Memleket Şiirleri Antolojisi eseri Osman Atilla’ya aittir. Cumhuriyet döneminde yer alan memleketçi bir şairdir. 10 Mayıs 1922 yılında Afyonkarahisar ilinde doğmuştur. Doğduğu evden Şehrin Kıyısındaki ev adlı şiirinde bahsetmektedir. Afyonkarahisar da bulunan kültürlü ve tanınmış bir aileye şair mensuptur. Osman Atilla 1950 senesinde ilk şiir kitabı olan Sabahleyin ‘in adlı şiir kitabını Ankara ilinde yayımlamıştır. Bu şiir 15 yıl kadar çeşitli dergilerde ve gazetelerde yayınlanmıştır. Türk Dili dergisinde şair teknik sekreterlik görevini yerine getirmiştir.
Şirin yapmış olduğu yeni şiir incelemeleri Türk Dili, Çağrı, Milli Kültür ve Kürk Kültürü alı dergilerde yayınlanmıştır. Konya’da geleneksel olarak düzenlenen Aşıklar Bayramı’nda jüri üyeleri arasında yerini almıştır. Şair 1975 senesinde ise Uluslararası olarak düzenlenen Folklor ve Halk Semineri’ne katılım sağlamıştır. Şair daha önceden yayımlamış olduğu şiirlerini Gözlerimin Söylettiği adlı eserinde toplamıştır. Şair Kültür Bakanlığı içerisinde de görevlerde bulunmuştur.
Osman Atilla şiirleri memleketçi bakış açısıyla kaleme alınmıştır. Osman Atilla 3000 kadar kitabını tören ile birlikte Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesine bağışta bulunmuştur. Şair Türkiye’nin hangi bölgesinde olsun fark etmeksizin Türk şiir ve Türk folkloruna ait olarak düzenlenen her türlü etkinliğe katılım sağlamıştır. Şair sarılık teşhisi alarak Ankara Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi hastanesine tedavi edilmek üzere yatırılmıştır. Osman Atilla 20 Nisan 1978 zamanında gözlerini hayata yummuştur. Şairin cenazesi ise memleketine götürülmüştür. Mezarı Afyon’da bulunmaktadır.
Memleket Şiirleri Antolojisi Özeti
Memleket Şiileri Antolojisi Özeti kısmında şairin kaleme aldığı şiirlerden ve şiirlerin konularından genel olarak bahsedilecektir.
İnaz Köyü Eğitmeni Koçak’ın Türküsü: Osman Atilla’ya ait ilk eserdir. Şair bu üzerini gördüğü bir cinayet üzerine kaleme almıştır. Bu eserde hece ölçüsünün 6+5 ‘lük kalıbı kullanılmıştır. Eser türkünün ağıt şeklinde yazılmasından oluşmaktadır. Şiir lirik özelliği göstermektedir. Eser takdim yazısından ve türkünün ağıt şeklinde söylenmesini kapsamaktadır. Şiir taşıdığı dil ve ezgileri itibariyle türkü özelliğini taşımaktadır.
Sabahleyin: Şair Sabahleyin adlı eserinde şiirlerini toplamıştır. Eserin boyutu küçüktür. Eserde Osman Atilla’ya ait 34 şiir bulunmaktadır. Şiir dörtlük nazım şekli ile kaleme alınmıştır. Eserde hece ölçüsü kullanılmıştır. Osman Atilla bu eseri yayınlandığında henüz 28 yaşındaydı. Sabahleyin adlı eseri ülke genelinde büyük yankılara sebep olmasının yanı sıra pek çok yazıya da eser konu olmuştur. Tüm bu yankılar eserin 3. Baskıya ulaşmasını sağlamıştır. Osman Atilla’nın en fazla ilgi gören eseri diyebilmekteyiz. Osman Atilla’nın kendisini bulmuş olduğu iki şiiri Şadırvan ve Baştanbaşa adlı şiirleri de bu eserde yer almaktadır.
Güpegündüz: Osman Atilla’ya ait ikinci şiir kitabıdır. Şairin olgunluğa yöneldiği şiirleri barındırmaktadır. Eserde şaire ait geçiş şiirleri de yer almaktadır. Bu eserinde şair eskisi gibi dörtlük nazım şekline sıkıca bağlı değildir. Osman Atilla bu şiirlerinde gördüklerine kendi yorumunu katarak okuyucuya aktarmıştır. Bu şiirde hem aydın şiir özeliklerine hem de halk şiirinin özelliklerine yer verilmiştir. Osman Atilla bu şiiri 34 yaşında iken yazmıştır. Eser Sabahleyin ’de ki gibi ülkede olumlu bir tepki görmüştür.
Baştanbaşa: Osman Atilla’ya ait üçüncü şiir kitabının adıdır. Hacmi diğer şiir kitaplarından daha fazladır. Bu eser içerisinde yeni olarak Yağmur ve Deniz adlı bölüm bulunmaktadır. Bu kısım içerisinde ise şaire ait yedi tane yeni şiire yer verilmiştir. Eser içerisinde toplam olarak 67 şiir bulunmaktadır.
Gözlerimin Söylettiği: Osman Atilla diğer üç kitabı içerisinde yer almış olan şiirlerini Gözlerimin Söylettiği Şiirler başlı altında 1975 senesinde yayınlamıştır. Osman Atilla bu eserinde edebiyat hayatı boyunca yazmış olduğu tüm şiirlere yer vermeyerek yazdığı şiirler arasından seçmeler yapmıştır. Bu eser içerisinde toplamda 95 adet şiir bulunmaktadır. Osman Atilla’nın aslında eser daha önceden yayımlatmış olduğu 4 şiir kitabına ait yeni bir baskı içerisinde toplamış olduğu söylenebilmektedir.
Memleket Şiirleri Antolojisi Konusu
Memleket Şiirleri Antolojisi Konusu memlekete duyulan sevgiyi ve insanın köküne yerleşmiş olan duygularını oluşturmaktadır. İnsanlar memleketleri içerisinde iyi ve kötü günlerini geçirmektedirler. Düğünler, ölümler, ayrılıklar ve kavuşmalar, yokluk ve bayramları insanlar memleketlerinde tanık olmaktadırlar. İnsanlar memleketlerine karşı özlem duygusunu ağır olarak hissedebilmektedir. Bu memlekete dair hissedilmiş olan duygular çoğu kez şiirle ifade edilmektedir. Bu eser tüm bu duyguları içerisinde barındıran şiirlerden oluşturulmuştur. Eser kültürün nesilden nesle geçmesine yardımcı olmaktadır.
Memleket Şiirleri Antolojisi İncelemesi
Osman Atilla tarafından derlenen eser MEB 100 Temel Eser Listesinde yer almaktadır. Şiirler geçmiş ve gelecek arasında bir bütünlük oluşturarak köprü görevi görmektedirler. Bu köprü görevini memleket şairleri çokça yapmaktadır. Osman Atilla’da memleket şairleri arasında yer aldığından dolayı şiirleri ile gelecek ve geçmiş arasında okuyucuya yolculuk yaptırmaktadır. Şiirler ile birlikte insan ruhu ve var olan nesneler kendi aralarında bir bütünlük oluşturmaktadır.
Memleket şiirlerinin konuları doğa ve memlekettir. Yazar, Anadolu topraklarını ve Anadolu’nun insanlarını şiirlerine işlerken lirizmden yararlanmıştır. Şiirler yapı bakımından incelendiğinde hece ölücüsünün ve dörtlüklerden yararlanılarak yazıldığı göze çarpmaktadır. Zaman zaman şairin şiirlerinde dörtlük kalıbından çıktığı da eserlerine bakıldığında görülmektedir. Şair, şiirlerinde çoğunlukla insanların yaşamış oldukları olaylardan esinlenmiştir. Memleket Şiirleri Antolojisi İncelemesi genel olarak aktarılmıştır.