Çok fazla insanın hakkında cümleler sarf ettiğim için üzgünüm. Bildiğim tek nokta size bahsetmiş olduğum ve anlattığım herkese özlem duyuyorum. Bizim Stradlate’ı, Ackley’i… Onları bile özlüyorum. Lanet Maurice’e bile özlem duyuyor olabilirim. Sakın kimseye bir şeyden bahsetmeyin. Herkese özlem duymaya başlıyorsunuz sonra. Çavdar Tarlasında Çocuklar Salinger’e ait tek romandır. Ergenlik yaşlarının devrinde yetişkin olan dünyanın sistemine itiraz eden, isyan eden bir çocuğun Noel öncesi başına gelen hadiseler… Bu sürecin bir psikiyatrinin yanında tamamlanışı. Holden Culfield’in masumiyeti aramasının yürek burkan, üzen romanı. Belki de Salinger’e aittir. Salinger 2963 senesinden bu zamana kadar yeni bir yapıt meydana çıkarmamasına ne neredeyse efsane, unutulmaz haline gelmiş gizlilik içinde hayatını sürdürmesine rağmen dünya edebiyatındaki yerini ve gündemini hep canlı tutmuştur.
KİTABIN ÖZETİ
Çavdar Tarlasında Çocuklar diğer ismi ile Gönülçelen J.D Salinger’ın 1941 senesinde kaleme aldığı bir romandır. İsmini de romanın ana kahramanı olan Holden Caulfield’ın ileride büyüdüğünde sahip olmak istediği meslekten alır; çavdar tarlasında eğlenip oyun oynayan çocukları uçurumdan düşmekten sakınıp koruyacaktır onları. Kitap Holden’ın yatılı okuduğu okul olan Pancey’den kovulması ile başlar. Atılmasının sebebi geçmesi gereken derslerin büyük çoğunluğunu geçememiş olmasındandır. 5 dersin 4 tanesinden geçememiştir. Ailesine Çarşamba günü yılbaşı tatili sebebi ile döneceğini haber verdiğinden eve varamaz ve bavullarını alarak en başta tarih öğretmeni Bay Spencar’a hoşça kal demeye ardından da bir otele yerleşmeye gider. Gece geç saatlere kadar uyku tutmaz ve oteldeki büyük bara giriş yapar.
Yanındaki genç kızlar ile beraber oturan önemli ihtiyar adamlar ve otuzlu yaşlarında gibi duran üç kadından başkaları yoktur. Üç kızın yanına gider ve oturur. İkisi suratsız ve meymenetsiz biri ise diğerlerine göre daha hoş sarışın bir hanımdır. Masalarına uğrayan küçük yaştaki erkeği görünce gülmeye başlarlar ve onu ciddiye almazlar. Holden bu duruma çok gücenir ama bozulduğunu onlara çaktırmamaya çalışır. Sarışın olan kızı dansa davet eder. Holden kızın doğru ve güzel dans etmesine rağmen aptal ve sahte biri olduğu düşüncesine kapılır. Yerlerine oturduktan ve saat bayağı geç olduktan sonra kızlar bir anda eşyalarını toplar ve oradan ayrılırlar. Holden kendisini kimsesiz ve yalnız hissetmeye başlar. Kızlar gittikten sonra Holden de oradan kalkıp gider ve taksiye biner. Başka bir bara, Ernie’nin yerine varmaktadır. Ama burada da eskiden tanıdığı insanlarla karşılaşıp keyfi kaçar. Tekrar taksiye biner ve otele varır. Ertesi günün sabahında eskiden çıktığı kızlardan Sally Heyes’e telefon açar ve onunla görüşmek istediğini ifade eder. Bunu sadece yalnızlıktan yapmıştır. Fakat Sally’nin de bir yalancı, sahtekar olduğu kanaatindedir. Sally ve Holden öğleden sonra Central Parkın civarlarında yer alan bir tiyatro izlemek iiçin birbirlerine söz verirler.
Sally ile görüştüklerinde tiyatro gösterimine ara verilir ve birlikte bekleme salonuna geçtiklerine Sally bir tanıdığı erkek ile karşı karşıya gelir. Holden’in deyişiyle o sahte bir insandır ve yanlarında durmaktan çok sıkıldığı için Sally ile tartışır ve onu orada yalnız bırakıp geri döner. Ertesi gün kendini daha da yalnız hisseden Holden gecenin bir vaktinde çok sevdiği ve bağlı olduğu küçük kardeşi Phoebe’nin yanına gider ve onu görür. Anne ve babası ile karşılaşmak istemediğinden oldukça tedbirli davranır ve gözünü kulağını dört açar. Phoebe abisini gördüğüne çok ama çok sevinmiştir. Fakat babasının bu defa onu öldüreceğini yineler durur. Holden ise kardeşinin yanında biraz daha kaldıktan sonra onunla vedalaşır ve oradan çıkar. Holden yalnızlık hissinden çok bıktığından otostop çekerek batıya yolculuk etmeye karar vermiştir. Sağır ve konuşamayan bir insan gibi davranarak bir benzin istasyonunda çalışmaya ve insanlarla ve oraya gelip gidenlere gereksiz muhabbetlere girmeme konusunda karar kılmıştır. Gitmeden önce Phoebe’yi görüp onunla vedalaşmak ister. Onun okuluna uğrar ve Phoebe’ye verilmesi üzere bir ileti bırakır. Mesajda yazana göre öğle yemeği vaktinde doğa tarihi müzesine uğramasını ve onunla vedalaşacağını ve bu yüzden görüşmek istediği anlaşılır. Vakti geldiğinde Phoebe eline bavulunu alıp çıkar. Holdeni de yanında götürmek istediğini dile getirir. Ama Holden buna izin vermeyince abisine darılır ve onunla küser. Karşı kaldırımlara geçerek oradan yürüyüp hayvanat bahçesine doğru yol alırlar.
Phoebe zaman geçtikten biraz sonra abisine darılıp onunla küstüğünü bile hatırlamaz. Bu yaşananlardan sonra ertesi sabah Holden eve döner. Evde büyük bir olay meydana geldiği kesin ama Holden anlatmayı tercih etmediği için devamında neler yaşandığı hakkında tam olarak bir bilgi sahibi değiliz tabii ki. Çavdar Tarlasında Çocuklar çok fazla küfür ve argo kelime barındırdığı sebebiyle Amerika’a da belirli bir süre yasaklansa da tüm dünyada okunmaya hala devam edilen ve muhteşem içerikli ve özgün bir kitaptır. Okurlar da genel olarak bu yönde fikir beyan ederler kitap ile alakalı. Kurgusu ve işleyişi, teması ve konusu bakımından adeta mükemmel olan bu kitapta çocuk çağından ergenliğe geçişin göze çarptığı görülür. Okuyucu kendinden bir şeyler görür bu romanda, kendine ait parçalara rastlar sanki. Yazar oldukça samimi ve akıcı bir dil kullanmıştır. Kitabı en etkileyen özelliklerinden biri de yazarın dilidir. Samimi ve içten dili okurları memnun eden bir özellik olmuştur ve kitabın en etkileyen ve sevilen yönlerinden biri kabul edilmiştir.
KİTABIN KONUSU
Amerika’lı olan yazar J.D Salinger’ın ergenlik çağına ermiş çocukların öyküsünü anlattığı bu kitabı klasikler arasında yer almayı başarmış bir romandır. Çavdar Tarlasında Çocuklar konusu ile aslında isminin pek bağlantısı da yoktur. Kitabın ilk yayınlandığı zamanlardaki ismi Gönülçelendir ve bu Gönülçelen ismi de kitabın konusuna daha uyumlu ve yakın bir addır. Kitapta Holden isminde ergenlik çağına girmiş bir erkeğin öyküsü anlatılır. Holden dersleri hiç parlak olmadığı için okuldan kovulur ve bu durumu ailesine açıklayamayacağını düşünerek uzaklara doğru yola koyulma fikrini düşünüp durur. Ama çevresindeki herkesin de içten olmadığını, onların sahtekar olduğu fikrine sahiptir. Bu fikirde olduğu için de hep yalnız başına kalır. Bir tek küçük kardeşine karşı güven duymaktadır ve bir gün onunla vedalaşmak ister. Ama kardeşi de onun peşini bırakmamaya kararlıdır. Bu yüzden de Holden eve geri dönmek zorunluluğu ile karşı karşıya kalır.
KİTABIN YAZARI HAKKINDA BİLGİ
J.D SALINGER
Amerikalı yazar Çavdar Tarlasında Çocuklar isimli kitabında yer alan Holden karakteri ile bilinmiş ve bu kitabı tanınmaya başladıktan sonra da çok az sayıda eser meydana getirmiştir. 1 Ocak 1919 tarihinde New York’ta doğmuştur. İlkokulu McBurney’ de bitirmiştir. Bir dönem New York üniversitesinde okuduktan sonra babasının işine geri döndü. Bir süre sonra Avusturya’ya gitti ve Hitler’in oraya girişinden 1 ay sonra oradan ayrıldı. Yazarlık okumaya 1939 senesinde Colombia Üniversitesinde başlamıştır. Bir gün öğretmeni kendisindeki kabiliyeti ve yeteneği fark etmiş ve dergisinde onun hikayelerinden birini de bulundurmak istemiştir. The Young Folk yayımlanan ilk hikayesi oldu.
guzel kıtap özet daha ayrınyı ve anafıkırı verse ıyı olurdu