Japon milleti, efsanelerinde kendilerini kutsal sayılmış ruhların soyundan geldiklerini ifade ederler. Japonlar kendilerinin özel bir kavim olduklarını ve diğer kavimlerden farklı olduklarını savunurlar. Japon Yapmış Türk Gezmiş kitabında da bunun o efsanelerde söylenenlere hak verilmesini sağlayacak yazılar yer alır. İşte Tokyo’da bulunuyorsunuz: O büyük kalabalık ve kargaşanın içerisinde o kadar dingin ve sade, yerinde bir düzen var ki kendinizi düşünürken ve şaşırırken buluyorsunuz… Bunu dünyalıların yaptığına inanamıyorsunuz. Hiroşima’nın hüznü, Sapporo’ ya ait buzdan heykeller, Osaka’da yer alan coşku, Okinawa’nın muhteşem tropik kumsalları, Nikkoda’daki filozof maymunlar, Nara’da yaşayan bisküvit isteyen geyikler, Kyoto sokaklarında bulunan geyşalar, ayağındaki topuklularla Fuji Dağına tırmanmaya çalışan çılgın ötesi kızlar… Japonya’da yer alan konuları ve ilginçlikleri anlatıyor yani.
Onur Ataoğlu’nun rehberliğinde gezerken hayranlık duyacağınız ve merak edeceğiniz Japonya bu kitapla karşınızda yer almaktadır. Dünya üzerinde yer alan Türkçe dışındaki diğer başka dillerin hiçbirinde hatta bununla kalmayıp Japonca’da dahi Japon milletini açıklayan ve belki de tanımlayan kısalıkta ve güçte bir söz yoktur. Türk halkı bilmeden ya da farkında olmadan, belki de bilerek Japonlara özel Zen Budizminin derin ama bir o kadar da sade felsefesi ile alakalı çok uygun bir özdeyiş meydana getirmiştir. Bu özdeyiş de Japonya ülkesine ve Japonlara bakış açımızı özetler, onları nasıl gördüğümüzü ve onların bizim gözümüzde nasıl tanındığını özet bir halde söyler; Hayranlık duyma, kutlama ve takdir etme, kıskanmaktan ziyade imrenme, taraf tutma ve destek olma, hayıflanarak iç geçirme, öz analiz ve öz eleştiride bulunma, bunların yanında motive olmayı da sağlama… Japon milleti ne yapmıştır, bunları nasıl ve neden yapmıştır, kimleri de ortak etmiştir bilinmezliğinin yanında bunları yaptığı gerçeği vardır.
Onur Ataoğlu isimli yazar, Japon milletinin yaratılış efsanelerinden olan Budizm inancına Japonya tarihinden başlayarak modern hayatlarına ve günlük yaşantısına, Japonların geyşa ve samuraylardan haiku ve mangalara kadar uzanmış geniş içerikli bir yelpazede Japon milletlerinin neyi başardığını ve neler meydana getirdiklerini ve ortaya çıkardıklarını yazmıştır. Bunu yazarken de düşündüren, kafa kurcalatan, akıl yürüttüren ve güldüren, eğlendiren bir içerikte ve dilde yazmıştır. Gezmeyi seven bir yapısı olduğu için gezip gördüğü yerleri anlatmaktan da geri kalmamıştır. Merak ettiklerini gezerek öğrenmeyi tercih etmiştir. Japonya’da yaşadığı ve şahit olduğu ilginçlikleri, çeşitli olayları aktarıp okuyucusu ile buluşturmuştur. Bu kitabı da çoğu okur tarafından bilinmektedir.
KİTABIN YAZARI HAKKINDA BİLGİ
ONUR ATAOĞLU
Onur Ataoğlu 1970 senesinde Ankara’da dünyaya gelmiştir. ODTÜ’de okumuştur ve Endüstri Mühendisliğini bitirmiştir. Gezmeyi seven bir yapısı vardır. Yeni şeyler öğrenmeyi, gözlemlemeyi ve incelemeyi sevmektedir. Bunu da gezerek yapmaktan hoşlanan bir özelliği vardır. Yazmış olduğu gezi içerikli yazıları birkaç adet dergi ile kolektif bulunan kitap çalışmalarında yer alarak yayımlanmıştır. 2001 senesinde Evliya Çelebi Gezi Yazısı Yarışmasında ikinci olmuştur ve ikincilik ödülüne layık görülmüştür. 2002 ile 2006 seneleri arasında üç buçuk sene Japonya’da bulunmuş ve orada yaşamıştır. Japonya’da gördüklerini, gezdiği yerleri, yaşadıklarını, incelemelerini ve şahit olduklarını toplamış ve kitap halinde yayınlamıştır. Bu kitap Japon yapmış idi. Bu kitabı 2010 senesinde yayınladı. Daha sonra da Japon ne yapmış isimli 2. bir kitap yayınladı bunu da 2001 senesinde gerçekleştirdi. En göze çarpan hobileri fotoğrafçılık ile uğraşmak, gezmek ve görmek, kitap okumak ve kitap yazmak, gezip gördüğü yerleri paylaşmak, yazdıklarını blog sayfasında okurlara ulaştırmaktır.