Cahit Öztelli hayatı hakkında genel bilgilere bakıldığı zaman, 1910 yılı Erzincan doğumlu olduğu, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduğu görülmektedir. Edebiyat öğretmenliği ile ilgili tecrübelerini ise Denizli, Samsun, Mersin ve Konya liselerinde kazandığı belirtilmiştir. Özellikle Cahit Öztelli hayatı ve eserleri hakkındaki yetkinliği Türk Dil Kurumu Yönetim Kurulu’na girdiği anda kazanmıştır.
Bu kapsamda Sözlük Kolu Başkanı olması da Cahit Öztelli’nin öğretim görevlisi olmasından sonra kazandığı tecrübeleri pekiştirmesi anlamında oldukça önemli bir aşama olarak tarih sayfalarına kaydedilmiştir. 40 yılı aşkın bir süre boyunca Türk Halk Edebiyatı dalında araştırmalar yaparak hizmet veren Cahit Öztelli 24 Şubat 1978’de Ankara’da hayatını kaybetmiştir. Cahit Öztelli eserleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Zileli Şairler
- Kul Nesimi
- Karacaoğlan
- Pir Sultan Abdal
- Yunus Emre
- Evlerinin Önü
- Bektaşi Gülleri
- Üç Kahraman Şair: Köroğlu, Dadaloğlu, Kuloğlu
- Uyan Padişahım
- Belgelerle Yunus Emre
Edebiyatta Cahit Öztelli Eserlerinin Yeri
Türk Halk Edebiyatı’na ismini altın harflerle yazdıran Cahit Öztelli, özellikle eserlerini araştırmacı bir ruh kapsamında aksettirdiği için çok ayrı bir yere sahiptir. Cahit Öztelli eserleri Türk Halk Edebiyatı ve Tarihi çerçevesinde duayen olarak zikredilmesine neden olmuştur. Yaşamı boyunca edebiyat kapsamında üretken ve araştırmacı kimliği sayesinde, eserlerine eleştirici düşünceyi de yansıtabilmiştir.
Halk bilimi ve edebiyatı düzeninde yazdığı şiirlerinden en fazla üzerinde çalıştığı eseri Saz şiiridir. Saz şiirinde yansıtılan farklı görüş ve kavramlar üzerinde Edebiyat Tarihinin de yoğunluklu bir şekilde eserinde yer vermesi onu duayen olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Araştırmalar yaparak hayatını geçiren Cahit Öztelli mutasavvıf halk adamı olarak tanınmıştır. Pozitivist görüşün temsilcisi olarak kabul edilen Cahit Öztelli, felsefi anlamda da edebiyata katkı sağlamıştır.
Cahit Öztelli Edebiyat Hayatı Nasıl Şekillenmiştir?
1910 yılında Erzincan’da doğan Cahit Öztelli eğitim hayatına Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olarak tamamlamıştır. Edebiyat alanında ilk gelişmeleri bu bölümden mezun olduktan sonra yaşamıştır. Cahit Öztelli hayatı ve eserleri Türk Halk Edebiyatı çerçevesinde şekillenerek, birçok farklı felsefi düşünceler ile oluşmuştur. Denizli, Samsun, Mersin ve Konya illerinde yer alan birçok farklı lise de görev yaparak öğretmen yetiştirmiştir. Bu sayede hayatının birçok döneminde farklı düşüncelerin etkisi ile düşünce sistemleri arasında bağ kurma yeteneğini yakalamıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı Milli Folklor Enstitüsü Müdürlüğü, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Halk Edebiyatı Öğretim Görevlisi, Türk Dil Kurumu Yönetim Kurulu gibi çeşitli resmi alanlar da farklı statüler ile araştırmacı ruhunu göstermiştir. Edebiyat alanındaki bu farklı araştırmacı ve eleştirel düşünce tarzı ile Cahit Öztelli edebiyat yazarları arasında farklı kimliğini oluşturmuştur.
Cahit Öztelli’nin Edebiyat Alanında Üretken Kişiliği Nasıl Oluşmuştur?
Hayat döngüsünde farklı birçok alan kapsamındaki yetkin eserleri sayesinde tanınan Cahit Öztelli araştırmacı kimliği ile de çalışmalarına yön vermiştir. Derlemem tarzında yazmış olduğu eserleri ile üretken bir yazar kimliği kazanmıştır. Bu sayede çalışmalarını daima üretkenlik adı altında oluşturmuştur. Cahit Öztelli hayatı ve eserleri kapsamında değerlendirilen her yapıt, Türk Halk Edebiyatı’nın derleyici ve eleştirel düşünce tarzının yansıtıldığı bilgiler anlamına gelmektedir.
Halk şairleri arasında mutasavvıf ilminin en değerli kişiliği olarak tanınan Cahit Öztelli araştırma ve derleme olarak 2 ayrı ana dal da eserlerini oluşturmuştur. Bu kapsamda edebiyat dünyasının Türk Halk Bilimi ve Kültürü oluşmuştur. Farklı birçok araştırmacı fikirleri ile Halk Edebiyatı şekillenmektedir. Ancak Cahit Öztelli hayatı bu farklı fikirleri çalışkanlık ve üretkenlik ile tekrardan oluşmuştur. Derleyici bir kimlik ile eserlerini yoğunlaştırarak Türk Halk Edebiyatına farklı bir kimlik kazandırmıştır.
Cahit Öztelli Eserlerinin Oluşum Süreci Nasıldır?
Cahit Öztelli eserleri edebiyat dünyasının farklı birçok kimliğinin tekrardan kazandırılmasına aracılık etmiştir. Özellikte Cahit Öztelli’nin her fırsat kapsamında yapmış olduğu gezi seyahatleri ile birçok açıdan fikirleri değerlendirme fırsatı yakalamasına imkan oluşturmuştur. Bu gezi planlarının uygulanması Cahit Öztelli’nin araştırmacı kişiliğinin oluşmasına neden olmuştur. Eserlerin yayımlanmasından sonra edebiyat dünyası tekrardan şekillenmiştir.
Cahit Öztelli Eserlerinin Kuram Açısından Nasıl Değerlendirilir?
Uzun yıllar boyunca edebiyat öğretmenliği yapan Cahit Öztelli Milli Folklor Enstitüsü’nu kurmuştur. Burada müdür statüsü kapsamında hizmet vermesi ile Türk Halk Edebiyatı’nın önde gelen kurucuları olarak değerlendirilmektedir. Köy ve kasabaları gezerek çeşitli incelemeler sonrasında Cahit Öztelli eserleri oluşmuştur. Bu nedenle oldukça araştırmacı ve derleyici bir kuram çerçevesinde her eserini meydana getiren yazarın, birçok farklı alanda makaleleri de bulunmaktadır.
Her eserini oluşturduktan sonra Türk Halk Edebiyatına olan katkılarını değerlendiren yazarın biyografisi bu anlamda oldukça zengindir. Bilim dünyasını yeniden şekillendirmesi ve bunu edebiyat araçlığı ile yapması onu diğer yazarlardan ayıran en önemli özelliğidir. Toplamda 23 kitap ve 400’e yakın makaleye araştırmacı ve eleştirel düşünce tarzını benimseten yazar olarak imza atmıştır.
Cahit Öztelli Eserlerinin Dil ve Edebiyat Alanındaki Yeri Nedir?
Türk dili ve edebiyatında oldukça önemli bir yeri sahip olan Cahit Öztelli’nin farklı yayınları tekrardan eliminize ederek oluşturması onu diğer tüm yazarlardan ayıran özellikleri arasında gösterilmektedir. Bu nedenle dil ve edebiyat kuramları Cahit Öztelli eserleri kapsamında tekrardan şekillenmiştir. Tekke Edebiyatı ve Tekke şairleri IV. Atasözü ve Deyimler V. Masallar VI. Efsaneler Vn. Nasreddin Hoca ve Fıkraları VTH. Çocuk ve Halk Oyunları IX. Halk Hekimliği X. Halk Şiiri XI. Halk Hikâyeleri ve Dede Korkut XII. Gelenek ve Halk İnançları Çalışmamız, sonuç ve bibliyografya bölümlerinin yayımlanması ile de yazarlık alanına veda eden Cahit Öztelli bu çerçeve de oldukça farklı görüşü okuyucularına iletmiştir.