Ekoloji kitapları; ekolojinin kapsamış olduğu herhangi bir konu üzerine oluşturulan kitap türleridir. Ekoloji tüm canlıların birbiri ve çevresiyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Gezegenin farklı nedenler dolayı büyük değişimler yaşaması ekolojiyi de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ekolojik dengesizliklerin ortaya çıkışı ise hava kirliliklerine, canlıların neslinin tükenmesine, suların ve toprakların zarar görmesine neden olabilmektedir. Bu kapsamda ekoloji kitapları, ekolojik dengesizliklerin giderilebilmesi için yapılması gerekenleri ve doğru bilinen yaşlıları açığa çıkartması nedeniyle mutlaka okunması gereken kitaplar arasında bulunmaktadır.
1- Yeşil Paradoks
Hans-Werner Sınn adlı yazarın yazmış olduğu bu eser, küresel ısınmanın konu edildiği bir kitaptır. Yazara göre iklimlerin değişmesine, dünyanın ısınmasına, karbon salınımına bir an önce dur denmesi gerekmektedir. Bunun için dizel kullanımının, bina yalıtımlarının, güneş ya da rüzgar enerjisinin, biyoyakıt kullanımının yetersiz kalacağını vurgulayan yazar oldukça sıra dışı bir proje önermektedir. Ona göre fosforlu yakıt tüketiminin azalması iklim değişikliklerinin yaşanmasını da hızlanabilmektedir. Küresel ısınmaya kadar öneri ve projelerini okuyucuya aktaran bu kitap, okuyucunun beğenisini kazanabilmiştir.
2- Ekolojik Yaşam Rehberi
Selen Özarslan Aktar tarafından kaleme alınmış bu kitap, yıllardır biriken ve artık çevreye hasar veren sorunları ele alabilmektedir. Çevre sorunlarına karşı alınması gereken bireysel tedbirlerden bahsedilen bu kitapta, yazar kişilerin evlerinde yapabileceği birkaç proje olduğunu dile getirmektedir. Bebekler, çocuklar hatta hayvanlar için sağlıklı bir yaşam rotasının çizilmeye başlandığı bu kitap çevre sorunlarının neden olduğu pek çok hasarı olabildiğince azaltmayı hedefleyebilmektedir.
3- Sürdürülebilir Yaşam Rehberi
Ekoloji kitapları içerisinde bulunan bu kitap, şehir hayatı sürmek zorunda olan kişiler için ekolojik çözümler sunabilmektedir. Sürekli tüketim anlayışının güdüldüğü şehir hayatında yaşamın oldukça zorlaştığını düşünen yazar, bu anlayışın değiştirilebilmesini ve yaşam koşullarının rahatlatılabilmesinin mümkün olduğunu savunmaktadır. Kitapta bulunan gıda, su, enerji, tık yönetimi ve toprağın iyileştirilebilmesi gibi farklı başlık içerikleri ile okuyucuların yaşam koşullarını nasıl değiştirebileceklerine dair ipucular verebilmektedir.
4- Dünyayı Nasıl Tükettik?
Ekoloji kitapları kategorisinde oldukça popüler bir kitap olan eser, Lester R. Brown’a aittir. Dünyayı nasıl bir hale getirdiğimiz üzerine konuşan bu kitapta küresel ısınma sonrasında gıda tüketiminin düştüğünden, dünyanın giderek ısındığından, dünya petrolünün giderek azaldığından ve otomobil kullanımının getirdiği sorunlardan bahsedilmektedir. Kitapta ortaya çıkan tüm sorunlar ele alınırken, insanların bu sorunlara nasıl bir yaklaşım göstermesi gerektiği de anlatılmaktadır. Dünyayı Nasıl Tükettik adlı kitap insanlığa yön verebilecek nitelikte bir kitaptır.
5- Sıfır Atık Ev
Sıfır atık ev ekoloji kitapları kategorisinde bulunan, Bea Johnson’un kaleme almış olduğu başarılı bir eserdir. Kısa süre içerisinde popüler bir hale gelen bu kitap okuyucuların bir kısmı tarafından uygulanan bir akım halini alabilmiştir. Kitap ekolojik sorunların neler olduğu ve insanlığın çevreye verebileceği zararların üzerinde durmaktadır. Sağlıklı bir dünya için üzerimize düşenleri yapabilecek güce sahip olduğumuzu dile getiren bu kitap, atıksız ve sürdürülebilir kaynakları kullanarak nasıl sağlıklı ve gelişmiş bir dünyaya sahip olabileceğimiz konusunda bilgiler verebilmektedir.
6- Anadolu’da İz Sürmek
Artan çevre sorunlarına dikkat çekmek için yazılan ekoloji kitapları arasında bulunan bu kitabın yazarı Ufuk Batum’dur. Aşırı nüfusun artmasına bağlı olarak gelişen kaynakların yanlış kullanılması durumu, küresel ısınma ve susuzluk gibi durumları beraberinde getirmiştir. Dünyadaki bu gidişata bir dur diyebilmek amacıyla oluşturulmuş olan Anadolu’da iz sürmek kitabı, TEMA vakfından alıntıladığı kanıtlı belgeleri ile okuyucuya bilinmeyen gerçekleri aktarabilmektedir. Tema vakfına ait ağaçlandırma ve kırsal kalkınma projelerinin çoğunu yerinde inceleyebilme fırsatı bulmuştur. Bu gezi notlarını da okuyucusu ile paylaşarak onları bilgilendirmeyi hedeflemiştir.