Leylim Leylim Kitap Özeti

Bu kitabın yazarı Ahmed Arif’ tir. Sayfa sayısı ise240 ‘tır. Sayfalarında aslında bir öyküden daha çok günlük tarzında kendi sevdiğine karşı anlatılmak istediği mektup şeklinde yazılardan oluşmaktadır. Bu kitap aşık olan bir adamın mektuplarını yazıp birleştirmesi ile birlikte meydana gelmiş bir kitaptır. Aşkın en güzel hallerini konu almış olan kitapta okuyucu rahatsız etmeden kendi düşüncelerini kaleme almıştır. Ahmed’e göre belki de en güzel hediye aracını mektup olduğunu düşünmesiydi. Sevdiği kadına karşı hiç unutamadığı vakit bu kadın için yazdığı aşk mektuplarını bir kitap haline gelmesine sebep olmuş olabilir. O devrin aşkları daha farklı başlar ve daha farklı olarak yaşanırmış.

Aşkların samimiyetini içinizde hissedebileceğiniz bir kitaptır. O zamanın teknolojiden biraz daha uzak olması sebebiyle birlikte aslında aşların ne kadar kıymetli olmasını da desteklermiş. İnsanlar o zamanın şartlarına göre telgraf veya mektupla haberleşirlermiş. Bazen mektuplarında ise hayatında olup biten kişileri eleştirebiliyor. Ahmet Arif tarihi olmayan bir mektubunda duruma göre şekil alan bir takımı eleştiriyor.

Bu takım için şeyle yakınıyor. Fakat insanlar için sadece kanun olduğunu şikâyet ediyor. Ahmed Arif 19 Ekim 1956 yılında yazmış olduğu mektubunda ise o zamanda uğramış olduğu ona göre olan adaletsizlikten yakınıyor. Bir yazarın yazdıkları şeyler sebebiyle hapse girdiğini öğrendi. Kitabında aşların en tutkulu şekilde yaşayabileceği şekilde mektuplarından oluşuyor. Mektuplarında aşkların en gözle görünür hallerini ortaya koyabildiğini söyleyebiliriz. Bu aşka bakan bakışlarda içsel dünyasını en içten bir şekilde mektuplarında gösteriyor.

Leylim Leylim kitabında ise o günlerde yaşana sıkıntılı süreçlerin varlığı hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Bu konuda Ahmed Bey’in kitabında o dönemin siyasal ve içsel dünyası konusunda fikir paylaşımında bulunması sebebi ile önemli bir kitap halini alıyor.

Aşkına olan muhtaçlığını kendi sözler ile beraber mektuplarına taşımıştır. Bu yazmış olduğu mektuplar sayesinde aşkının ne denli bir boyutta olduğunu okuduğunuz zaman açık bir şekilde öğrenmiş oluyorsun. Aşk romanlarını sevmeyen insanlara bile aşkı daha farklı boyutlarda anlatmıştır. Onların etkilenmelerine sebep olmuştur. Ahmed Bey’ in düşünce yapısına göre ise neler yapılırsa yapılsın onun kendi düşünce ve sevgisini dile getirmekten korkmayacağını bilebiliyoruz.

Kitabındaki Karakterler

Kitap Ahmet Bey’ in mektuplarından oluştuğu için mektuplarında sevdiği kız ve kendisi genel olarak baş kahramanlardır. Ayrıca o dönem içerisinde yaşanan sıkıntılardan da bahsettiği için de bazı kişilere de yer verilmiştir. Genel olarak kendi aşk öykülerini sevdasını kaleme alan bir yazı çalışması olmuştur.

Yazar Hakkında

Ahmed Arif Bey 1927 yılında dünyaya geldi. Ülkemizin doğusunda Diyarbakır’da doğdu. Küçük yaşta annesi öldü. Yazarımızın 8 tane kardeşi vardır. Kardeşlerinin arasında en küçük çocuk idi. Ahmed Arif Bey’i n babası ise devlet memuru idi. Okuma yazmayı daha okula başlamadan anaokulunda öğrendi. Değişik yerlerde öğrenimini tamamladır. Liseyi yatılı olarak Afyon şehrinde okudu. Afyon ilinin Ahmed için değeri büyük olabilir.

Çünkü şiir kavramını en çok gösterdiği şehir aslında burasıdır. Şiir Demeti dergisinde yayınlanan şiiri ile birlikte 10 lira teklif aldı. Üniversite yıllarını Ankara’ da geçirdi. 1951 yılında ve 1952 yıllarında iki kez tutuklandı. Birçok gazete de çalıştı.  Şiir kasetini 20 binden satılması onun baya bir popülerlik kazanmasına sebep olmuş olabilir. Gerçek ismi ise Ahmed Önal’dır. Ahmed geçirdiği kalp krizinde 1991 yılında öldü.

Hamed Bey kitabında da çokça bahsettiği aşk hayatından birçok konuyu özgür bir dill ile birlikte okuyucusuna sunmuştur. Ahmed beyin ele avuca sığmaz halleriyle birlikte birçok aşığın dikkatini çekmiş olabilir. Aşk hayatında guru yapısını dinlemeyen bir kişiliği vardı. Ahmed Beyin mektuplarının okur iken birisini de aşkını kıskanabileceğiniz birisinde ise de üzülebileceğiniz bir ortamdan bahsediyor. Yaşanmış olanı da kendi düşüncelerini de açık bir şekilde ifade ediyor.

Ahmed Beyi’ in aşkından insanları kıskandırabilecek bir kişi olmasının anı sıra yazmış olduğu mektuplarda vermiş olduğu detayların tarihsel bakımından o dönemin izlerini yansıtabiliyor. Bu mektupların hem duygusal olarak hem de tarihsel olarak birçok konuda okuyucusuna bilgi veriyor. O dönemde Ahmed Bey’in yaşam standartlarını da sürgün günlerini de görmek mümkün olabiliyor.

Şairlerin hayatlarında yazmış oldukları bazı özel romanlar vardır. Özellikle mektup yazar iken anneye babaya karşı yazmış olduğu bu çeşitler onlar için de oldukça önemli bir hal kazanabiliyor. Ahmed Bey’i n de sevdiğine karşı bu kadar şehvetli olması bu mektupların ününe ün katmasına sebep olmuş olabilir. Sevgiliye yazılmış olan bu mektup tarz kitap bir insanın diğer bir insana nasıl sırılsıklam aşık olabileceğini gösteriyor. Ahmet Arif’ in leylasına bakışı hissettikleri bu duyguların yazıda şekil hali kazandırılmış bir kitaptır. Kitapta yazmış olduğu bazı özel mektuplar sayesinde kişiye aslında kendi özelini baya bir göstermiş sayılır. Sevdiği kızı farklı şekilde başka yerlere koymuştur. Bu adam o kadını çok sevmiş ve mektuplarında da anlattığı gibi delicesine aşık olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir