İletişim Medya Kitapları

İletişim medya kitapları; daha çok medyanın ve etkin iletişim koşullarının konu edildiği kitap türleri arasında yer almaktadır. İletişim; kişilerin duygu, düşüncelerini farklı biçim ya da yollar ile karşısındaki kişiye aktarmasına verilen addır. İletişim- medya kitapları kişilerin genellikle sosyal ve diğer medya unsurları üzerinden verimli iletişim kurabilmesini sağlayarak başarılı adımlar atabilmesi için yönlendiren eserlerdir. Günümüzde teknoloji ve sosyal medya kullanımın giderek yaygınlaşması, bu kitaplara olan ilginin artmasına da neden olmuştur.

1- Sosyal Medya Çalışmaları

2019 yılında İletişim medya kitapları kategorisinde bulunmaya başlayan bu kitabın yazarı Salih Tiryaki’dir. Kitap tamamen sosyal medyanın konu alındığı bir eserdir. Yazar sosyal medyanın geleneksel ilişkileri hem olumlu hem de olumsuz yönde değiştirdiğine inanmaktadır. Gündelik hayatta sosyal medya üzerinde var olmaya çalışan kullanıcıların yaptıkları doğruları ve yanlışları ele alan yazar, okuyucuya aktarmaktadır. Yaşanan değişmeleri eleştirisel ve tartışmalı bir dille ele alan yazar, okuyucuda merak uyandırmayı başarabilmiştir.

2- Dijital Reklamcılık Bize Ne Anlatır?

Mehmet Yakın’ın kaleme almış olduğu bu eser, sosyal medyaya verilen önemin artması ile ortaya çıkan dijital reklamcılığa değinmektedir. Yazara göre kimilerine göre insanlığın cehennemi olarak nitelendirilen dünya, reklamcıların cenneti haline gelmiştir. Teknolojinin giderek yaygınlaşması ile tüm reklamlar bir tık ile dünyanın her yerine ulaşılabilir bir hale gelmiştir. Yazar kitabında sosyal medya kullanımına bağlı olarak artış gösteren dijital reklamcılığı mercek altına almış ve bu noktada hangi çalışmaların yapılması gerektiğine dair okuyucuya bilgiler vermiştir.

3- Medya Okuryazarlığı

Editörünün Do. Dr. Meltem Bostancı olduğu İletişim medya kitapları kategorisinde bulunan kitap, medya ve medyanın etkilerini konu edinmiştir. Kitapta medyanın etkisi, kapsamı ve yönlendirmeleri üzerine bilgiler verilmektedir. Medya okuryazarlığı adlı eserde medyanın olumlu yönlerine değinilmesinin yanı sıra olumsuz etkileri hakkında da geniş çaplı bilgiler yer almaktadır. Yazar bu kitabı ile medyanın sebep olabileceği manipülasyon, propaganda, gerçekleri çarpıtma, dezenformasyon ve gerçekleri çarpıtma gibi durumlara karşı topluma bilinç kazandırmayı hedeflemektedir.

4- Kitle İletişim Kuramları

İletişim-medya kitapları kategorisinde bulunan bu kitabın konusu kitle iletişimidir. İletişimin kurumsallaşmış ve örgütleşmiş hali olarak bilinen kitle iletişimi her çağa uyan ve gerekli olan bir kavramdır. Buna göre kitle iletişim araçları da duygu ve düşüncelerin başka bireylere aktarım sürecini hızlandıran araçlardır. Yazar bu kitapta kitle iletişim araçlarının doğuşundan gelişim sürecine kadar geçen sürenin tamamını ele almaktadır. Tarihsel kitle iletişim araçlarının araştırmalarını konu edinen bu eserde betimleme ve örneklere de ağırlıklı olarak yer verilmiştir.

5- Dijital Aktivizm Üzerine

2019 yılında Der yayınları tarafından yayımlanmış olan bu eser Doç. Dr. Hatun Boztepe Taşkıran ve Doç.Dr. Murat Mengü tarafından kaleme alınmıştır. Kitapta toplumların hızlı değişimlerine bağlı olarak sürekli gelişim gösteren bilgi ve iletişim teknolojilerinden bahsedilmiştir. Yazar bu kitabında toplumların sistemlerinin daha ileri gitmesini, sivil toplumun güçlendirilmesi ve devletle iş birliği yapılabilmesini sağlayacak olan dijital aktivizm kavramı üzerinde durmaktadır. Kitapta bilimsel, araştırma ve inceleme kapsamında dijital aktivizm konusu masaya yatırılmıştır.

6- Cesur Yeni Medya Teknolojiler ve Hayran Kültürü

İletişim medya kitapları arasında yer alan bu kitap, yeni bir medya çağına girdiğimizi iddia eden konusu ile okuyucunun dikkatini çekebilmektedir. Henry Jenkins tarafından kaleme alınmış olan bu eserde yazar ileride yaşanması muhtemel olan olaylara yer vermiştir. Yazara göre zaman içerisinde medya çağı pasif bir hale geçerek kişiler kendi istedikleri programlara karar verebilecek, istediği romanları yazabilecek ve istediği filmleri yeniden çekebileceklerdir. Eski medyanın statüsünün bütünüyle değişeceğine okuyucuyu inandırmaya çalışan Jenkins, kurgulamış olduğu bu iletişim ve medya dünyası ile dikkatleri üzerine çekebilmeyi başarmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir