Romeo ve Juliet Kitap Özeti

Romeo ve Juliet oyunu dünyada en çok ses getiren tiyatro oyunlarından biridir. William Shakespeare’in yazmış olduğu eser büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Dünyada ki birçok ülkede oynanmış her dile göre uyarlanmış ve kabul görmüş bir oyundur. Tiyatro severler için en büyük eserlerin arasında görülür.

Romeo ve Juliet Kitabının Karakterleri

  • Prince Escalus: Verona şehrinin varisi Prens’tir.
  • Eczacı: Romeo’nun ısrarına karşı gelememiş ve ona zehir ilaçını vermek zorunda kalan iyi bir adamdır.
  • Count Paris: Prensin akrabası ve Juliet’le evlenmek isteyen biridir.
  • Keşiş Laurence: Francisken tarikatından birisi ve Romeo’nun en iyi arkadaşlarıdandır.
  • Mercutio: Reomeo’nun dostu ve Prens’in akrabalarından biridir.
  • Romeo: Oyunun ne önemli kahramanlarından birisi ve Juliet’in aşkı.
  • Lord Capulet: Capulet ailesinin lideri ya da başı olarak anlatılıyor.
  • Benvolio: Romeo’nun arkadaşlarından birisi ve akrabasıdır.
  • Juliet: Oyunun en önemli ikinci kahramanıdır. Ayrıca Capulet ailesinin kızıdır.
  • Lord Montague: Montagu ailesinin lider ya da başıdır. Romeo’nun babasıdır.
  • Tybalt: Juliet’in akrabası ve babasının yakın dostu.
  • Mürebbiye: Juliet’in en yakın arkadaşı ve nedimesi.
  • Rosaline: Romeo’nun sevdiği kadın ve Capulet ailesinden biridir.

Romeo ve Juliet Kitabının Konusu

Birbirine yıllardır kan davası gütmüş iki ailenin çocuğunun hikâyesini anlatıyor. Romeo ve Juliet hiçbir şeyden haberleri yokken bu iki ailenin kavgasının ortasına doğmuştur. Rahip Lawence, iki aile arasındaki barışı sağlamak için çocuklara nikah kıymayı önermiştir. Ailelerin birbirini sevmediği yetmezmiş gibi sürekli aksilikler ortaya çıkar. Romeo, başını belaya soktuğu için başka şehre kaçmak zorunda kalmıştır. Juliet ise farklı bir adamla evlendirilmek istenir.  Juliet, düğünü engellemek için uyku hapı içer ve çok etkisinde olduğu için 2 gün uyanmaz. Ailesi ve çevresi öldüğünü düşünerek mezara koyar. Romeo olayı duyunca Juliet’i alarak oradan kaçırır.

Romeo ve Juliet Kitabının Özeti

Verona’da yaşayan iki köklü aile birbirine düşmandır. Capulet’ler, Montague’ler arasındaki bu büyük savaş birçok insan tarafından korkulacak boyuta ulaşmıştır. Verona Prensi Escalus, bu durumun son bulmasını ve bir daha kaos ortamı yaratmaya kalkarlarsa idam edileceklerini söylemiştir. Paris, Prens’in yakın akrabalarından birisidir. Paris, Lord Capulet ’ten kızıyla evlenmek istediğini söyler. Lord Capulet, bu teklifin daha erken olduğunu düşündüğü için 2 yıl sonra düşüneceğini bildirir. Aradan 2 yıl geçtikten sonra Kont Paris teklifini yineler. Bunun üzerine Lord Capulet, Juliet’e evlenmesi gerektiğini tembihler. Şehir genelinde bir baloya katılmak için hazırlanırken annesi bile Juliet’e teklifi kabul etmesi konusunda fikirler verir.

Montague Ailesinin oğlu olan Romeo, düşmanları Capulet ailesinden olan Rosaline abayı yakmıştır. Defalarca aşkını itiraf etmesine rağmen Rosaline teklifini kabul etmez. Rosaline’in rahibe olması kavuşmalarına engeldir. Bu durum Romeo’yu çok üzer ve acı verir. Romeo’nun dostu olan Benvolio Rosaline’e duyduğu aşkın bir geleceğinin olmadığından unutması gerektiğini söyler. Fakat o bunları söylerken Romeo şehir genelinde yapılacak baloda ne giyeceğini düşünür. Fakat baloyu Capulet ailesine özgü yapıldığından içeriye girmesi yasaktır. Romeo oraya gidip aşkını bir kez daha söylemek ister. Benvolio başına bir iş gelmemesi için ona yardım eder ve baloya sokar. Benvolio çevredeki kızları göstererek onlardan biri ile vakit geçirmesi gerektiğini tekrar yineler. Fakat Romeo diğer kızlara bakmadan sadece Rosaline’yi arar. Rosaline’yi ararken karşısına dünyalar güzeli bir kız çıkmış ve ona vurulmuştur. Kızın adı Juliet’tir. Romeo, Juliet’yi dans ederken resmen aşkla bakar. Bakışlarını fark eden Juliet, Romea’ya tutulur. Fakat ikisi de iki ayrı aileye ait ve düşmanlardır. Fakat bu durumu umursamazlar aşklarını yaşamak için elinden geleni yaparlar. Aradan zaman geçtikçe bu durum onları sıkmış ve evlenme kararı almışlardır. Romeo, Juliet’i elde etmek için rahipten yardım ister. Juliet’de aynı şeyleri dadısına söyler ve arabulucu olmasını ister. Rahip ailelerin arasındaki kanın durmasını sağlamak için ikisini nikahlar. Nikâh sonrası aileler bu durumu mecbur kabul edecek ve evlenecektir.

Caputler’den Tybalt yolda giderken karşısında Romeo’la karşılaşır. Romeo’la kavga etmek istercesine laf atar fakat Romeo hiçbir tepki vermemiştir. Fakat Mercutio dediklerini sineye çekemez ve karşılık verir. Tybalt karşılığın sonucunda düelloya davet etmiş ve düelloyu kazanıp Mercutio’yu katletmiştir. Gözlerinin önünde arkadaşının öldüğünü gören Romeo, biranda sinirle Tybalt’ı öldürmüştür. Prens ettikleri kavgayı duymuş ve askerlerine sorumluların tutuklanmasını emretti.

Caputler artık Paris ile Juliet’in evlenme kararını onaylamış ve işlemleri başlatmıştı. Juliet, Paris’e sevmediğini gönlünde farklı biri olduğunu defalarca söylemiştir. Haberleri duyan Romeo, askerlerden kaçmak için bir yol arar. Prens, Romeo’ya sürgün cezası vermiş ve tüm kaçma umutları suya düşmüştür. Juliet, tek çareyi rahipte bulacağını bildiği için direk yanına gider. Rahibe olanı biteni anlattıktan sonra rahip ona bir iksir verir. Bunu içtiğinde 2 gün boyunca hiçbir şekilde uyanmayacak insanlar onu ölü olarak bilecek ve mezara koyacak Romeo’da gelip onu kurtaracaktı. Plan harikaydı bu planı Romeo’ya anlatmak için ona bir posta yollar fakat Romeo’ya zamanında gitmez.

Romeo, Juliet’i kurtarmak için kaçmayı başarmış ve Juliet’in öldüğünü duyunca kafayı sıyıracak dereceye gelmiştir. Paris, her şeyin sorumlusunun Romeo olduğunu düşündüğü için ona saldırır fakat Romeo, Paris’i alt eder ve öldürür. Juliet’in cansız bedenini son kez öpmek isteyen Romeo, Juliet’in ağzındaki zehirden dolayı ölür. Juliet, uyandığında Romeo’nun başında ölü olduğunu görünce acıya dayanamaz ve intihar eder. Rahip bütün olanları iki aileye de tüm gerçeklikle anlatır. Aileler üzüntülerini birlikte yaşarlar ve barışırlar. Olan iki gencin aşkına ve hayatlarına olmuştur.

Romeo ve Juliet Kitabının Yazarı

William Shakespeare, Bir ticaret adamının oğlu olarak dünyaya geldi. 18 yaşında bir kadınla evlenip İngiltere’ye taşındı. Birkaç yıl tiyatro oyunculuğu yaptı. Daha sonra bir tiyatro mekanı kurdu. Başkalarının oyunlarını inceleyerek oyun yazmayı öğrendi ve büyük  eserler yazmaya başladı. 1616 yılında vefat etti. Günümüzde hala eserleri büyük bir önemle anılır ve oynanır. Birçok tiyatrocunun ilham aldığı birisidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir