Kitabın Konusu
Kitap içerisinde dört farklı kısım ele alınmıştır. Son kısımda ise belli bir sonuca bağlanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün aslında Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanacağı düşüncesini o zamanlarda dile getirdiğini söylediği yer alıyor. Yerine gelecek olan şeyin ise ne olduğu belirtmemiştir. Aslında her şeyin zamanını beklemeden açıklama yapmak istemediğini anlayabiliriz.
Kitabın Özeti
Birinci Kısım: Milliyetçilik Akımının Osmanlı İmparatorluğu Üzerindeki Etkileri
Osmanlı Devleti’nin parçalanması aslında kaçınılmaz sonu idi. Bu daha öncesinden yaşanılan olaylardan belliydi. Fakat sonralarda yaşanacak olan o siyasi boşluğun yerini neyin dolduracağı konusu önemliydi. Milliyetçilik akımları sayesinde parçalanan devletler olduğunu göz önünde bulundurursak aslında o boşluğun yerini dolduracak olanın da bu akımın dışında bir şey olması gerekiyordu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise yıllar boyunca düşündü durdu. Bu bütünlüğü sağlamak adına tarihin, kültürün ve dilin bir arada olması gerektiğinin önemli olduğunu gördü. Devlet temelleri ancak bu şekilde sağlam olabilirdi.
İkinci Kısım: Atatürk’ün Avrasya Devletini Kurma Çabaları
Atatürk tarih boyunca görülen tüm bu birliklerin bir arada olduğu ve en iyisini kurmak istedi. Attığı adımlar oldukça sağlam ve dikkatli adımlardı. Ekonominin bile en kötü olduğu, savaş yıllarından çıktığımız bir zaman içindeydi. Fedakarlıkta bulunmayı göze almıştı. Yapılan her hareketi dikkatle takip etti. Bunlara eş çalışmalar sürdürdü.
Üçüncü Kısım: Türkiye- Sovyet Rusya İlişkiler
Yaptığı çalışmaları ise oldukça gizli tutuyordu. Özenle yapılmasını istiyordu. Ortada büyük bir titizlikle yapılan çalışmalar vardı. Fakat Sovyetler yapılan çalışmalardan oldukça rahatsız olmuş durumdaydı. Kurulması gereken tüm ilişkilerin Türkiye ve Sovyetler arasında olduğunu düşünüyorlardı. Ama artık Osmanlı Devleti yıkılmış ve yerine daha uzun ömrü olan bir devlet gelecekti. Nitekim bu gerçekleşti de.
Dördüncü Kısım: Sonuç
Öncelikle Türk Dil Encümeni kuruldu. Dil içinde asıl kökeni Türkçe olan kelimelerin kullanılmasını sağladı. Çünkü var olan Arap ve Fars hakimiyetinden uzaklaşılmalıydı. Bu konuda oldukça özenli çalışmalar gerçekleştirildi. Önüne sunulan fikirlerin hepsini tek tek okuyordu. Yerli ve yabancı uzmanlardan yardım alarak kitap yazdırdı. Bu yazılan kitabın adı da Türk Tarihinin Anahtarlarıdır.
Dili sadeleştirme ve daha da zenginleştirme amacı vardı. Yapılan bu çalışmalar sayesinde Atatürk’ün Avrasya Devleti’nin adımları atılmıştır diyebiliriz. Atatürk vefat ettikten sonra hedefleri yarım kaldı. Ama bütün bu olanlara rağmen Atatürk’ün gelecek hakkındaki görüşleri konusunda yanılmadığını görebiliriz. Zekâsı sayesinde tüm bu yaptıklarıyla yeni bir devlet kurup hayatımıza pek çok yenilik getirdi.
Yazar Hakkında
İsmet Bozdağ Kimdir?
13 Mart 1916 yılında dünyaya gözlerini açmıştır. Eğitim hayatını İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı. Gazetecilik Enstitüsü’nde mezun olarak üniversite hayatını tamamladı. Öncelikle memurluk ve gazetecilikle uğraştı. O sıralarda farklı türde şiirler de yazmıştır. Fakat sonralarda araştırma üzerine düştü. Yaşadığı zaman boyunca yazdığı eserler bulunuyor. Bu yazılan eserleri farklı dillerde yayımlanmıştır. Bu diller; İngilizce, Urduca, Çince ve Arapçadır. Edindiği bilgi ve birikimler sayesinde oldukça önemli eserler ortaya çıkardı. 8 Mart 2013 yılında ise hayata veda etmiştir.