Oliver Twist Kitap Özeti

Kitabın Konusu

Yetimhanede doğmuş ve yetişmiş olan Oliver Twist hayatının anlatılmış olduğu bir kitaptır. Bu kitapta Oliver Twist’in hayatının zorluklarını ve yaşam mücadelesini göreceksiniz.

Kitabın Özeti

Oliver yetimhane köşelerinde doğmuş ve orada büyümüş bir çocuktur. Adını da yetimhane müdürü olan Bay Bumble koymuştur. Çocukluğu ise Bayan Mann’ın yanında geçmiştir. Kaldığı yetimhanede çocuklar açlık sıkıntısı çekmekteydi. O dönemde İngiltere şartlarında yetim bir çocuk olup hayata devam etmek oldukça zordu. Bir gün akşamdan daha fazla çorba içmek istediklerini söylemek için Oliver görevlendirilir. Fakat bunu söyledikten sonra Bayan Mann tarafından dövülmüştür ve bodruma kapatılmıştır. Yetimhane müdürü ise bu durumdan hiç hoşnut olmamıştır ve Oliver’ı sürekli sorun çıkaran bir çocuk olarak görmeye başlarlar. Sonrasında ise çırak olarak birisinin yanına gönderilmesine karar verirler.

Oliver ilk önce baca temizleyicisinin yanına verilmek istenir ama bu iş çok tehlikelidir. Son dakikada bu işe verilmekten kurtulmuştur ve cenaze ile ilgili gerekli şeyler satan bir adamın yanına verilir. Fakat burada da Oliver annesiyle ilgili yapılan kışkırtmalar yüzünden kavga eder ve kaçar. Ne yapar eder Lonra’ya gitmeyi başarır. Oliver burada bir çetenin içinde bulur kendisini fakat sonralarda gelişen olaylardan dolayı işlemediği bir suç tarafından polise yakalanır. Sonra birisi mahkemede ona tanıklık eder ve kurtulur. Tanıklık eden kişi Oliver’ı alır ve ona bakmaya başlar.

Oliver’a tuzak kurmaya çalışanlar da vardır bu sırada. Oliver hayatını Brownlow’a anlatır, adam durumuna çok üzülür ve yardım etmek ister. Fakat ona hala güvenmediği için onu test etmek ister. O sırada ona biraz para vererek birisine kitap getirmesini ister. Oliver yolda giderken Nancy ve Skysies tarafından kaçırılır. Adam ise geri dönmeyip kaçtığını düşünce hırsız olduğu kanısına varır. Oliver ise bu süre zarfında oldukça farklı olaylar yaşar ve farklı bir hayatı deneyimler.

Sonrasında bir doktor, Oliver’ın hayat hikayesini dinler ve ona yardım etmek ister. Oliver’ın babasının aslında asil bir aileden olduğunu öğrenir. Hatta ona büyük bir miras kaldığını da öğrenmiştir. Brownlow ise Oliver’ın hiçbir suçunun olmadığını öğrenir ve ona yardım eder. Fakat Oliver için hala endişelenirler. Monks ise Oliver’a kalan mirasın üzerine konmuş olan kişidir. Doktor ve Brownlow olayları çözer ve adama ulaşır. Mirasın bir kısmını alırlar. Daha sonra Oliver, Fagın’i ziyarete gider ama adam aklını kaybetmeye ve oldukça kötüleşmeye başlamıştır. Sakladığı mücevherleri Oliver’a verir. Durumu kötüleştiği için Oliver’ı dışarı çıkarırlar. Oliver ve Brown temiz bir hayata başlamak üzere oradan uzaklaşırlar.

Oliver hem zor bir hayat hem de çok çalkantılı bir hayat yaşamıştır aslında.

Kitabın Ana Fikri

Hayat aslında kapalı olan bir kutuya benzetilir. Zamanın insana ne zaman ne getireceği hiç belli olmaz. Önümüze çok zorlu engeller ya da sorunlar çıksa da hepsi halledilebilir. Hatta en kötü zamanlarda bile karşımıza beklenmedik durumlar çıkabilir. Belki şimdi değil ama sonradan her şey düzelecektir. Umudu elde tutmak gerekiyor bu yüzden.

Kitapta Yer Alan Karakterler

Oliver Twist: Oldukça iyi kalpli bir gençtir ve yetimhanede doğup büyümüştür.

Fagin: Görünüş olarak korkunç bir adamdır. Vicdansızdır ve çetenin lideridir. Çocukları zorla hırsızlık yaptırmaya alıştırmış oldukça kötü bir adamdır.

Bay Brownlow: Yaşlı bir adamdır ve Oliver’a karşı sevgi duyar. Bu yüzden ona çok yardımcı olmuştur.
Nancy: Genç bir kadındır ve Fagin yüzünden hayat kadınlığı yapıyordur. Fagin’e ihanet ettiği için öldürülür.

Bill Skies: Orta yaşlarda bir adamdır ve hırsızdır. Nancy’i öldüren kişidir

Bay Bumble: Şişman ve din adamıdır.

Edward Leeford: Takma isim olarak Monks adını kullanır ve Oliver’ın üvey kardeşidir.

Kitabın Yazarı Hakkında

Charles Dickens

Dickens 1812 yılında dünyaya gelmiştir. Babası ise memur olarak çalışan bir adamdır. İlk zamanlarında oldukça rahat bir şekilde yaşarken babası borçlarından dolayı hapse girmiştir. Sonrasında ise büyük bir sefaletle yüzleşmek zorunda kaldı. 11 yaşına geldiğinde ise çalışmaya başlamıştı. Bir süre farklı yerlerde çalıştı hatta kendi karalamalarının olduğu notlar yayımladı.1837 senesinde ise ilk kitabını yayımladı. Aynı sene içinde evlendi.  Seyahat etmeye başladı ve bu sıralarda dönemde ünlü olan yazarlarla tanışma fırsatı da buldu. Farklı yerlerde konferanslar verdi. Fakat bu seyahatlerden de oldukça yorulmaya başladı ve evinde dinlenmek için ara verdi. 1870 yılında ise yaşadığı hayata veda etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir