Fatih-Harbiye (Peyami Safa) Özeti, Konusu ve İncelemesi

Fatih-Harbiye, Peyami Safa tarafından kaleme alınan ve dönemsel konuların işlendiği bir romandır. 1931 yılında okuyucuyla buluşan Fatih-Harbiye, Türk romanları arasında klasikleşmiştir. Bu nedenle Fatih-Harbiye kısa özeti pek çok kişi tarafından araştırılmakta ve kitabın konusunu öğrenebilmek amaçlanmaktadır. Gerek konusu, gerek ise anlatım biçimi ile oldukça beğenilen Fatih-Harbiye, 1990 ve 2013 yıllarında iki farklı dizinin konusu olmuştur.

Ünlü yazar Peyami Safa tarafından yazılan ve pek çok tiyatro, dizi ve filme konu olan Fatih-Harbiye kitabı hakkında daha detaylı bilgi almak, karakterleri, işleyişi, konuyu, ana fikri ve bunun gibi detayları öğrenmek için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.

Fatih-Harbiye Özeti

Fatih-Harbiye romanının ana karakteri Neriman adında bir genç kızdır. Neriman, tam bir Türk kültürü insanıdır. Ailesi ve çevresi, oldukça geleneksel insanlardır. Neriman, iyi bir eğitim almıştır ve müzikle ilgilenmekte, ud çalabilmektedir. Neriman’ın en yakın olduğu insan da Şinasi’dir. Şinasi, tıpkı Neriman gibi geleneksel bir insandır. Lise zamanlarında tanıştığı Şinasi ile iyi bir ilişki içerisinde olan Neriman, artık ne Şinasi’ye ne de yaşadığı geleneksel hayatı beğenmektedir.

Neriman, batılı yaşam tarzını ilgi çekici bulmaya başlamıştır. Batı kültüründeki insanlara, balolara, sanatlara, kısacası her şeye hayranlık duymaktadır. Bu nedenle Neriman değişmeye başlar. Giyiminden hareketlerine, konuşma tarzından yaşam tarzına kadar pek çok alışkanlığını değiştiren Neriman, Şinasi’den günden güne uzaklaşmaya başlar. Buna ek olarak oturdukları Fatih semtini geleneksel bulur ve zaman buldukça Batılı etkisinin en çok görüldüğü Beyoğlu’na gider.

Beyoğlu’nda Macit isimli zengin bir genç ile tanışır. Macit, üniversite eğitimini Batı müziği alanında alan oldukça modern bir insandır. Neriman, Şinasi’ye yalan söyler ve Macit ile buluşur. Macit, Neriman’ı görkemli bir baloya davet eder. Geleneklerinden iyice sıkışan Neriman, bu davet karşısında büyülenir ve babasından izin almak ister. Buna ek olarak kıyafet alabilmesi için paraya ihtiyacı vardır.

Neriman’daki bu değişimden rahatsız olan babasını etkilemek için uzun bir aradan sonra mutfağa giren ve babasını etkilemek için her yolu deneyen Neriman, babasından tek bir şart ile izin alabilir. Bu şart ise, baloya giderken Şinasi’nin yanında gelmesidir. Bu esnada kafası karışık olan Şinasi, net bir cevap veremez. Şinasi, Neriman’ı balo fikrinden uzaklaştırabilmek için planlar kurmaktadır. O esnada Neriman, birçok kez baloya giden kuzenlerinin evine giderek kıyafet fikri almaktadır. Ancak kuzenlerinin evinde duyduğu bir olay onu şoke eder.

Duyduğu olay ise, bir Rus kızının hikâyesidir. Bu hikâye, Neriman’a şuan yaşadığı olayları anımsatır. Bu nedenle Neriman baloya gitmekten, batılılara özenmekten ve Macit’le buluşmaktan vazgeçer ve eski hayatına döner. Tekrar ud çalmaya başlar, eski geleneklerini sürdürür ve Şinasi ile olan bağlarını düzeltir. Neriman’ın çevresindeki insanlar, Neriman’ın eski haline dönmesinden hoşnut olur. Neriman’ın babası Faiz Bey, bunca zamanın ardından rahat bir uyku çekebilmektedir.

Fatih-Harbiye Olay Örgüsü

Fatih-Harbiye adlı romanı daha iyi analiz etmek isteyen okuyucular Fatih-Harbiye olay örgüsü konusunu araştırmaktadır. Fatih-Harbiye, geleneksel bir ortamda yetişen Neriman’ın batıya özenmesi ve batılı insanlar gibi yaşamını sürdürme isteğine kapılmasıyla başlayan bir hikâyedir. Uzunca bir süre batı etkisinden çıkmayan ve ailesini, evini, geleneksek yaşamını eskisi kadar önemsemeyen genç kızın kendi özüne dönmesi ile olay örgüsü devam etmektedir.

Fatih-Harbiye Konusu

Fatih-Harbiye romanının konusu, dönemsel olarak ilerlemektedir. Fatih Harbiye romanının yazıldığı dönemle ilişkisi oldukça fazladır. Zira romanın yazıldığı dönemde batılılaşma akımı başlamıştır. Geleneksel kültürün etkilerinin azaldığı ve insanların batıdaki gelişmelere ayak uydurmaya çalıştığı bir dönemde yazılan Fatih-Harbiye romanı, bir kesimin bu gelişmelere ayak uydurduğu bir kesimin ise bu gelişmeleri takip etmeyi reddettiği bir dönemde yaşanması muhtemel olayları açıklamaktadır.

Fatih-Harbiye Ana Fikri

Fatih-Harbiye adlı romanı çok daha iyi bir şekilde analiz etmek isteyen okuyucuların en çok araştırdığı konulardan bir tanesi de Fatih-Harbiye ana fikri olmaktadır. Fatih-Harbiye romanında ana fikir, yani asıl işlenen fikir, doğu ve batı kültürleri arasındaki çatışmadır. Zira romanın ana karakteri olan Neriman, doğu gelenekleri ile yetiştirilen ancak batı kültürüne özenen ve bu sebepten ötürü sorunlar ile karşı karşıya kalan bir karakterdir.

Fatih-Harbiye Neyi Sembolize Ediyor?

Fatih-Harbiye romanında İstanbul’un ayrı iki kenti olan Fatih ve Harbiye, romanda Doğu ve Batı’yı simgelemektedir. Neriman, İstanbul’un Fatih semtinde büyüyen ve doğu bağlarına önem veren bir ailede yetişen bir genç kızdır. Ancak Neriman, gerek eğlenceleri gerek ise büyüleyici hayatı olan ve batı etkisinde kalan Harbiye semtinde yaşamak istemektedir. Bu iki semt, Neriman için doğuyu ve batıyı temsil etmektedir.

Fatih Harbiye romanında geçen semboller, cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından kültürümüzü etkileyen Batı’nın sonuçlarını anlatmaya odaklanmaktadır. Bu bağlamda iki kültürün arasında kalan ve içsel bir savaş veren Neriman’ın öyküsü anlatılmaktadır.

Fatih-Harbiye Kitabından Çıkarılan Sonuç

Fatih-Harbiye kitabının sonu, mutlu bitmektedir. Fatih-Harbiye kitabından çıkarılan sonuç ise, değerlerini kaybetmeden yaşamanın ne kadar önemli olduğudur. Değerlerini kaybeden ve kısa bir süre içerisinde batı hevesine kapılan Neriman’ın başına gelen olaylar, değerlerin ne kadar önemli olduğunu açıklamaktadır. Bu nedenle Fatih-Harbiye romanından çıkartılabilecek en iyi sonuç gelenek, aile ve değerlerin insan yaşamında önemli olmasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir