Mutluluk Kitap Özeti

Kitabın Konusu

Tecavüze uğrayan bir genç kızın ve amcasının oğlunun töre için onu öldürmek zorunda kalmasını konu alan bir kitaptır. Cemal ise Meryem’i öldürmek istemiyordur. Ama töre saçmalığına da karşı çıkamaz.

Kitabın Özeti

Meryem, daha 17’sinde gencecik bir kızdır. Bir gün Van Gölü çevresinde babası tarafından baygın bir durumda bulunmuştur. Meryem birisi tarafından tecavüze uğramıştır. Babası ise Meryem’i bulduğu gibi eve götürür. Eski bir yere kapatır kızı. Meryem’in namusunun kirletildiğini düşünüyorlardır artık. Bu yüzden de insanların yüzüne bakamazlar. Hatta o kadar kötü düşünürler ki Meryem’in intihar bile etmesini isterler. Bir gün üvey annesi olan Döne, Meryem kendisini assın diye önüne bir halat fırlatır. Öylece bırakıp gider. Meryem intihar ederse onlar için iyi olacaktır ama etmezse onu öldürmeleri içi Cemal’i çağıracaklardır. Cemal de amcasının oğludur. Meryem intihar etmek istemediği için bu durum tam olarak düşündükleri üzere Cemal’e kalır. Cemal askerden dönmüştür ve bu durumu ona anlatırlar. Cemal ise bu duruma oldukça karşı çıkmıştır. Kızı öldürmek istemiyordur ama törelere karşı gelemeyeceğinin de farkındadır. Meryem’in öldürüldüğü köyde duyulmasın diye kızla Cemal’i İstanbul’a göndermeye karar verirler. Köydeki insanlara da Meryem’e bir talip çıktığını o yüzden yolladıklarını söylemeyi düşünmüşlerdir.

Cemal ile Meryem yola çıkarlar ve uzun bir tren yolculuğu yaparak İstanbul’a ulaşırlar. Geceyi Cemal’in abisi Yakup’un evinde geçirdikten sonra ertesi sabah başka bir yer bulmak için evden ayrılırlar. Cemal, Meryem’e köprüye çıkıp atlamasını söyler ve Meryem de gözünü karartmıştır artık. Atlayacakken Cemal buna daha fazla dayanamaz ve geri çeker. Cemal, Meryem’i alarak asker arkadaşının yanına gider. Asker arkadaşından yardım olarak iş ister. Arkadaşı da ikisini İzmir’e yakın bir yere yollar. Gittikleri yer ise bir balık çiftliğidir.

Cemal balıklarla ilgilenir. Meryem ise evde yemek işleriyle uğraşır. Bir gece yanlarına tekne yaklaşır ve o geceyi geçirmek için konaklayacak başka bir yer olmadığını söyler. Bu kişi de Prof. İrfan Kurudal’dır. Kendini son zamanlarda kötü hissettiği için eşini geride bırakıp tekne turuna çıkmaya karar vermiştir. İrfan teknenin motorunu tamir edebilmek için Cemal’den yardım ister. Fakat o gün çiftliğin asıl sahibi geri gelir ve Cemalle Meryem’in daha fazla kalmalarını istemez. İrfan da bu yüzden teknede ona yardımcı olmaları için ikisine de bir teklif sunar. Başka şansları olmadığından bunu kabul etmek durumunda kalırlar.

Fakat İrfan, Cemalle Meryem’i karı koca zannetmiştir. Cemal ise gerçeği anlatmaz ve evli olmadıklarını söylemez. İrfan ise gençlere temiz kıyafetler ayarlar. Cemal İrfan’a yardım ederken, Meryem de yemekleri yapmakla meşgul olur. Fakat bu sıralarda da Cemal’in amcası ve babası onları aramak için İstanbul’a gelir. İrfan, bu iki gencin hayatlarına dokunarak hayatlarını değiştirmiştir. Artık ikisi de oldukça iyi anlaşmaya başlamışlardır. Bir gün İrfan ikisinin kavga ettiğini görür hatta Meryem’in, Cemal Abi diye seslendiğini duyar. İrfan ise yalanlardan uzaklaşmak için çıktığı bu yolda daha fazla yalanla karşılaştığı için çok sinirlenir. Cemal ve Meryem bu durum üzerine oradan ayrılmaya karar verirler. İrfan ise hatasını anlar ve peşlerinden gider. Yanlarına gidince ikisinden de özür diler. Gidecek başka yerleri olmadıkları için ikisi de kabul eder ve tekneye geri döner. Belli bir süre teknede yaşamaya devam ederler. Aradan bir süre sonra da Meryem’e tecavüz eden kişinin öz amcası olduğu ortaya çıkar.

Kitabın Ana Fikri

Bazı şeyler istemeden olur ve işin içinde töre gibi durumlar varsa bunlarla yüzleşmek zorunda kalır insan. Ama mutluluk elbet vardır ve elinden tutacak birinin olması bütün olan şeyleri değiştirecektir.

Kitapta Yer Alan Karakterler

Meryem: Daha 17 yaşında genç bir kızdır ve tecavüze uğramıştır. Törelere göre de ya intihar edip ölmesi gerekiyor ya da başkasının onu öldürmesi gerekiyordur.

Cemal: Meryem’in amca oğludur. Askerden yeni döndükten sonra ailesi Meryem’i öldürmeleri için Cemal’den yardım ister ama o bunu istemez.

İrfan Kurudal: Kendisi profesördür ve bazı sorunlarından uzaklaşmak üzere tekne yolculuğuna çıkar. Bu yolculukta Meryem ve Cemalle karşılaşır. Onların hayatlarında değişiklik yaratır.

Kitabın Yazarı Hakkında

Zülfü Livaneli Kimdir?

20 Haziran 1946 yılında doğdu.  Yazdığı kitaplarla oldukça bilinen Livaneli bunun yanı sıra politika, yönetmenlik, müzik gibi işlerle de uğraşır. Livaneli, yapmış olduğu müzik dalında birçok ödül almıştır. Yazmış olduğu kitaplar günümüzde oldukça popüler olmuştur. Zülfü Livaneli, evli ve bir de kızı bulunuyor. 1997 yılında vermiş olduğu konserle birlikte Türkiye’nin en büyü konserini gerçekleştirme unvanına sahip olmuştur.

“Mutluluk Kitap Özeti” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir