Çocuklara Şiirler (Vehbi Cem Aşkun) Özeti, Konu ve İncelemesi

Vehbi Cem Aşkun’un kaleme aldığı Çocuklara Şiirler kitabı 100 Temel Eser içerisine girmiştir ve sonrasındaysa İlköğretim kitaplarına girmiştir. Çocuklara Şiirler Özeti genel olarak çocuklara öğretme amacı ile din konularını ele alır.

Çocuklara Şiirler Özeti

Çocuklara Şiirler Özeti ilk şiirde, “Allah sevgisi” anlatılır ve devamında kırlardan kuşlara ve bütün canlı ve sonsuz varlıkların bir yaratıcısının olduğu ve bu yaratan kişiye karşı bir sevgi beslenmesi gerektiği vurgulanır. İkinci şiirde ise din ve Kur’an’dan bahsedilmektedir ve dinsiz yaşanamayacağı, aynı zamanda İslamiyet dininin en yüce din olduğu belirtilir. Üçüncü şiirde ise vatan konusu işlenir ve aynı zamanda bu şiir içerisinde anne ile vatanın aynı olduğu vurgulanır.

Bazı şiirlerinin ismi Padişah ve Osmanlı Bayrağı’dır. Padişah ve Osmanlı isimli şiirlerde, geçmişe duyulan özlem çocuklara anlatılır. Altıncı şiirde ise bir anne ile beraber iki çocuğu konu alınır. Çocuklardan biri annesine doğru seslendirilerek Anne sevgisi işleniyor, “Senin gönlün İki aşk ile çarpar, benim yalnız bir sevgili annem var.” Denmektedir.

Yedinci şiirde ise La Fontaine kitabı içerisinde yer alan İnci ve Horoz masalı örnek verilir ve kitap kıymeti bilmeyen bir çocuk anlatılır.
Sekizinci şiirde ise Ertuğrul’un Büyüklüğü anlatılmak istenir geçmişe özlem vurgulanır.
Kitapta bulunan dokuzuncu şiirinde ise iyilik ve doğruluk teması işlenmektedir. Uzun olan bu şiirde iyilik sever bir kişi sokakta gördüğü bir çocuğa seslenerek bir altın verir. Çocuk, ise ‘’yanlış verdiniz herhalde” diyerek, altını geri uzatmak ister. Adam ise “bilerek verdim” der ve çocuk sevi­nerek evine koşar. Sonrasında bu bir altın ile sermaye yapar, sonrasında ise ipek böceği üretimi yapmaya başlar ve bir süre sonra zengin olur. Adam sonra zor duruma düşer ve çocuk adama yardım eder.

Onuncu şiir de ise yenilikçi olan Mithat Paşa anlatılır ve ço­cuklardan Mithat Paşa’yı kendilerine örnek almaları öğütlenir.
On birinci şiirde ise bir çiftçinin ölüme yaklaştığı sırada ölüm döşeğinde iken, çocukla­rına yaptığı akıllı oyun anlatılır. On ikinci şiirin adı “Millet Şarkısı” şiiridir.  Bu şiirde de geçen olay tamamen geçmişe olan özlem vurgulanır.

On üçüncü şiirde ise bahar ayı anlatılmaktadır. On dördüncü şiirin konusu ise kelebeklerdir. On beşinci şiirde ise kış ayı konusunu işlemektedir. On altıncı şiir de çiftçiler ile beraber köy yaşamı özendirici bir biçimde anlatılır. On yedinci şiirde ise fukara insanlara karşı, sevgi ve merhamet dolu olunması gerektiği vurgulanır.  On sekizinci şiirde ise sözünde durmayan bir tilkinin ibret veren öyküsü şiir haline dönüştürülerek anlatılmıştır. On dokuzuncu şiirin konusu ise çok çalışmak üzerinedir.

Yirminci Şiirde ise Namık Kemal’e övgüler yağdırılır. Yirmi birinci şiirde ise gökteki yıldızları anlatılmaktadır.  Yirmi ikinci şiir, tarihteki kahramanlarımızdan olan Ahmet Muh­tar Paşa’ya ayrılır. Yirmi üçüncü şiir ise çocuklara ahlâkın önemi anlatılır ve daima ahlâklı olmaları öğütlenir.

Çocuklara Şiirler Konusu

Çocuklara Şiirler Konusu genel olarak, kitapta Allah sevgisi konuları işlenir ve yanında din, Vatan, padişah, konuları sıkça geçmektedir. Kitap konusu genel olarak sevmeyi ve saygı göstermeyi işler,

Şiirlerin ismi, Anne Sevgisi, Horoz ile İnci, Osmanlı Bayra­ğı Ertuğrul’un Büyüklüğü, İyilik-Doğruluk, Mithat Paşa, Çiftçinin Nasihati, Millet Şarkısı, Bahar ve kış ayı, Kelebekler, Çiftçiler, Muhtar Bey, Fukarayı Seviniz, Tilkinin Vaadi, Çalışmak Sonra Oyun, Namık Kemal, Yıldızlar, Ahlâk, Deniz­ler başlıklı yirmi dört tane şiir yer almaktadır ve hepsi öğreticidir.

Çocuklara Şiirler İncelemesi

Çocuklara Şiirler İncelemesi genel olarak çocuklara, bilgi vermek, eğitmek amacı ile yazılan şiirlerdir. Çocuklara şiirler dil ve anlatımı sade bir dildir fakat verilen mesajı anlamak için yeterlidir. Çocuklara şiirler eseri içerisinde bulunan karakterler, anne, padişah gibi karakterlerdir. Şiirin yayın tarihi 2006’dır ve tam olarak 138 sayfadan oluşur. Öğretici niteliği ile 100 Temel Eser arasına giren önemli bir eserdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir