İman ve Takva 1995 yılında ilk basımı ile okuyucuya sunulmuştur. Fatma Barbarosoğlu’nun yazmış olduğu bu kitap eleştiriye oldukça açıktır. Kendi kişisel görüşlerine de yer verdiği kitap sosyoloji alanına girer.
Özeti
Sosyolog Doktor Fatma Barbarosoğlu tarafından yazılmış bu kitap çeşitli fikir görüşlerini ele alır. Kitap içerisinde kendisine has dokunuşlarda bulunmuştur. Üzerinden yıllar geçse bile okuyana farklı düşünceler verecek bir kitap olarak değerlendirilebilir. Bu kitap iki farklı bölümden oluşur. İlk bölümünde okuyucuda merak uyandıran bir kitaptır. İkinci bölümünde ise neden sonuçlar ile okuyucuya anlatımlarda bulunur.
Günümüz Türkiye’sinde başörtüsü takmak isteyen kişilerin kendi içerisindeki karmaşasını ele alıyor. Kadınların başörtüsü konusuna karşı bakış açılarını ele alan kitap okuyucuya rahat bir anlatım sunuyor. Kadınların başörtüsü takma isteği ile modaya uyma isteği arasında bir yarış olduğunu anlatıyor. Modaya uymaya çalışırken imanı arasında kalan bazı kişiler mevcut. Bu kişiler başörtüsünü modaya uyum sağlaması için yönlendiriyor ve anlamını kaybetmesine neden oluyor. Hem imajını önemseyen kişiler için güzel bir kitap olurken, takvasını kaybetmeyen için de güzel bir kitap olma özelliğini elinde bulunduruyor.
Kişilerin kendi dış görünüşleri için uygun bir hal arama çabası içerisine girdiklerini ele alan İmaj ve Takva kitabı yaşadıklarını ele alıyor. Kişi dış görünüşüne kavuşurken ne gibi bir süreçlerden geçiyor ve nelere kavuşuyor. Bu kitabın içerisindeki düşünceler herkesin anlayabileceği basit bir dille ele alınmıştır. İmajını oturturken kişinin kamusal alanlarda nelerle karşılaştığı ve sonuçları da kitabın içerisinde yer almıştır.
Ana Fikri
Hem imaj güzel bir hale getirilebilirken, hem de takva korunabilir.
Yazar Hakkında Bilgi
Fatma Barbarosoğlu, 1962 yılında Afyon’da dünyaya gelmiştir. Lisans eğitimini Felsefe Bölümü’nde alan yazar, aynı alanda doktorluğunu da yapmıştır. Sosyolog Doktor ünvanına sahip olan Fatma Barbarosoğlu, bir gazetede yıllardır köşe yazarlığı yaparken görüşlerini okuyucuya sunar. Ortaokul eğitimi bitene kadar İstanbul’da kalmış, sonrasında Afyon’a gitmiştir. 1980 senesinde Afyon Lisesi’nde eğitimini tamamlamıştır. Üniversite için ortaokulu okuduğu şehri tercih etmiştir. 1984 yılında İstanbul Üniversitesi’nde eğitimini tamamlamıştır. Yüksek lisans için aynı okulu tercih etmiş ve Türk- İslam Felsefesi konusundaki tezini hazırlamıştır. 1984 yılında yüksek lisans mezunu olmuştur. Modernleşmek ve moda konusunu ele alan bir tez yazmıştır. Bu tezi ile doktor ünvanına sahip olmuştur. İmaj ve Takva kitabı ise buradan gelmiştir. Tezinin de yer aldığı bu kitap ile adını duyurmayı başarmıştır. 2000 yılında yazmış olduğu bir hikaye kitabı ile o senenin en iyi hikaye yazarı olmaya hak kazanmıştır. Akademik alanda birçok yazılar yazmış, edebiyata karşı ilgisini de daima elinde tutmuştur.