İntibah Konusu
İntibah romanının ana karakteri olan Ali Bey terbiyeli olarak yetiştirilen, zengin bir ailenin tek çocuğudur. İyi bir eğitim hayatı geçiren Ali Bey küçüklüğünü babasının desteği altında geçirir. Pişmanlık, aşk, öfke gibi duyguları yoğun bir şekilde aktaran kitap Ali Bey’in bir hayat kadını olan Mahpeyker ve cariye Dilaşub arasında geçen aşk üçgenini konu ediyor.
İntibah Özeti
İyi bir terbiyeyle yetiştirilmiş, iyi eğitimli, sessiz, sakin, içine kapanık olan Ali Bey’in hikâyesi babasının ölümüyle başlar. 20 yaşında babasını kaybetmiş ve içine kapanık bir hayat süren Ali Bey’in hayatı annesi onu rahatsız edene kadar yalnız ve sakin sürmüş. Annesinin ısrar etmesiyle bir arkadaşı olan Atıf Bey ile Çamlıca’ya gezmeye çıkar. Çamlıca kitapta anlatılana göre o dönemlerin gezi ve eğlence yeridir.Ali Bey gezmek ve kafa dağıtmak için çıktığı bu yerde Mahpeyker adında bir hayat kadınına aşık olur ve devamlı onu görmeye gider. Daha önce hiç ilişkisi olmamış Ali Bey’i kendine bağlamak isteyen Mahpeyker bütün kadınlık cazibesini kullanır. Ailesi gözü Mahpeyker’den başka bir şey görmeyen Ali Bey’i onun hakkında uyarır. Onun bir hayat kadını olduğunu, onunla bir yuva kuramayacağını söylerler. Ancak Mahpeyker onu kendine öyle bir bağlamıştır ki hiçbir şeyi görmez, duymaz. Mahpeyker ile gizlice buluşmaya başlar. Mahpeyker ise güçlü ve genç bir erkeğin arzusunu hissetmek için Ali Bey’le birlikte olmaktadır. Ali Bey’i bu durumdan kurtarmak isteyen annesi Fatma Hanım ona güzel bir cariye satın alır. Dilaş Mahpekerden daha güzel ve iyi huylu olmasına rağmen Ali Bey’in gözü onu görmez. Mahpeyker’de soğuyan Ali Bey Dilaşub’u sever ve onunla evlenir. Onun evlendiğini duyunca kıskançlığıyla gözünü hırs bürür. Dilaşub’un güzelliği karşısında dili tutulan Mahpeyker’in kıskançlıktan gözü döner. Mahpeyker kafasında hain planlarını kurar. Dİlaşub’a iftira atarak Ali beyin onu konaktan atıp, köle tacirine satmasına sebep olur. Mahpeyker onu köle tacirinden satın alır. Dilaşub’un odasına erkekler göndererek onu da bir hayat kadını yapmaya çalışır. Fakat umduğu gibi olmaz çünkü Dilaşub namusunu korur. Ali Bey’in kendisine dönmeyeceğini anlayan Mahpeyker intikam için Ali Bey’i öldürme kararı alır. Dilaşub gittikten sonra işlerinden olup hastalanan Ali Bey maddi sıkıntı çekmektedir. Dilaşub, Mahpeyker’in planını öğrenir ve Ali Bey’i bu konuda uyarır. Ali Bey karakola yardım için gider. Dilaşub Ali Bey’in montunu giydiği için katil onu Bey zannederek öldürür.
İntibah Karakter Analizi
Ali Bey: 20’li yaşlarında kızların dikkatini çekebilecek kadar yakışıklı Ali Bey zengin bir ailede büyümüş ve zorluk çekmemiştir. Babasının ölümü üzerine bütün miras onun üzerine kalır. Hayatın gerçek yüzünü görmemiş, tecrübesiz Ali Bey Mahpeyker’in cazibesine kapılır. Duygularını yoğun bir şekilde yaşayan Ali Bey, duygularıyla hareket eder. Acele kararlar alarak aşk hayatının kötü olmasına sebep olur.
Mahpeyker: Kötü bir çocukluk geçiren Mahpeyker Ali Bey’in zıttıdır. Yani Ali Bey ne kadar iyi ise o da o kadar kötüdür. Yaşadığı ailenin kötülüğüyle genç yaşta tanışan Mahpeyker’in hayat kadını olmasına şaşırmamalı. Namık Kemal’in yılana benzettiği karakter güzel adamlardan hoşlandığı için Ali Bey’e yaklaşmıştır.
Dilaşub: Eğer Mahpeyker bir şeytan ise Dilaşub da bir melektir. İçinde hiçbir kötülük barındırmayan Dİlaşub sevdiği adam için canını bile feda eder.
Fatma Hanım: Eşinin ölümüyle sarsılan Fatma Hanım bütün ilgisini ve sevgisini oğlu Ali Bey’e verir. Oğlunun yanlış bir kadına aşık olması sebebiyle onu kurtarmak için elinden geleni yapar. Ona bir cariye satın alır fakat Mahpeyker’in kurduğu oyunlar mutlu aileyi dağıtır. Dilaşub olayında annesini sorumlu tutan Ali Bey hastalandığında onunla ilgilenmez ve kadın kiralık bir evde hayatını kaybeder.
Atıf Bey: AAynı yaşta olmaları ve benzer karakterde olmaları onların yakın olmasını sağlar. Herkes gibi Mahpeyker konusunda o da Ali Bey’i uyarır fakat ikna edemez. Tayini çıktıktan sonra İstanbula giden Atıf Bey Ali Bey’in maddi sıkıntı çektiğini duyunca her ay ona düzenli olarak para gönderir.
Pertev Ağa: Dilaşub’a iftira atılmak için yapılan planda görev alan adamdır. Attığı iftarayı herkese inandırarak Dilaşub’un evden atılmasını sağlar.
Hırvat: Ancak Dİlaşub’un Ali Bey’in paltosunu giymesi üzerine onu öldürür.
İntibah Ana Fikri
Doğruyu anlamadan dinlemeden, acele olarak verilmiş her kararın sonu hüsrandır. Pişman olmamak için kararların emin adımlarla alınması gerekir.
Yazar Hakkında
Namık Kemal Kimdir?
1840 yılı Aralık ayındaTekirdağ’da doğmuştur. Namık Kemal milliyetçi bir görüşe sahip gazeteci, şair, devlet adamı ve yazardır. Aynı zamanda Genç Osmanlı harekâtının da bir üyesidir. İntibah isimli romanı ve ‘’Vatan, Yahut Silistre’’ tiyatrosuyla hafızalara kazınmıştır. Asıl ismi Mehmet Kemal’dir. 1888 yılı Aralık ayı başında Sakız Adası’nda hayatını kaybetmiştir.