Robinson Crusoe Kitabı Kitap Özeti

Daniel Defoe, 18.yüzyılda basımı yapılmış İngilizce dilinde bir romandır.  Kitabın asıl adı New York’lu Bir Denizci’dir. Başına birçok iş gelir hayatının 28 yılı hariç yalnız geçmiştir. Kitap ilk çıktığı yıllarda büyük bir ilgiyle karşılaştı. Daha senesi dolmadan geniş bir okuyucu kitlesi ve 5. Baskısını gerçekleştirdi. Kitaba başka ülkelerde talep yükseldi, çevrileri ve tercüması yapıldı daha sonra eleştiriler meydana geldi. Kitap geliştirerek resimli hale getirildi, çoğu kişi çocuğunun ufkunu geliştirmek için satın aldı. Kitaba adandan sonra olan serüvenler eklendi fakat özgünlüğünü kaybettiği için satışları pek sağlanamadı.

Robinson Crusoe Kitabının Karakterleri

  • Robinson Crusoe: Seyahat aşkıyla yanıp tutuşan bir adamdır. Gemisinin batması sonucunda adada uzun yıllar geçirmiş ve zor bela kurtulmuştur. Hala akıllanmayıp farklı seyahatlere gider.
  • Friday( Cuma): Yerlilerin eseri olarak karşımıza çıkar. Robinson, onu eğitir ve dil öğretir. Robinson ’la yaptığı bir seyahat sırasında vefat eder.

Robinson Crusoe Kitabının Özeti

Normal gelirli bir ailenin çocuğu olarak doğan Robinson’un hayalleri çok büyüktür. Robinson Cruose, ailenin en küçük çocuğudur ve sürekli dünyayı gezme hayallerinden bahseder. Birgün dünyayı gezmek için yola koyulur. Tüm gezisi boyunca yalnızdır. Daha sonra babasının tanıdığının yanında seyahate devam eder. Bu gemi yolculuğundan sonra bir Türk gemiciye köle olarak satılır. Köle olmaktan kurtulmanın bir yolunu ararken oradan kaçmanın bir fırsatını yakalar. Bir Portekiz gemisine binip Brezilya’ya kadar yol gider. Brezilyalı bir çiftçinin yanında misafir olarak kalır ve bir süre onunla birlikte şeker kamışı üretir. Fakat buradaki hayatı da rutine binmiş ve sıkılmaya başlamıştır. Daha sonra karşısına İngiliz çiftçi köle ticaretine ortak aradığından bahseder, heyecan ve para kazanmak için bu işe hemen tamam der. Afrika’ya doğru gitmek için denize açılır. Güney Amerika, yakınlarında bir kayaya çarparlar geminin alt bölümü parçalanmış içerisi su dolmaya başlamıştır. İlerideki adaya kadar yüzen Robinson, canlı olarak tek kurtulan kişidir.

Gemiden kalan erzakları ve içecekleri toplayarak adayı gezmeye başlar. Fakat adada hiçbir ses yoktur. Ne beyaz biri nede köle bir zenci kimseyi bulamaz. Barınma ihtiyacını gidermek için derme çatma bir yer kurup yatmaya başlar. Buğday, tahıl üretimi ve yabani hayvan eğitimine başlar. Aradan 23 yıl geçmiş fakat hiç kimseyi halen bulamıştır. Burada öleceğini düşünerek umutsuzca otururken diğer adada savaşan iki kabileyi görür. Robinson, yerlilerden kurtulanların ona zarar vereceğini bildiği için gemiden kalan barut ve silahını güzelce hazırlar. Aradan 1 gün geçtikten sonra ellerinde bir esirle yerlilerin geldiğini görür. Hiç düşünmeden yerlilere ateş eder ve onların kaçmasını sağlar. Esir olan adamın kurtulduğunu görünce onunla tanışmak için yanına gider. Ona esir yerine Cuma ismini verir. Cuma’yla zor anlaşsa da iletişim kurmayı becerir ve biraz İngilizce öğretmeye çalışır. İletişimleri güçlendikten sonra Cuma, diğer adada 17 tane esir insanın olduğunu söyler. Konuşmaların üzerine hazırlık yaptıklarında adadan sesler geldiğini duyarlar. Adadaki seslere doğru gittiklerinde 1 beyaz, 1 de yerli bir esirin götürüldüğünü görürler. Esirlerden biri Avrupalı, diğeri ise Cuma’ın akrabasıdır. İsini de yerlilerin boş anlarında kurtarma fırsatını yakalarlar. Diğer adadaki 17 esiri kurtarmak için diğer adaya doğru giderler.

Adaya bir İngiliz gemisinin geldiklerini görürler hızla gelen gemi biranda demirler. Gemiye doğru baktıklarında gemiden kaptan ve mürettabatın atıldığını görürler. Gemide ki 2 kişiyi hızlıca etkisiz hale getirdikten sonra İspanyol ve Cuma’nın babasını beklerler onlar gelmeyince hızlıca İngiltere’ye doğru gitmeye başlarlar.

Robinson ilk olarak evine gider fakat annesi ve babası vefat etmiş, diğer kardeşleri ise yaşlanmıştır. Robinson, burada evlenir ve 3 çocuk babası olur. Fakat yine denizleri özlemiş yiğeni kaptan olduğu için onu Çin seyahatine davet eder. Hiç düşünmeden yine gemiye atlar ve yolculuğa başlar. Yiğeni onun kaldığı adaya doğru gidince İspanyol aklına gelir ve ileriki adada demirlemesini söyler. Adaya indikleri anda İspanyol yerli bir kadınla evlenmiş mutlu bir hayat sürmektedir. İspanyol’un gelmek istemediğini anlayınca seyahate devam ederler. Çin’e daha varmadan korsanların saldırısı sırasında Cuma ölür. Robinson, Çin’de biraz vakit geçirdikten sonra İngiltere’ye döner. Artık seyahat edecek ömrü kalmadığı için burada yaşlılığını geçirme kararı alır.

Robinson Cruose Kitabının Yazarı

Daniel Defoe, 1660 yılında İngiltere’de doğdu.  Hayatında birçok zorluk yaşanmış, İngiltere kralına yapılan ayaklanmada dikkat çeken birisi olmuştur. Hayatın birçok alanında çalıştı hatta birileri içi casusluk görevi yaptı. 40 yaşından sonra gazeteciliğe ve  yazarlığa merak sardı bu dönemden sonra kalemi kuvvetlendi. Yayınladığı dergi ve kitaplarda fazla siyasi düşünceye aykırı tutum sergilediği için hapishaneye girdi.  Her ne kadar İngiltere vatandaşı olarak bilinse de aslen Romanya’ya dayanan bir kökü vardır. Romanya’da Osmanlı gelenekleri ve kültürlerini öğrendi. 1731 yılında İngiltere’de vefat etti. Robinson Cruose’e hayat verdiği için hala unutulmamıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir