve kork doludur. Buraya hapsolmuş olan Botan bir gün babası ölmez de gelir diye acil servisten ayrılmaz.

Deligavur

Yasak aşkın bir meyvesi olarak dünyaya gelmiş bir çocuktur. Hem çingene hem de Yahudi olan aileden doğmuştur. Babaannesi ise falcılık ve büyücülük yapan bir kadındır. Onun yanında büyümüştür. Osmanlı’da namı her yere yayılmış olan bir cellattır. Adaletli duruşuyla ve yaptığı işkenceleriyle herkes onu tanımıştır. Gerçek adı ise Leon’dur. Eli kanlı olsa da Deligavur ’un kalbi oldukça temizdir aslında.

Bunlar gibi hayatı acılarla dolu olan artık yaşamaktan da oldukça yorulmuş olan insanların hikayeleri vardır aslında. Bu insanlar hayatlarına devam ederken yaşamla mücadele etmeyi öğrenirler.

Bu kitabı okudukça her şeyin değerini anlamaya başlayacaksınız. Bu insanların hayatları ise bir noktada nasıl kesişebiliyor onu göreceksiniz. Saklanan sırlar aslında en değerli şeyden bile daha iyi şekilde korunuyordur. O sırları her şeyden sakınır. İnsanların hayatları olmadık şeyler dolu olan ve bunların anlatıldığı bir kitaptır.

Kitabın Yazarı Hakkında Bilgi

Mine Söğüt Kimdir?

1968 doğumlu olan Mine Söğüt uzun yıllar boyunca gazetecilik yapmıştır.  İstanbul Üniversitesi’ni bitirmiş ve çalışmaya başlamıştır. Gazetecilik hayatına ise 1990 yılında başlamıştır. Muhabirlik yapmıştır. Birçok gazetede uzun zamanlar boyunca çalışmıştır. Bir süre sonra yapmış olduğu profesyonel anlamdaki gazeteciliği bırakıp editörlük yapmaya başlamıştır. Daha sonra ise kendi kitabını çıkardı. Sonralarda ise farklı kitaplar yazmaya başladı. Kırmızı Zaman adlı kitap ise çıkardığı ikinci kitabıdır. Şu anda ise Cumhuriyet Gazetesi’ne köşe yazıları yazıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir