Çavdar Tarlasında Çocuklar Kitap Özeti

The Catcher İn Rye yani Çavdar Tarlasında Çocuklar romanı 1985 yılında basımına yapıldı. Fransız çevirisine bakıldığında Türkçede romanın ismi Gönülçelen olarak biliniyor. Gönülçelen ismi orijinal haline yakın olmadığı için Çavdar Tarlasında Çocuklar olarak değiştirildi. Çavdar Tarlasında Çocuklar romanı yazarın ilk basıma geçirilen kitabıdır. Bu kitaba olan önem git gide arttı. Yazar bu ilgiden sıkıldığı için uzun süre inzivada kaldı. Kitapta ağırlık şekilde küfür ya da argo görebilirsiniz.  Kitap ABD’de bu özelliğinden dolayı sık sık yasaklanıyor, fakat diğer ülkelerde hala okunabilmektedir.

Çavdar Tarlasında Çocuklar Roman’ının Konusu

Jerome David Salinger’in ergenlik dönemine girmiş çocukların hayatlarını konu eden, Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabı dünyada çok ses getirdiği için dünya klasikleri içerisindeki yerini almıştır.  Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabı içeriğiyle asla uyuşmaz, ilk ismi olan Gönülçelen’e daha yakındır. Romanda Holden adında bir delikanlının ergenlik döneminin hikâyesi anlatılır. Yazar Çavdar Tarlasında Çocuklar romanını anlatırken New York şehrini mekân olarak seçmiştir. Holden okuldaki yaramazlıklarının yanı sıra dersleri de çok kötü bir öğrencidir. Bu profilde bir öğrenci olmasından dolayı okuldan atılır. Okuldan atılmış olduğunu aile bireylerine açıklayamayacağını düşündüğü için uzak diyarlara gitmeyi düşünür. Çevresinde bulunan insanlara güvenmediği için hep tek takılır. Tek güvendiği küçük kardeşidir. Küçük kardeşine durumu açıklar. Küçük kardeşi onu bırakmaz ve gidecekse de beraber gideceklerini söyler. Bu durum karşısında Holden eve dönmekten başka çare bulamaz.

Çavdar Tarlasında Çocuklar Roman’ının Karakterleri

Holden Caulfield: Romanın başkahramanı olarak geçmektedir. Holden, ergenlik döneminin getirdiği sorunlarla boğuşan, kendi dünyasındaki kuralların doğrularını kabul eden, düzensiz ve gamsızdır. Ancak sevilen bir kahramandır.

D.B.: Hollywood’da yazardır. Holden’in abisi görevini görür. Yazıları çok satılır.

Ackley: Düzensiz, sevilmeyen ve pis bir insandır. Holden’in yanında bulunan odada kalan arkadaşıdır. Holden, Ackley’e sürekli özlem duyar.

Phoebe: Holden’le çok iyi anlaşmaktadır. Kızın olgun davranışları, zekiliği Holden’in büyük oranda etkiler. Romanda geçen hikâyede Holden’in kız kardeşi olarak hayata geçirilir.

Mr. Spencer: Holden’in öğretmenlerinden birisidir.

Mr. Antolini: Holden’i evine almış. Eskiden öğretmeni olarak bilinen karakterdir. Ayrıca Holden eşcinsel olduğundan şüphelenip evinden ayrılır.

Çavdar Tarlasında Çocuklar Roman’ının Özeti

Tembel bir çocuk olan Holden Caulfield’in anılarını anlatır. Yatılı olarak örenim gören Holden derslerinin zayıflığından ve uyumsuzluğundan dolayı okuldan atılır.

Holden’in bu okuldan önce 2 okuldan da aynı sebeplerden atılmıştır.  Holden’ın ailesi çarşamba günü seyahatten döneceği için eve dönmesi imkânsızdır. Öğretmenlerinden Mr. Spencer’ı ziyaret eder. Ziyaretinin bitiminden sonra geri yurda döner. Yurda bulunan Stradlater ve diğer öğrencilerle kavga ettiği için küfür ederek oradan ayrılır.  Burada kalamayacağını anladığı için New York’a doğru yol almaya başlar. Okuldan erken atılmasından dolayı burada vakit geçirmek zorunda kalır. Holden alkol alır. Alkol aldıktan sonra sarhoş şekilde New York sokaklarında aylak aylak gezer. Aylak aylak gezerken tanıdığı insanlara rast gelir, bu insanlarla sohbetini kısa tutar. Çünkü insanların samimiyetlerini yeterli bulmaz. Holden, yakınlarda bulduğu bir otele sığınır. Yılbaşına kadar burada kalmayı düşünür. Holde’nin cebinde yüklü miktarda para vardır. Kadın ticareti yapan bir adamla anlaşarak odasına kadın göndermesini ister. Çok heyecanlanır. Çünkü ilk defa ilişkiye girecektir. Odasına gelen kadınla aynı yaştan olduklarını görünce kadını istemez ve odadan atar. Kadının eline ücretini verir ve gönderir. Kadın ticareti yapan adam hem kadını hem de Holden’i döver ve ek olarak 5 dolarına el koyar. Holden daha sonra eski sevgilisi Sally Hayes ile buluşmak istediğini söyler. Slayy’le buz pateni ve sinema gibi aktiviteler yaparlar.  Holden oyun ve film gibi aktiviteleri saçma bulduğunu abisinin de yazarlık yaptığından Slayy’le bahseder. Salyy yolda eski sevgilisine rastlar ve Holden’i bırakıp onunla takılmaya başlar. Bunun üzerine Holden kıza kötü laflar eder ve oradan uzaklaşır. Holden, bu durumdan dolayı esi öğretmeni Mr. Antolini ziyaret eder. Hocasıyla bir süre sohbet ettikten sonra orada uykuya dalar. Gözlerini açtığından hocası kafasını okşamaktadır. Holden öğretmeninin bir eşcinsel olduğunu düşünüp oradan sessizce uzaklaşır. Uyumak için bir yer ararken tren istasyonuna girer ve uyumaya başlar. Sabah uyandığında otostop yaparak ülkenin batı taraflarına gitmek ister. Gittiği yerde kimseyi tanımayacağı gibi sağır taklidi yapmayı düşünür. Holden, vedalaşmak için küçük kız kardeşi gitmeye karar verir. Bu planından yalnızca küçük kız kardeşine bahseder. Holden, Phoebe’nin öğrenim gördüğü okula gider ve teneffüste buluşmak istediğine dair not gönderir. Teneffüs vakti geldiğinde küçük kız kardeşi bir bavulla yanına koşarak gelir. Phoebe, onunla kaçmak istediğini ve ondan ayrılmak istemediğini söyler. Holden, kardeşine kötü şeyler yaşatmamak için gitmekten vazgeçer.  Phoebe’nin ellerinden tutarak onunla lunaparka gider. Sevinçten ağlayacak derece gelen Phobe’yi gören Holden mutluluktan gözyaşlarını tutamaz. Kitabın sonunda Holde’nin ruhsal tedavi aldığını ve sonbahar başlayınca okula tekrar başladığı yazar.

Çavdar Tarlasında Çocuklar Roman’ının Yazarı

Jerome David Salinger, New York’ta 1 Ocak 1919 tarihinde dünyaya gelmiştir. Yazmış olduğu Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabındaki ergenlik dönemini yaşayan Holden’e benzer bir çocukluk dönemi geçirdi. 1934-1939 yılları arasında askeri ve yazarlık okullarına gitti. 1948 yılında dergilerde 20 öykülük bölümler yayınladı. Kendi isteği üzerine 1954 yılında öykülerin yayınlanmasını engelledi. 1974 yılında kitapları üzerinden para kazanmak isteyen kişiler korsan yayınlar yaptı. O dönemlerde en çok satış patlaması yaratan kitap Çavdar Tarlasında Çocuklar oldu. Yaratılan ilgi ve önem yazarı yormaya, boğmaya başladı yazarın insanlara olan samimiyeti çok büyük derecede azaldı. Bu ilgiden dolayı çok bunalan Salinger inzivaya çekildi, daha az eser çıkarmaya başladı. 1 Ocak 1919 yılında New York’ta öldü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir