Dil bilimi kitapları; dil biliminin içine aldığı konulardan biri ya da birkaçını tema olarak kullanan kitap türlerine verilen addır. Dil bilimi; dillerin yapısını, gelişimini, özelliklerini ve dünyaya yayılımını inceleyen bir bilim dalıdır. Dil bilimi kitaplarında genellikle bir dilin gelişimi ve dünyaya yayılımı incelenmektedir. Bunun yanı sıra birden fazla dillerin incelenebileceğini de söyleyebilmek mümkün olacaktır.
1- Kazak Türkçesi Metinleri
Kitap Reşid Rahmeti Arad tarafından yazılmış bir kitaptır. Başarılı yazar, Türk filolojisinin kurucusu olarak da bilinmektedir. Bu kitapta eski Uygur dönemine ait 30’dan fazla mazlum eserin çevirisi yer almaktadır. Yazarın ölümünden yaklaşık 55 yıl sonra yayımlanan bu eserde yazarın ölümünden önce yazmış olduğu şiir ve manzum eserlerin anlamları ve çevirisine ulaşılabilmektedir. Dilinin ağır olması nedeniyle bu dile aşina olan dil bilimi öğrencileri ve okuyucularının tercih edebileceği bir kitaptır.
2- Farsçada Türkçenin En Eski İzleri
Cihangir Kızılözen tarafından kaleme alınmış olan bu başarılı eserde 7. Yüzyıla ait eserler konu edilmiştir. Türkçenin en eski yazıları olarak bilinen 7. Yüzyılın yazılı kaynaklarında Türkçenin izi sürülmüştür. Binlerce yıl öncesine ait yazıların detaylı bir şekilde incelendiği bu kaynaklarda dil olarak Farsça kullanılmıştır. Farsça’da Türkçeye ait derin izler arandığı için kitap bu noktada bu adı almıştır. Ağır bir dile sahip bu kitap ağırlıklı olarak dil bilimcilerinin tercih ettiği bir eserdir. Dil bilimleri kitapları içerisinde oldukça popüler olduğunu söyleyebilmekte mümkündür.
3- Türkçenin Diriliş Hareketi
Bu kitap Türkçemize ve geleceğe yön verilebilmesi adına oluşturulmuş kitaplardan bir tanesidir. Türkçenin Diriliş hareketi adlı kitap Yalçın Mıhçı ve Suat özer tarafından kaleme alınmıştır. Kitapta Atatürk’ün yarattığı dil devrimini devam ettiren yazarlar, Türkçe’nin duru bir dil olması için yapılması gerekenler hakkında bilgilere yer vermiştir. Bu kitap Türkçe’nin hangi dillerin kuşatması sebebiyle yaralar aldığını, Türkçenin yazgı ve kaderini değiştirmek için neler yapılması gerektiğini ve bu çalışmaların tamamı hakkında bilgilerin tamamını içermektedir. Dil bilimleri kitapları kategorisi içerisinde bulunan kitap anlaşılır ve yalın bir dil içeriğine sahip olduğu için tüm okuyuculara hitap edebilmektedir.
4- Türk Dilinde Gelişme ve Sadeleşme Evreleri
Kitap Türk dilinin geçmişten günümüze gelen tüm dönemlerini başarılı bir şekilde mercek altına almıştır. Agah Sırrı Levend tarafından yazılan kitap 2011 yılında baskıya girmiştir. Kitapta Türk dilinin nasıl oluştuğu, gelişme sürecinin nasıl meydana geldiği, sadeleşme süreci, sadeleşme sürecinin sonunda yaşananlar hakkında bilgilere yer verilmiştir. Türk dili hakkında doğru ve detaylı bilgilere ulaşmak isteyen kişilerin okuyabileceği bu kitap, tamamen anlaşılır bir dil içeriğine sahiptir.
5- Söz ve Diksiyon Sanatı
Nüzhet Şenbay’ın eseri olan bilinen bu kitap konuşma sanatı hakkında bilgiler vermektedir. Konuşmanın nasıl olması gerektiği, diksiyonun önemini, diksiyonun nasıl düzeltilebileceğine dair konuları bulabileceğiniz kitap tüm yetişkin bireylere hitap edebilmektedir. Güzel bir diksiyonun ve konuşmanın kişiler ve kuruluşlar üzerindeki etkisini söylemleri ile vurgulayan yazar okuyucu ve eleştirmenlerden büyük takdir toplamıştır. Söz ve diksiyon sanatı, Dil bilimi kitapları kategorisinde bulunmaktadır.
6- Dünden Bugüne Türklerde Dil ve Din
Cengiz Özakıncı’nın kaleme almış olduğu bu eserde geçmişten günümüze Türklerde din ve dilin birlikte gelişiminin nasıl olduğu konusuna değinilmiştir. Kitapta Türk dilinin bozulmaya başlaması, Arap dilinin övülmesi, dönemin eserlerinin çevirileri, Türk din adamlarının Arap diliyle ilişkisi, Dilde yabancılaşma ve değişmelerin gözlenmeye başlaması gibi geçmiş dönemlerin bilgileri bulunmaktadır. İki kavramın birbirleri ile yıllar içerisinde ilişkisini ve gelişme süreçlerini değerlendiren kitap, dil bilimi kitapları kategorisi içerisinde yer almaktadır.