Eğlence mizah kitapları; tiyatro ya da çizgi roman yoluyla okuyucunun güldürülmesini hedefleyen bir türdür. Bu kitap türü okuyucuda mutluluk ve gülme duygusunu uyandırdığı için fazlasıyla sevilmektedir. Bu kitaplarda çizgi roman, tiyatro, resim, konuşma ya da yazı gibi içerikler yer alabilmektedir. Eğlence ve mizah kitaplarının kilit noktası espridir. Eserin aralarına yerleştirilen esprili ayrıntılar, okuyucunun kitabı severek okumasını ve eğlenmesini sağlayacaktır.
1- Donumdaki Eser
Ülkemizin en önemli mizah yazarlarından biri olan Muzaffer İzgü bu kitabını da okuyucusu ile buluşturmuştur. İnsanların sürekli sorduğu soruya yanıt arayan İzgü, çareyi komünist leylekte bulacaktır. Kitapta güldüren birçok bölüm ve nokta bulunurken bu başarılı kitap bazı yerlerde okuyucuyu kara kara düşündürecektir. 30’dan fazla kitabı bulunan yazar, aslında üzerinde fazlasıyla durulması gereken konuları mizahi bir şekilde ele alarak okuyucuyu gülmeye teşvik edebilmiştir. Bu kapsamda eğlence mizah kitapları arayışında bulunan okuyucuların Muzaffer İzgü’nün tüm kitaplarını mutlaka okuması önerilmektedir.
2- Fırat
Uğur Gürsoy ünlü bir karikatüristtir. Fırat karakteri ise bu karikatüristin en ünlü eserlerinden bir tanesidir. Sevimli ve yaramaz Fırat’ın maceralarının yer aldığı bu kitaplar totalde 3 seriden oluşmaktadır. Fırat komik söylemleri bulunan okuyucuyu kendisine hayran bırakırken bir yerden düşündüren genellikle toplumsal sorunlar hakkında mutlaka bir bilgisi bulunan bir karakterdir. Çizimlerle renklendirilen bu 3 seri okuyucuyu yalnızca okuyarak değil çizimleri ile de güldürebilmektedir.
3- Apartman Çocukları
Apartman çocukları Rıfat Ilgaz’ın yazmış olduğu bir kitaptır. Bu kitapta şeref, namus ve vicdan kavramlarına değinilmiştir. Şeref, namus ve vicdan apartmanlarının komşularının hikayelerinin anlatıldığı bu kitapta bolca ironi yapılmıştır. 3 apartmanın sahibi olan Huduri efendi, memur Seyfi efendi, doktor, kaptan, tiyatrocu, kapıcı ve öğretmen gibi birbirinden farklı meslek ve karakter grubunun yaşantısının okuyucuya aktarıldığı bu kitapta çıkarılacak büyük küçük birçok ders bulunacaktır. Bu eser Eğlence mizah kitapları kategorisinde yer alan önemli eserlerden biridir.
4- Bir Şapşalın Günlüğü
R.R. Rushell’in kaleminden çıkan kitap resimlerle renklendirildiği için özellikle çocukların dikkatini fazlasıyla çıkan bir kitap çeşididir. Nikki günlük hayatta ve okul hayatında karikatürlerden, masal kahramanlarından ve karalamalarından yararlanan ve bu şekilde iletişim kurabilen bir çocuktur. Günlük şeklinde yazılan bu kitapta bulunan çizimlerin her biri aslında bir konuyu ve hikayeyi anlatıyordur. Çocukların ve yetişkinlerin zihinsel gücünün gelişimine yardımcı olan bu kitap, sınırları ortadan kaldırması nedeniyle birçok okuyucunun beğenisini kazanabilmiştir.
5- Sıdıka
Eğlenceli mizah kitapları arasında çok eski bir karakter olduğu bilinen Sıdıka, Atilla Atalay’ın özgünleştirdiği bir karakterdir. Dış dünyaya kendini kapatarak bilgisiz kalmış bir anne, sorunlu bir abi ve bu ikilem arasında bir yerde bulunan babadan oluşan ailesi Sıdıka’yı hiçbir konuda anlamayacaktır. Ancak aile sıcaklığı yine de her konunun üstesinden gelebilecektir. Kavga, tartışma, eğlence, macera gibi birçok kavramın yer aldığı Sıdıka okuyucusunun karşısına diyalog şeklinde anlatımlarla çıkmaktadır. Sıdıka bolca güldüren eğlenceli mizah kitapları içerisinde bulunmakta olup okuyucusunun bir solukta bitireceği eserlerden biridir.
6- İşimdeyim Gücümdeyim
Umut Sarıkaya’nın kitabı olan İşimdeyim Gücümdeyim, karikatür şeklinde yazılmış bir kitaptır. Sarıkaya’nın tasvirlerinin, renkli anlatımlarının bulunduğu bu kitap konu olarak yalnızca bir konu ile sınırlı kalmamış, toplumun tüm konularına ironik bir şekilde yaklaşabilmektedir. Güldürürken bir yandan da ciddi bir şekilde düşündüren Sarıkaya, okuyucuyu memnun edebilmeyi başarmıştır. Kitabın karikatür şeklinde ilerlemesi ise okuyucunun kitaptan kopmasını engelleyerek keyifli bir şekilde okuyabilmesini sağlamaktadır.