Madame Bovary Kitap Özeti

Bu eser romantizmin çöküşünü anlatan bir romandır. Eser realizmin ilk eseri olarak kabul edilmesi ile beraber başlangıcını hazırlamıştır. Bir kadının yaşamış olduğu aşkların kendi sonunu nasıl getirdiğini konu alan bu roman birçok kişiye ders olabilecek bir nitelik taşır.

 Madame Bovary Özeti

Charles Bovary öğrenci iken çok hoşlandığı bir kadın ile evlilik yapmıştır. Kadının yaşı kendisinden büyüktür. Tıpı bitirdikten sonrasında doktorluğa başladığı sıralarda  bir adamı tedavi eder iken kızın aşık olur ve evlenir. Emma ise küçük yaşta Manastır eğitimi almış ve eğitimini tamamlamış birisidir. Oldukça güzel ve okuduğu Romanların etkisinde kalabilecek Hayalperest karaktere sahip bir kızdır.

Kendi karısı bu durumdan rahatsız olan doktor yaptıklarını doğru bulmaz ve yapmış oldukları şiddetli kavgalar sonucunda bir hastalığın ortaya çıkması ile beraber ölür. Charles Emma’ya olan ilgisinden karısının ölümünü bile göz ardı etti. Emma’nın sevimli tanrıları ile beraber cazibesi karşısında Charles karşısında erimektedir. İkisinin bu kadar iyi anlaşıyor olması sonrasında ikisi de evlenirler. Charles bir gün asilzadeyi tedavi etmesi sırasında Asilzade Emma’yı ve kendi baloya davet eder.

Orada bulunan birçok asilzade ile dans Eden Emma kocası ile bu kişiler arsındaki farkı rahatlıkla gözlemlemeye başlamıştır. Kocası ise Emma’ya kendini beğendirmek için bir sürü şey yapmıştır ama artık Emma’nın bir şeylerin farkına varmaya başlamıştır.

Ama yaranamamıştır. Emma ise Paris hayalleri kurmaya devam eder ardından hastalık yatağa düşmesi ile beraber kocası onun için değişiklik iyi geleceğini düşünerek Yon Milli’ye taşınma kararı alır. Orada Emma’nın bir kızı olur ve kızını bir süt Annesine verirler. Emma ise kızını sık olarak bu süt annesinin yanına gelir.

Emma artık yeni birisi ile tanışmıştı. Bu kişiye karşı çok büyük bir aşk beslemektedir. Yeni tanıştığı kişi Emma ‘nı cazibesinden etkilenmiştir. Kadının cazibesinden etkilenmesi sonrasında oldukça romantik olur. Aradı erkeğin böyle olmasını sonrasında aralarındaki ilişkinin zaman aşka dönüşür.

Ama maalesef bu adamla ilişkisi devam edemez ve ayrılırlar. Emma ise aşkı halen aramaktadır. Daha sonra Dolte adında bir taşınır. Emma ile tanışan Dolte onunla hoş vakit geçirebileceğini fark etmesi sonrasında ona kur yapmaya devam başlar. Emma ise ona teslim olarak çok yanlış bir şey yapmış olduğunun farkına varır. Ama aşk gibi bir olaya zaman ve mekan Emma için çok fazla fark etmeyecektir. Bir süre sonra okumuş olduğu kitaplarda da böyle gerçekleşebileceğini düşünceye için vicdanen rahatlar yaptığı şey karşısında.

Dolte tarafından Emma terk edilir. Emma bu terk edişin ardından yatağa düşer. İyileşip Ayağa kalkınca tiyatro gider ve orada tekrar tekrar Lion ile karşılaşması sonrasında eski aşk yeniden alevlenecektir.

Birlikte Lion ile de olamayan Emma bu sefer onun isteklerine cevap vermeye çalışır. Emma’nın kocası Charles işleri bayağı kötü ve borcuları yığılır. Emma da aşık oldukları beyefendileri içn yapmış olduğu bir sürü harcaması bulunur ve kocasından gizlediği birçok borcu öldükten sonra açığa çıkar. Sevgilileri bu konuda yardım görmemesi haciz ilanlarında kasabanın sokaklarını asılınca Eczaneden almış olduğu ilaçla intihar eder. Karısının ölümüne çok üzülen Doktor Emma’nın aşkalarına yazmış olduğu mektupları bulur. Geçmiş olan mektupların aşıklarına yazmış olduğunu öğrenmesi sonucunda aldatıldığının farkına varır. Hem kendi borçlarını kapatamaz hem de karısının arkasında bıraktığı borçlar ile sıkıntılı zamanlar geçirir. Borçlarının yüzüne yaşama gücünü kaybeder ve hem psikolojik olarak hem de maddi yönden kriz içerisine girer fazda dayanamaz ve ölür. Küçük kızına sadece 12 Franz miras kalması ile beraber küçük kızı hem annesi hem de babasız kalmıştır.

Kitap Hakkında

Fransız yazar Gustave Flaubert yazmıştır. 1857 yılında yayınlanan bu roman edebiyatının en önemli klasikleri arasında yer alır. Eser romantik ve hayalperesti bir kadının başına gelen olayları ve Açgözlü olması sebebiyle birçok kişiye gönlünü kaptırmış ve bu kişilerden kendi beklediğini tam bulamamış bir şekilde hayatını idame ettirmesi ve küçük kızının Daha sonrasında annesiz bırakarak intihar etmesini konu alan bir filmdir. Evlenmiş olduğu karşı kişiye karşı sadakatsizlik de şeklinde davranış sergilemesi hem onu hem de Charles’ i yıkıma uğratmıştır.

 Kahramanları

 Madame Bovary romanın baş kahramanıdır çok Hayalci perest bir insan olan Madame Bovary lüks gösterişli mekanlarda takılmayı çok sever. Bencil sorumsuz bir insan olmasının yanı sıra Sadakatsiz bir tavır sergiler. Sürekli okumuş olduğu aşk romanlarındaki aşkı arayan bu kişi evlenmiş olduğu kocasından tarafa hayal kırıklığına uğrar ve ihanet eder.

Lion

Madame Bovary’in gizli aşkıdır. Avukat katibi olan Lion sıradan ruhi derinliği olmayan bir insandır. Daha sonra bu adam bu veri ile anlaşamayıp ayrılma kararı almışlardır.

Rudolph The Fingers

Rudolph the fingers maddi aşka önem veren bu kişi bir centilmen tavır ile Madame bovary ile herkesten gizli bir aşk yaşar. Uzun süreli süren bu aşk sonrasında Rudolph the fingers bu kadını terk ederek onu büyük bir yıkıma ve büyük bir borcun altına uğratır.

Homeus

Kendisi Eczacıdır ve kendi çıkarları doğrultusunda insanlara bencilce ve kötü niyetli olarak davranır.

Bartı Bovary

Madame Bovary’in tek çocuğudur.

Leheureux

Kadınım borçlar altında edilmesine rağmen borca sürükleyen bir esnaftır. Vicdansız ve bencil bir kişiliği ile kitaptaki geçen bir karakter.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir