Mecburiyet Kitap Özeti

Stefan Zweıg tarafından kaleme alınmış olan Mecburiyet isimli değerli roman 1920 senesinde yayınlanmıştır. Tüm dünyaya ismini duyurabilen bu eser, pek çok yazar ve okur tarafından son derece beğenilmiş ve günümüzde de ciddi bir okuyucu elde edebilen bir kitaptır. Dünyaya yayılan savaşı anlatan bu kitapta eşi ile beraber olanlara dayanamayıp intihar etmesi üzerine konu edinmiş bir kitaptır. Kitabın detayları için okumaya devam ediniz!

Kitabın Konusu

Mecburiyet romanında, yazarın Savaş hakkındaki fikirlerini detaylı bir şekilde anlayabilmek mümkün. Savaş karşısında ümitsizliğe kapılıp hayatlarını sonlandıran bir çiftin başından geçenleri okuyacağınız bir kitaptır Mecburiyet. Askere çağırılan başkahraman, karısını da alıp savaştan kaçarak İsviçre’ye yerleşir. Savaş karşıtı düşüncelere sahip olan Ferdinand, karısına karşı duymuş olduğu sevgi ile görev duygusu arasında boğulmuş kalmıştır. Bu durumdan kurtulamayacağını anlayan çift intihar eder.

Kitabın Özeti

Eserleri ile tüm dünyaya ses getirmiş olan Stefan Zweıg, bu eserinde de okuyucuyu son derece etkileyebilmeyi başarmıştır. 1920 senesinde yayımlanmış olan Mecburiyet isimli eserde, adeta günümüz anlatılıyor gibi. Eserde askerliğe çağırılan Ferdinand, karısının şiddetli tutum ve tavırları üzerine askere gitmekten vazgeçer Romanın başkahramanı Ressam Ferdinand, savaştan kaçarak karısı ile birlikte yaptığı sanata ve İsviçre’ye bir göl kenarına sığınırlar.  Kaçtıkları bu şehirde kaygılı bir biçimde yaşamlarını sürerken, tekrar bir asker mektubu alan Ferdinand daha çok buhranlı günler geçirir. Askere giderse kendinden uzaklaşacağını düşündüğü için, kocasını engellemeye çalışan Paula kocasını daha fazla geriyordu. Arzuları ve zorunlulukları arasına sıkışıp kalan Ferdinand ölmesi seçer. Her esaretin içinde bir özgürlüğün olduğunu da, kaçakken bile özgür olmadığınızı bu eserden anlayacaksınız. Gelen olarak insan doğası ve toplum yaşantısı temelleri üzerine kurulmuş olan bu kitap, toplum yapısını da eleştirmeyi ihmal etmiyor ve insanların içinde bulunan baş kaldırma duygusunu oldukça açık bir biçimde işlemeye çalışıyor.

Kitabın Romanı Hakkında Bilgi

Yazmış olduğu pek çok değerli eser ile tüm dünyaya ismini tanıtabilmeyi başarmış olan Stefan Zweig, 1881 senesinde dünyaya gelmiştir. Edebiyatın pek çok alanı ile ilgilenen Stefan Zweig, lise yıllarından da daha evvel sanatçı ruhunu keşfetmiş ve erken yaşlarda yazmaya başlamıştır. 1. Dünya savaşı yıllarında gönüllü olarak arşiv memurluğu yapmış olan bu kıymetli yazar, savaş sonrası memleketine döndüğü vakit sevdiği kadın ile evlenmiştir. Dünyaya mal olmuş bu değerli sanatçının ölümü yediden yetmişe pek çok insanı derinden yaralamıştır. Yaşadığı ülkede çok zor durumlar altında kalan dünyaca ünlü yazar, Hit’lerin baskılarına daha fazla gelemez ve eşi ile beraber zehir içerek hayatlarına son verir. Yaşanan bu intihar üzerine edebiyat dünyası derin bir yas altına girer. İntihar etmeden önce yazmış olduğu mektupta intihar etme sebeplerini açıkça bir şekilde dile getirmiş olan yazar, okurlarına ve sevenlerine veda etmiştir. Bu ölümün üzerine de kıymetli yazarın romanlarını gerçek nasıl bir gerçek psikoloji ile ele aldığını da görmek çok mümkün. İntihar eden Stefan Zweig’in intihar mektubunu ve bu ölümü araştırarak daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Pek çok türde eser vermiş ve aynı zamanda belli bir zaman gazetecilik ile ilgilenmiş olan Stefan Zweig’in eserlerinden birkaçı şu şekildedir:

  • Mecburiyet
  • Yakıcı Sır
  • Mürebbiye
  • Korku
  • Satranç
  • Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat
  • Olağanüstü Gece
  • İnsanlığın Yıldızının Yükseldiği Anlar
  • Gömülü Şamdan
  • Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor
  • Dünün Dünyası
  • Üç Büyük Usta
  • Bir Çöküşün Öyküsü
  • Korku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir