Gölgeler Kitap Özeti

Gölgeler, Zülfü Livaneli tarafından kaleme alınmış gerçekten başyapıt sayılabilecek edebi eserler arasında sayılabilir. Roman türü arasında geçen bu kitabın özeti ve karakterleri nedir bölümüne geçmeden önce gelin hep beraber bakalım bu harika kitabın yazarı Zülfü Livaneli kimdir?

ZÜLFÜ LİVANELİ KİMDİR?

Ünlü yazarımızın Tam olarak adı Ömer Zülfü Livaneli’dir. Livaneli, takvimler 20 Haziran 1946 tarihini gösterdiği zaman Konya’nın Ilgın ilçesinde dünyaya gözlerini açmıştır.

Kendisi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Fairfax konservatuarını iyi bir derece ile bitirip mezun olmuştur. Hayatının gelecek yıllarında kendisine büyük bir sermaye kazandıracak olan Bağlama enstrümanını Konya, Ilgın’da yaşadığı zamanlarda teyzesinin kocası olan eniştesinden öğrendi. Zülfü Livaneli ayrıca, Müzisyen, Politikacı, Yazar, Senarist ve Yönetmendir. Şuana kadar ki 76 yıllık hayatında 300 taneye yakın beste, 30 adet kadar sinema müziği, 27 adet kitap ve bir sürü sinema filmi bırakmıştır. Zülfü Livaneli bu zengin ve başarı dolu kariyeri boyunca sinema, edebiyat ve diğer farklı dallar içerisinde toplam olarak 21 ödül almıştır.

GÖLGELER KARAKTERLERİ:

  • Asım Us karakteri Mustafa Kemal ATATÜRK’ ü temsil ediyor.
  • Üsluplu Ahmet Agâh karakteri Yahya Kemal BEYATLI’ yı temsil ediyor.
  • Orhan Selim karakteri Nazım HİKMET’ i temsil ediyor.
  • Mehmet Ali Sel karakteri Veli KANIK’ ı temsil ediyor.
  • Cemasef karakteri Cemal SÜREYA’ yı temsil ediyor.
  • William Flynn karakteri ise Ülkü TAMER’ i temsil ediyor.

GÖLGELER ÖZET:

Kitabın içerisinde hâkim olan fikir ve konulara bakmadan önce kitap hakkında kısa bir bilgi geçecek olursak, kitap 2018 yılında Doğan Kitap Yayınevinden çıkmıştır. Kitap yaklaşık olarak 112 sayfadır. Zülfü Livaneli’nin elinden çıkmış olan bu harika eserin özetine şöyle bir göz gezdirecek olursak ülkemizin harika şehirlerinden olan İstanbul’a ve onun şair, yazarlarına duyduğu saygıyı ve sevgiyi anlatıyor. Aşağı da Livaneli’nin Gölgeler adlı eserinden bir parça okuyalım.

Kürsüye çıkmaktan hiçbir zaman korkmamıştı, aynı ilk yazmış olduğu yazının altına kadın olarak attığı imza gibi. Yakup Kadri nasıl da müjdelemişti, Halide Salih’in imzasını, bütün, her satırı neredeyse halâ aklında, ezberinde.

………

………

Madem biz şölenden kovulduk, şuan tam burada, evet burada boş meydanda kendi şölenimizi yapacağız. Haydi o zaman herkes şuan bir gölge hikayesi anlatsın, Halide sırasını savdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir