Dağa Çıkan Kurt Kitap Özeti

Kitap ismini, dağa çıkan kurttan almıştır. Kitapta bir hikâyeye değil, 32 tane hikâye yer verilmiştir. Ayrıca gezi notları da vardır. Yazarı Halide Edip Adıvar’dır. Adıvar, II. Meşrutiyetten sonra Milli Edebiyat akımı zamanında yazılar yazmıştır. Yazarın eserlerinin büyük çoğunda ele aldığı hikâye konuları, ülkesinin yer aldığı savaşları ve savaşlar sırasında yaşanan olaylardır. 1.Dünya Savaşı’nın bitmesine yakın ve Kurtuluş Savaş’ının olduğu zamanlarda Anadolu ile ülkenin her kesimini ilgilendiren yazılarıda vardır. Bütün eserlerine büyük ilgi duyulmuş ve bu da tartışmaların sıklıkla yaşanmasına neden olmuştur.

Kitabın Konusu

O dönemlerde Anadolu da salgın hastalıkların, fakirliklerin, savaşların ve savaştaki kişilerin verdiği çabaların, savaş sırasında olaylara tanıklık eden yazar yaşadıklarını objektif şekilde eserlerine yansıtır. Birden fazla ve farklı hikâyelerde bu konular okuyucu ile buluşur. Halide Edip Adıvar, Dağa Çıkan Kurt eserindeki hayvanlar ülkeler üzerinden anlatır. Eserin başkahramanlarından olan kurt ise Türkiye’yi temsil eder.

Kitabın Karakterleri

Fil:Ormanda yaşayan en uzun yaşayan hayvandır. Diğer hayvanlar üzerinde hâkimiyeti vardır. Bu yüzden diğer hayvanlar tarafından özü dinlenen biridir.

Kurt:Türkiye’de bulunur. Ormanda tartışmaların olmasına, huzurlarının kaçmasındaki en büyük etken olarak görülür. Bu yüzden yenilgiye uğratılmaya çalışılmıştır.

Kitabın Özeti

Günlerden bir gün ormanda yaşayan bütün hayvanlar tartışmaya başlar. Aralarındaki tartışmanın gittikçe büyümesiyle kargaşa çıkar. Adeta yer yerinden oynar. Hiçbir hayvanın sakin kalamadığı bu tartışma uzadıkça uzar. Hayvanlar artık eskisi gibi birbiriyle konuşmayı tercih etmez. Sürekli tartışma çıkmaya çalışır. Bu güne kadar dost olarak yaşayan bu hayvanlar bu tartışma sayesinde düşman olur. Birbirlerine tuzaklar kurmanın yollarını ararlar. Bu durumun böyle devam edemeyeceğini, kesinlikle barışın sağlanması gerektiğini düşünen Fil; orman içerisinde en uzun yaşayan hayvan olarak, bütün hayvanların bir yerde toplanıp sorunlarını konuşarak halletmelerini söyler. Buluşacakları yeri belirlemeye koyulur. Belirlediği yere bütün hayvanların gelmesini ister. Hayvanlar filin sözünü ikiletmez ve o yere giderler. Ormandaki yaşayan tüm hayvanların gelmesiyle düşman gibi davranılmamasını ve eskisi gibi dost olmaları gerektiği sonucuna varılır. Hayvanlar yaşadıkları yerlerde önceki gibi özgür ve tasasız ve bir şekilde yaşamlarını sürdürmeye devam etmeleri söylenir. Yaşadıkları tartışmaya bu şekilde çözümler bulunsa da hayvanlar arasındaki gerginlik son bulmaz. Tartışmayı çıkaran ve bu raddeye kadar gelmesinin tek suçlusu kurttur. Kurttan intikam almak isteyen hayvanlar, kurtların yaşadıkları bölgeye doğru yol alır.  Yenilgiye uğrayan Kurt, bunu kabul etmez ve o da intikam almak için plan yapmaya başlar. Bu nedenden dolayı dağa doğru yol alır. Hikâye de kurt karakterini temsil eden Türkler’dir.  Kurt dışında kalan diğer hayvanlar ise başka ırkları benzetilmiştir.

Yazar Hakkında Bilgi

Halide Edip Adıvar, Osmanlı Devleti’nin İstanbul şehrinde 1882 yılında dünyaya geldi. Halide Edip, birçok şekilde anılabiliyor. Siyasetçi, yazar, akademisyen ve öğretmen olarak biliniyor. Halide Edip, Atatürk’ün Samsun’a çıkmasından sonra halkı ülkenin işgaline karşı bilinçlendirmek için birçok yazı yazmıştır. Cephelerde bir sivil olarak yer almasına rağmen başarılarından dolayı rütbe verilerek asker sayıldı. Anadolu Ajansı’nın kurulmasında birçok destek vermiş ve yazar olarak orada çalışıyordu. II. Meşrutiyetin ilanından sonra yazar olmaya karar verdi. 20’yi geçkin roman, tiyatro eserleri ve hikâye kitaplarıyla Meşrutiyet ve Cumhuriyet yazarları arasında en önemli kadın şairlerden oldu. Türk edebiyatında erkek ve kadın fark etmeksizin en çok eser veren yazarlardandır. Eserlerinde kadının toplumdaki değerini ve kadının konumunu destekleyen yazılar yazıyordu. Değerli şairin birçok eseri sinema filmi olarak çekilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir