Bugünün Saraylısı Romanı Özeti

Bugünün Saraylısı romanı, 2013 yılında Türk yazar Refik Halid Karay tarafından yayınlanan bir romandır. Kitap toplamda 312 sayfadan oluşuyor. Yazar eserinde karakterlerin aktif yaşamlarını betimleyici bir üslupla ele alarak adeta İstanbul’un o hareketli şeklini bize anlatıyor.

Kitabın Konusu

Kıt kanaat geçinen bir aileye zengin fakat görgüsüz bir akraba kızının gelip, hayatlarını nasıl yerle bir ettiğini ele alıyor.

Kitabın Ana Fikri

Elde ettiğimiz paralar ve dış görünüşümüzün güzelliğine aldanarak yanlış davranışlarda bulunmamamız gerektiği bu kitabın ana fikridir.

Kitabın Karakterleri

–        Ata Efendi

–        Üftade Hanım

–        Feride

–        Atıf

–        Yaşar

–        Ayşen

–        Rüştü

–        İsmail

–        Mesture Hanım

–        Berin

–        Deniz

–        Alımsızoğulları

–        Sait Reşit Bey

Kitabın Özeti

Yıllardır hiç kimsesin gelmediği bu eve postacı bir mektup getirir.  Mektupta bir akraba kızının onlara gelip kalmak üzere yola çıktığı yazıyordur. Üstelik bu kızla beraber bir de üç yüz lira kadar bir para yollandığı söyleniyor. Bu durumu bir türlü kabullenemeyen evin reisi, evde oluşabilecek huzursuzluk için kaygılanıyordur. Lakin yeğeniyle beraber yollanan parayı düşününce bir nebze de olsa içi rahatlıyordur.

O ilk etapta sadece bu kızın haberi olmadan yollanmasına kızmıştır. Kızın yolculuğu biter ve bu eve ulaşır. Karşılarında dünyalar güzeli bir kız gördüklerinden ağızları açıkta kalır. Bu kızın gelmesiyle eve girecek para artıyordur. Evin babası bu kıza karşı bir şeyler hissetmeye başlar. Çalıştığı iş yerindeki işvereninin oğlu bir gün bu kızla tanışma fırsatı bulur. Lakin oğlan hemen kızdan etkilenir ve onunla evlenmek ister. Bu durumdan ötürü aile zengin bir hayata başlar. Önlerine her şey sunulur. Kız da bu durumdan çok şikayetçidir.

Refik Halid Karay Hayatı

Refik Halid Karay, 14 Mart 1888 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Roman yazarak ve gazetecilik işiyle uğraşarak geçimini sağladı. Anadolu insanının hayatını ele aldığı öyküleri ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili sergilediği hal ve tavırları ile gündem konusu oluyor.  Eğitimine katkı sağlayacağını düşündüğünden özel dersler aldı. 1907 yılında Hukuk Mektebi’ne başlayarak öğrenimine burada devam etti. 1909 yılında Son Havadis ismindeki bir gazeteyi kurdu ve bu gazatede15 kadar sayı yayınladı. Daha sonra Fecri Ati Topluluğu’na girerek burada “Kalem” ve “Cem” adındaki mizah dergilerinde “Kirpi” lakabıyla siyasi mizah karışımı yazılar kaleme aldı. 1912 yılında İttihat ve Terakki’nin istenmeyenler listesine adı yer aldı ve Sinop’a sürgün olarak yollandı. 1918 yılında Ziya Gökalp’in destekleri sayesinde İstanbul’a geri gelme fırsatında bulundu. Robert Kolej’de Türkçe derslerine girerek öğretmenlik vazifesini yerine getirdi. Vakit, Tasvir-i Efkar ve Zaman gazetelerde makaleleri yayınlanarak okurlarıyla buluştu.  1919 yılında Posta ve Telgraf Umum da müdür olarak göreve başladı. 1922 yılında Aydede adında bir mizah gazetesi çıkararak geçimine katkı sağladı.  Gazeteler köşe bölümlerinde yazıları yayınlandı ve daha sonra Aydede dergisini yeniden okurlarıyla buluşturdu.  Gerçek anlamda yazarlık mesleğine mizah öyküleri kaleme alarak başladı. 1919 yılında yazdığı ilk öyküleriyle Türk öykücülüğünün öncüsü oldu. 1920 yıllarından sonra kaleme aldığı yazılarında artık daha duru ve daha akıcı bir dil kullandı.

Refik Halid Karay, 18 Temmuz 1965 yılında geride sevdiklerini bırakarak, doğduğu şehir İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.

Yazarın Eserleri

Romanları

–        İstanbul’un İçyüzü

–        Yezidin Kızı

–        Çete

–        Sürgün

–        Anahtar

–        Bu Bizim Hayatımız

–        Nilgün

–        Yeraltında Dünya Var

–        Dişi Örümcek

–        Bugünün Saraylısı

–        2000 Yılının Sevgilisi

–        İki Cisimli kadın

–        Kadınlar Tekkesi

–        Karlı Dağdaki Ateş

–        Dört Yapraklı Yonca

–        Sonuncu Kadeh

–        Yerini Seven Fidan

–        Ekmek Elden Su Gölden

–        Ayın On Dördü

–        Yüzen Bahçe

Öyküleri

–        Memleket Hikayeleri

–        Gurbet Hikayeleri

Mizah

–        Sakın Aldanma İnanma Kanma

–        Kirpinin Dedikleri

–        Ago Paşa’nın Hatıratı

–        Ay Peşinde

–        Tanıdıklarım

–        Guguklu Saat

Günce

–        Bir İçim Su

–        Bir Avuç Saçma

–        İlk Adım

–        Üç Nesil Üç Hayat

–        Makyajlı Kadın

–        Tanrıya Şikayet

Anıları

–        Minelbab İlelmihrab

–        Bir Ömür Boyunca

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir