Beyaz Lale Kitap Özeti

Beyaz lale aslında biraz tarihi bir kitaptır. Bu kitap Osmanlı Devleti ile Balkan Savaşları arasında kalan yardıma muhtaç kadınları anlatan bir romandır. Türk köylerine orada yaşana halka yapılan eziyetleri konu alan bir kitaptır. Bu kitapta kadınların ve çocukların o devirde yaşamış olduğu eziyetleri anlatır. Kitabın yazarı Ömer Seyfettin’ tir.

Rumeli, Makedonya ve Bulgaristan’da geçen bir öyküdür.  Balkan Savaşlarında Bir Bin başı tarafından Türk köylerine çektirdiği sıkıntıları anlatır. Türklere önce vaftiz yapılması ardından yine öldürülmesi vardır. Beyaz Lale öykü kitabı ilk olarak 27 Temmuz 1914’ de Donanma dergisinde yayını olmuş bir öyküdür. Bu öykü yazarı Ömer Seyfettin’ in yazmış olduğu en uzun öykülerinden bir tanesidir.

Ömer Seyfettin’ in bu öyküsü Turancılık ve Türkçülük görüşleri ile beraber yazmış olduğu öykülerden bir tanesidir. Ömer Seyfettin ‘in yazmış olduğu Türkçülük ve Turancılık öykülerinden bazı hikaye örnekleri vermek gerekirse mesela Efruz Bey, Forsa, Başını Vermeyen şehit, Ferman, Kurumuş Ağaçlar yazarın bu görüşlerini gösteren öyküleridir.

Beyaz Lale Özeti
Beyaz lale kitabı Osmanlı devletine yaşanmış olan bir savaş zamanını anlatır. O devirde yaşanan Balkan savaşlarında kadın ve çocukların yaşamış olduğu insani mücadeleyi tasvir eder. Balkan savaşlarında Türk köylerinin istilası sonrasında yaşanan dramı anlatır. Yaşan bu dram sonrasında Türklerin paralarının alınıp kötü istila edilmesi ile birlikte onlarca eziyet görüp öldürmeleri ile birlikte insanların yaşamış olduğu durumu anlatır.

Binbaşı Rakko isimli bir komutanın orada yaşayan halkın öldürülmesi gerektiğini düşünür. Bu halka yapılan işkencelerin çoğunu bu komutan bulmuş. Kasın ve çocukların hepsinin öldürülmesi gerektiğini düşünür. Bu komutan köylerin hepsini gezerek o köyde yaşan en güzel kızı bulmaya çalışır. Ve en sonunda edindiği bilgiler ile birlikte Lale isimli bir kız ismi duyar. Bu komutanın köylerin uzun uzun gezip bu bilgiyi öğrenmesi üzerine o kızın yaşadığı yere gider.

Anne ve babasına bir askerin geleceğini ve lalenin gelen misafire hizmet edeceğini ardından kızın geri bırakılacağını söylenir. Lale hanımın bir gün evde yalnız kaldığı bir vakit eve gelip ona sahip olmaya çalışır ve sahip olur. Kadın bu sefer karşı koymaya çalışır ama pek etkin olamaz. Bu duruma dayanamayan Lale Hanım komutana karşı normla davranmaya başlar. Ardından hava alçağını söylemesi üzerine pencereden kendini aşağıya atar. Lale hanım yaşamına son verir.

Beyaz Lale Karakterleri

Binbaşı Radko Balkaneski

Türk Halkına zülüm gösteren bir askerdir. Bu Binbaşı Radko Balkaneski insanlara işkence ve acımasız bir şekilde zulüm gösterir. Karakteri olmayan ve akıllı, acıması olmayan bir binbaşıymış. Bu Binbaşı birçok insana işkence göstermiştir. Birçok işkence fikri kendisinden çıkmıştır. Bu yüzden Türklere yapmış olduğu işkence biçimleri ve kadınları, çocukları öldürmek ister. Köyün en güzel kızına sahip olur. Kızın ölümüne neden olan bir acımasızmış. Türkler tarafından sevilmeyen bir insanmış. Bu yüzden Binbaşı Radko Balkaneski o dönemde o insanlara göstermiş olduğu vicdansızlık örneklerini Ömer Seyfettin’ in Beyaz Lale öyküsünde rastlamak mümkün.

Hacı Hasan Efendi

Maddi durumu iyi olan birisi. Halk karşısında sevilen ve sayılan bir insanmış. İki tane çocuğu olan bir insanmış.

Lale Hanım

Köyün en güzel kızı. Köyde en kültürlü, en akıllı ve insanın aklını alabilecek şekilde güzel olan bir kız. Yapılan zulümlere boyun eğmeyen bir kızmış.  Yapılan işkencelere karşı boyun eğemeye ve hatta eğmektense ölmeyi seçebilecek bir kızmış. Lale Hanım acımasız askerin yaptığının karşısında kendini camdan atmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir