Güneş Ülkesi, Tommasa Canpanella’nın toplumsal düzeni eleştiren bir eserdir. Sosyalizmi savunan bir kitaptır ve çalışmayı istek olarak anlatır.
Özeti
Güneş Ülkesi, hayali ve gerçekleşmesi istenen bir düzendir. Bir gün gerçekleşmesi halka huzur verecek olan bu yönetim sistemine güneş adı verilmiştir. Bencillik bütün kötülükleri doğurur ve insanların birbirine zarar vermesine neden olur. Sürekli olarak kendisini düşünen kişiler, zaman içerisinde başka kimseyi düşünemez hale gelirler. Bu da insanların birbirine karşı hiçbir faydası olmamasını doğurur. Aslında toplum içerisindeki herkes birbirine yardımcı olmalıdır ve aksine zarar vermemelidir. Toplum içerisinde herhangi bir sınıflandırma olmadığı zaman mutluluk gelecektir. Kişi, kendi çıkarlarını düşünmez ise geriye sadece iyilik yapmak kalacaktır.
Güneş Ülkesi içerisindeki bütün davranışlar sosyalizmi işaret eder. Halk ve devleti düşünen bir yönetim şeklidir. Burada yaşayan herkesin önceliği birbiridir ve yardımcı olmak asıl amaçlarıdır. Ülkenin sınırları içerisinde faydası olmayan tek bir insan bile yoktur. İnsanların kişisel olarak gayrimenkul varlıkları yoktur. Bütün tarla ve evler herkesindir, kimsenin bencillik etmesini gerektirecek malı yoktur. Yazar burada herkesin her şeyi birlikte kullanabileceği güzel bir ülkenin varlığına inandığını ifade eder. Bu ülke içerisinde kimse çalışmakla yükümlü değildir ve herkes kendi isteği ile çalışır. Bu yüzden insanlar yaptıkları işi mutluluk ile yaparlar. Tembellik yapmak kişinin utanması gereken bir duygudur çünkü tembelliği gerektirecek bir zorlama yoktur. Ülke içerisinde yiyecekler haricinde kadınlar da erkeklerin ortak kullanımındadır. Bunu yaparken ülke, herkesin birbiri ile kan bağı olmasını amaçlar. Kan bağı olursa sevgi artacak ve herkes birbirine karşı daha çok sevgi duyacaktır. Yazar çocuk sayısının çoğalmasını ister. Soyun devam etmesi için bunun önemini vurgular.
Güneş Ülkesi bir rahibin yönetimi altındadır. Bu kişi hem dini hem de siyasi işleri aynı anda yürütür. Tek söz onundur ve onun dediği her şey kuraldır. Bütün ülke ona karşı saygı duymak zorundadır. Güç, sevgi ve akıl ülke yönetimindeki esas kurallardır. Bu prensipler doğrultusunda ülkenin kolay bir şekilde yönetilmesi sağlanır. Ülkedeki insanlar yabancı dil konusunda oldukça iyidir ve diğer kültürleri de öğrenme konusunda çaba gösterirler. Bu ülkede aileden önce toplum gelir. Topluma daha çok değer verilmeli ve onlara sevgi gösterilmelidir. Bencillik herkesin birbirine karşı koşulsuz sevgi duyması ile sona erer. Burada herkes birbirine karşı kardeş diye hitap eder. Oğul ve baba da diğer hitap şekilleridir. Bu hitaplar yaşa göre değişiklik gösterir. Burada insanlar belirli bir yemek düzeni içerisinde yemek yerler ve yaşam süreleri daha uzundur. Kitabı kaleme alan kişi bu ülkenin bir gün gerçekten olacağına karşı inanç duyar.
Yazar Hakkında Bilgi
Tommasa Campanella sosyalizmi sonuna kadar destekler ve fikirlerini her koşul altında korumuştur. Daima araştırmış ve fikirleri hakkında bilgi sahibi olmuştur. Güneş Ülkesi onun hayallerini anlatmış olduğu kitabıdır.