Türk edebiyatı tarihinin en tanınmış isimlerinden birisi olan Necip Fazıl Kısakürek hayatı ve eserleri pek çok insan tarafından en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Necip Fazıl Kısakürek hayatı boyunca kendini sanata adamış şiir, roman ve oyun yazarı olarak, edebiyat tarihine eserleri ile yön vermiştir. Ünlü şair şiirlerinin yanı sıra roman ve tiyatro eserleri de kaleme almıştır.
Aynı zamanda ünlü bir düşünür olarak politika ve tasavvuf gibi alanlarda da önemli eserler vermiştir. Bütün şiirlerinde 7+7 hece ölçüsünü kullanan Necip Fazıl Kısakürek, hece ölçüsünü en iyi şekilde kullanan şairler arasında yer almıştır. Her zaman Necip Fazıl Kısakürek’in şiirleri, pek çok kişiye ilham kaynağı olmuş ve bu nedenle ünlü şairi taklit eden pek çok kişi olmuştur. Eserlerinde kullanıldığı temiz ve anlaşılır dil ile en sevilen şairler arasında en üst sıralarda yer almayı başarmıştır.
Necip Fazıl Kısakürek Hayatı
Ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek hayatı boyunca sanatla uğraşmış ve Türk Edebiyatı’na yeni bir soluk getirmeyi başarmıştır. 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiş ve 25 Mayıs 1983 tarihinde ise yine İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur. Necip Fazıl Kısakürek’in babası Maraş doğumlu olan hukukçu Abdülbaki Fazıl Bey, annesi ise Giritli Mediha Hanım’dır.
Çocukluk döneminde büyük hastalıklar geçiren ünlü şair, bu dönemde büyükbabasının Çemberlitaş’ta bulunan konağında yaşamış ve büyükannesi Zafer Hanım’ın da teşviki ile edebiyata ilgi duymaya başlamıştır. İlkokulu ve ortaokulu başarı ile bitirdikten sonra Deniz Harp Okuluna giren Necip Fazıl Kısakürek, burada Ahmet Hamdi Akseki, Yahya Kemal Beyatlı, Hamdullah Suphi Tanrıöver ve Nazım Hikmet Ran ile tanışmış ve onlarla aynı dönemde okumuştur.
Deniz Harp Okulu’nda okuduğu senelerde şiir yazmaya başlayan ünlü şair, aynı zamanda bu dönemde Nihal adını verdiği ve elle yazılmış olan, tek sayfalık haftalık bir dergi çıkarmaya başladı. Deniz Harp Okulu yani o zamanki adı ile Bahriye Mektebi’nde 3 sene okuduktan sonra 4.sınıfı okumadan öğrenim hayatını yarıda bırakarak, okuldan ayrılmıştır. Necip Fazıl Kısayürek okuldan ayrıldıktan sonra kendisini tamamen sanat çalışmalarına adamıştır.
Necip Fazıl Kısakürek 1941 yılında Fatma Neslihan Balaban ile evlenmiş ve bu evlilikten Ayşe, Osman, Mehmet, Zeynep ve Ömer isimlerinde olan beş çocuğu dünyaya gelmiştir. Necip Fazıl Kısakürek evlendikten bir sene sonra askerliğini yapmak için Erzurum’a gitmiş, burada da şiirlerini ve yazılarını yazmaya devam etmiştir.
Askerliğini yaptığı sırada yazdığı siyasi bir yazı yüzünden tutuklanarak, Sultanahmet Cezaevi’ne gönderilmiştir. Aynı zamanda 1960 darbesi sırasında da tutuklanarak dört ay boyunca Balmumcu Garzinonu’nda hapis yatmıştır. Daha sonra basın affının gelmesi ile cezaevinden çıkarılmıştır. Hayatı boyunca pek çok eser kaleme alan büyük şair, 25 Mayıs 1983 yılında hayatını kaybetmiştir.
Necip Fazıl Kısakürek Eserleri
Tanınmış şair Necip Fazıl Kısayürek’in hayat hikâyesi içerisinde şairlik dönemi iki bölüme ayrılmaktadır. 1925 ile 1930 yılları arasında olan dönemde şair yalnızlık, doğa, ölüm ve kadın gibi konularda şiirler yazmış ve özellikle Necip Fazıl Kısayürek’in o dönemde yazdığı Kaldırımlar isimli şiiri çok sevilmiş ve bütün Türkiye’de şairin tanınmasını sağlamıştır.
Sanatçı diğer dönemde ise felsefi, fizikötesi, insanlar ve ruh temalı şiirler de yazmaya başlamıştır. Necip Fazıl Kısakürek’in şiirleri kusursuz olarak kabul edilmekte ve Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin mistik şairi olarak anılmaktadır. Ünlü şair felsefeye olan ilgisi nedeniyle, bütün şiirlerinde hissedilen mistik bir hava ile eserlerini ortaya çıkarmıştır.
Aynı dönemde Necip Fazıl Kısayürek hayatı ve eserleri herkes tarafından merak edilmeye başlamıştır. Tiyatro oyunları da yazmaya başlayan şair, bu oyunlarda genellikle siyasi, korku psikolojik konular ve dini konulara değinmiştir. Bütün bunlara bağlı olarak Necip Fazıl Kısayürek’in başlıca eserleri şu şekilde sıralanmaktadır;
Necip Fazıl Kısakürek Şiirleri
- Kaldırımlar – 1928
- Sonsuzluk Kervanı – 1955
- Şiirlerim – 1969
- Örümcek Ağı – 1925
- Çile – 1962
- Ben ve Ötesi – 1932
- Müdafaa -1946
- Çöle İnen Nur -1950
- Halkadan Pırıltılar Veliler Ordusundan – 1948
- Nam – 1949
- Sonsuzluk Kervanı – 1955
- 101 Hadis – 1951
- Maskenizi Yırtıyorum – 1953
- O ve Ben – 1974
- Sahte Kahramanlar – 1976
- Mukaddes Emanet – 1976
- İhtilal – 1976
- Bir Pırlanta Binbir Işık – 1965
Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Oyunları
- Namı Diğer Parmaksız Salih – 1949
- Abdülhamit Han – 1969
- Tohum – 1935
- Künye – 1940
- Bir Adam Yaratmak – 1938
- Para – 1942
- Reis Bey – 1964
Necip Fazıl Kısakürek Makale, Öykü, Fıkra ve Hatıra Yazıları
- Namık Kemal – 1940
- Yılanlı Kuyudan – 1970
- Birkaç Hikâye Birkaç Tahlil – 1933
- Son Devrin Din Mazlumları – 1969
- Çerçeve – 1940
- Hac – 1973
- Hitabe – 1975
- Babıâli 1975
- İhtilal – 1975
- İman ve İslam Atlası – 1981
- Kafa Kâğıdı – 1984
- Aynadaki Yalan – 1980
- Ruh Burkuntularından Hikâyeler – 1965
- Benim Gözümde Menderes – 1970
Necip Fazıl Kısakürek’in Kazandığı Ödüller
- 1981 senesinde İman ve İslam Atlası adlı eseri ile Türkiye Milli Kültür Vakfı Kültür Armağanı
- 1947 senesinde CHP Piyes Yarışması birinciliği
- 1980 senesinde Sabırtaşı adlı eseri ile Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü