Edebiyat Kitapları

Edebiyat kitapları; kişinin kendi duygu ve düşüncelerini katarak özgün bir dille oluşturmuş olduğu kitap türleridir. Bu kitaplarda herhangi bir konu yorumlama, değerlendirme, karşılaştırma gibi şekillerde ele alınabilmektedir. Yazarın kendi yorumlarını kendi düşüncelerini de katmış olduğu bu kitaplar ağırlıklı olarak bilim, sanat ve var olan bir eseri inceleyebilmek için oluşturulabilmektedir. Günümüzde edebiyat kitapları uzun yıllar popülaritesini koruyabilecek güncel konulardan var olan kitap türleri olarak bilinmektedir.

1- Tutunamayanlar

Oğuz Atay’ın yazmış olduğu bu başarılı kitap döneminde anlaşılamamasına rağmen zaman içerisinde oldukça popüler olan edebiyat kitapları içerisinde yer almaya başlamıştır. Yapıt Türk edebiyatının modernist türünde önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye’ye ayna tutmaya ve ilham vermeye devam eden kitap konusu ile okuyucuyu kendine hayran bırakabilmiştir. Romanın müthiş bir dile sahip olması, gözlemleri, derin bir anlatıma sahip olması okuyucularda ilgi ve merak duygusunun uyandırılmasını sağlayabilmektedir.

2- Aşkı Memn-u

Aşkı Memn-u isimli kitabın yazarı Halit Ziya Uşaklıgil’dir. Yasak aşk olarak da bilinen bu kitap Batılılarının en büyük romanları arasında yer almaktadır. Edebiyat kitapları içerisinde oldukça popüler olması zaman içerisinde birçok filme uyarlanabilmesini de sağlamıştır. Kitap genç bir kadının, olgun ve dul bir adamla evlenmesini konu edinmiştir. Genç kadının, kocasının yiğenine duymuş olduğu yasak ve tutkulu aşkın anlatıldığı bu kitap okuyucu üzerinde heyecan ve merak uyandırabilmektedir. Dilinin anlaşılabilir ve sade olması okuyucunun kitabı bir solukta okuyabilmesini sağlayabilmektedir.

3- Araba Sevdası

Yanlış batılılaşmayı anlatan bu kitap Recaizade Mahmut Ekrem’in baş yapıt niteliğindeki eseridir. Kitap, kitabın kahramanı olarak bilinen Bihruz Bey’le dalga geçmesini konu edinmektedir. Doğu- Batı sorununu başarılı bir şekilde ele alan bu eser, uygarlık zihniyetindeki kırılmaları da gün ışığına çıkarabilmektedir. Güçlü ve gerçekçi bir anlatıma sahip olması okuyucu ve eleştirmenler tarafından tam not alabilmesini sağlamıştır.

4- Kuyucaklı Yusuf

Sabahattin Ali’nin ustalık eseri olarak bilinen bu kitap, edebiyat kitapları içerisinde oldukça popülerdir. Romanda kasaba ve köy gerçekliğine vurgular yapılmıştır. Bir bireyin iç dünyasını, yalnızlığını, değerlerini ve düşünceleri ile başa çıkma şeklinin anlatıldığı bu kitapta adaletsiz bürokrasiye de sık sık ağır eleştiriler yapılmıştır. Türk edebiyatının baş kaldırı ve eleştiri kategorisinde öncü romanlardan biri olan kitap okuyucu üzerinde derinden izler bırakabilmeyi başarmıştır.

5- Dokuzuncu Hariciye Koğuşu

Edebiyat kitapları içerisinde farklı konusu ile benzerlerinden ayrılan bu eserin yazarı Peyami Safa’dır. Türk edebiyatının insanın ruhunun derinliklerini ve psikolojisini detaylı bir şekilde ele alan bu kitaba acının ve ıstırabın yegane kitabı da denilmektedir. Romanın baş kahramanının ayağındaki rahatsızlığı sebebiyle sakin ve havadar bir ortamda stresten uzak bir şekilde yaşaması gerekecektir. Ancak yaşadığı bu ortam onun zihninde müthiş bir acının yoğrulmasına neden olacaktır. Umudu, umutsuzluğu, sevinci ve kederi bulabileceğiniz bu kitapta Peyami Safa’nın çocukluk ve gençlik döneminden anılarda vardır.

6- Kiralık Konak

Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun kaleme almış olduğu bu eser, günümüzde de pek çok okuyucunun ilgisini çekebilmektedir. Bu kitap Batılılaşma dönemini konu edinmiştir. Batılılaşmanın gerçekleşmesi ile birlikte tüm kuşaklar üzerinde meydana gelen düşünce ayrılıkları, duygu ve düşünce farklılıkları ve toplumsal çözülüşü anlatmaktadır. Bir konak içerisinde yer alan bireylerin bu farklılıklar sebebiyle birbirinden kopuşunun anlatıldığı roman, kişilerin gerçek yüzlerinin ortaya çıkışını okuyucuya aktarmaktadır. Riyakar, adi ve kibirli bir uşağın bir akım temsilcisi konumuna ulaştığı anlatıldığı roman farklı hikayesi, betimlemeleri ve gerçekçiliği ile okuyucuda merak uyandırabilmektedir. Dilinin ağır olmaması ise, okuyucunun kitabı bir solukta okuyabilmesine fırsat tanıyabilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir