Cezmi Kitap Özeti

Cezmi romanı, 1999 yılında Türk yazar Namık kemal tarafından yayınlanan bir romandır. Eserler olay örgüsü en detaylı betimleme yoluyla okuyucuya sunuluyor. Kitabı okumaya başladığınız zaman çok sürükleyici bir anlatımı olduğundan hiç bitmesin istiyorsunuz. Ancak Namık Kemal ara ara konunun dışına taştım diyerek okuyucuyu “kaldığımız yerden devam ediyoruz” sözleriyle yakalamayı başarmıştır. O zamanlar konuyu ortadan bölüp başka bir bilgi nakletmek Tanzimat döneminin edebiyat üzerinde bıraktığı en büyük sorunlardan bir tanesiydi. Cezmi ismindeki eser de bu kötü anlatım şeklinden bir hayli etkilenmek zorunda kalmıştır. Ayrıca roman bugünün Türkçesine çok uzak kalarak anlamakta zorluk çekeceğimiz kadar ağır kelimelere yer veriyor.

Kitabın Konusu

Bu romanda delikanlı bir gencin vatanı uğruna canını feda edecek kadar mertçe sergilediği yiğitlikler yer alıyor. Romanda savaş, aşk, esaret ve özlem konuları bir bütün halinde okurlara sunuluyor. En ağır basan konu askerlerimizin savaşlar boyunca gözlerini karartarak yiğit bir şekilde düşman askerleriyle savaşmasıdır.

Kitabın Özeti

Cezmi karakteri gözünü kırpmadan vatanı uğruna yiğitçe savaşan ve şiir yazmaya da çok düşkün olan bir delikanlıdır. İranlıların alı koyduğu Adi Giray ve Gazi Giray’ı oradan kurtarma çabaları takdiri şayan kazanmıştır doğrusu. Daha sonra Perihan ve Şehriyar adındaki karakterler tüm bu olan olaylar esnasında Adil Giray’a ikisi birden gönüllerini kaptırırlar ve böylece roman daha heyecanlı bir hal alır. Kitabın sonunda Adil Giray ve Perihan adındaki birbirine aşık olan karakterler savaşta şehit düşerler. Mezarlarını ise o gözü pek yiğit oğlan Cezmi kendi elleriyle kazar.

Kitap Karakter İncelemesi

Cezmi: Şair olmasının yanı sıra gözü pek cesur bir savaşçıdır.

Abbas: Cezmi’nin vazifelendirdiği paralı bir İran askeri karakterindedir.

Derviş Paşa: Savaşınca gözü hiçbir şeyi görmeyen deli ruhlu birisidir.

Nev’i: Şiirden anlayan bir karakterdir. Cezmi’ye kaleme aldığı şiirleri konusunda destek verir.

Özdemiroğlu Osman Paşa: Savaşla ilgili birçok gerekli bilgiye hakim olan bir komutan karakterdir.

Ferhat Ağa: Sarayın atlarına bakım yapar ve o atlara binen kişilerle yakından alakadar olur.

Mustafa Paşa: Osmanlı ordusundan bu karakter sorumludur. Savaşçı ruhlu iyi bir insandır.

Namık Kemal Hayatı

Namık Kemal, 1840 senesinde dünyaya geldi. Kendisi şiirlerinde her fırsatta ülkesine olan hayranlığından bahsettiği için “vatan şairi” olarak da biliniyor. Yazarlık, şairlik ce gazetecilik yaparak geçimini sağlamıştır. Üstelik Genç Osmanlı hareketine üye olan bir edebiyatçıdır. Tanzimat döneminin en akılda kalan şairlerinden biri olan Namık Kemal, vatanseverlik ve özgürlüğü Türk edebiyatına katan bir öncüdür. Vermiş olduğu yapıtları Mustafa Kemal Atatürk’ü bile etkisi altına almıştır.  Kaleme aldığı Vatan Yahut Silistre yapıtı Türk edebiyatında yapılan ilk tiyatro eseri konumunda yer alıyor.

Hayatından Kesitler

Namık Kemal, 21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ’da doğdu. Namık Kemal’e Tokatlı bir hafız “ Mehmet Kemal” adını koydu. Çocukluğuna dair anılarını dedesinin yanında yaşamıştır.  Namık Kemal sekiz yaşında olduğu zamanlarda annesini toprağa verdi. Annesinin vefatından sonraki hayatını çok sevdiği dedesinin dizinin dibinde sürdürdü. Dedesinin işi nedeni ile devamlı farklı şehirlere taşındıkları için yazarın eğitim-öğretim hayatı pek sağlıklı ilerlemedi. Dedesi bu duruma sebebiyet verdiği için Namık Kemal’ e özel dersler alma fırsatı yarattı. Namık Kemal’de dedesinin bu emeklerine sahip çıkarak derslerine dört bir elle sarıldı ve dil öğrenmeye başladı.

Eserleri Nelerdir?

Oyun

–        Vatan Yahut Silistre

–        Zavallı Çocuk

–        Akif Bey

–        Celaleddin Harzemşah

–        Kara Bela

Roman

–        İntibah

–        Cezmi

Eleştiri

–        Tahrib-i Harâbât

–        Takip

–        Renan Müdafaanamesi

–        İrfan Paşa’ya Mektup

–        Mukaddeme-i Celal

Tarihi Kitaplar

–        Devr-i İstila

–        Barika-i Zafer

–        Evrak-ı Perişan

–        Kanije

–        Silistre Muhasarası

–        Osmanlı Tarihi

–        Büyük İslam Tarihi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir