Notre Dame’ın Kamburu Kitap Özeti

Notre Dame’ın Kamburu, dönemin en popüler tarihi romanlarındandır. Romantik başyapıtların arasında yerini alır.

Kitabın Karakterleri

Hemşire Gudule: Esmeralda’yı doğuran kişidir.

Rahip Frollo: Nötre Dame Kilisesi’nin rahibidir.

Kuasimodo: Hemşire Gudule’nin kaçırılan bebeğinin yerine koyulan bebektir. Aşırı derecede çirkindir.

Esmeralda:  Kaçırılan Hemşire Gudule’nin güzel kızıdır. Romanda başına birçok olay gelir.

Kitabın Özeti

Hemşire olarak görev yapan Gudule, 16 sene evvel dünyalar tatlısı bir kız doğurur. Beşiğinde uyuması için bıraktığı kızını Çingeneler götürür. Hemşire Gudule, çocuğunun çalındığını anlamasın diye de yerine başka bir bebek bırakırlar. Ancak bıraktıkları bebek ile Gudule’nin bebeği birbirine hiç benzemez. Çingenelerin bıraktığı bebek aşırı çirkin ve kamburu olan bir bebektir. Adı da Kuasimodo’dur. Hemşire Gudule, bu bebeği sahiplenmek istemez. Aklına Nötre Dame Kilisesi’nin kapısına bırakmak gelir. Bebeği de alır ve kilisenin yolunu tutar. Kilisenin kapısına bırakır ve hızlı adımlarla hemen oradan uzaklaşır. Bebek ağlamaya başlar. Bebek sesinin nereden geldiği merak eden Rahip Frollo kapıya çıktığında Kuasimodo ile karşılaşır. Onun tekrar bırakmayarak bakımını üstlenir. Kuasimodo, evcil hayvan sahibine ne kadar sadıksa o da Rahip Frollo’ya o kadar sadık olur. Rahip Frollo tarafından büyütülen Kuasimodo sonunda 20 yaşına gelir. Rahip Frollo, Kuasidomo’yu kilisedeki çanı çalması için görevlendirir. Çanı çalmaktan kulakları sağır olur. İnsana benzemeyen Kuasimodo’nun kolları uzun, burnu yamuk ve sırtı da kamburdur. Gözlerinden  bir tanesi diğer gözüne göre daha içerdedir..

1482’te tüm ulus genelinde Aptallar Festivali düzenlenir. Bu yılda en çirkin kişiyi belirlemeleri lazımdı. Tahmin ettiğiniz üzere yılın en çirkin adamı Kuasimodo seçilir. Fransa halkı, yılın en çirkin kişisi olan Kuasimodo’yu omuzlarına alırlar ve Paris sokaklarında gezdirmeye başlarlar. Sokaklarda dolaştırılan Kuasimodo’da Esmeralda adında bir kız ile karşılaşır. Esmeralda, keçileri eğitir ve onlarla dans ederek geçimini sağlayan bir kızdır. İncecik ve çok kıvrak olan vücudu, yaptığı dans ile birleşince hayranlık duygusunu duyandırıyordu. Bakanın dönüp bir daha baktığı Esmeralda, güzelliği ile bir anda herkesi büyüledi. Her ne kadar çirkin olsa da hassas ve duygusal biri olan Kuasimodo, Esmeralda’ya âşık oldu. Esmeralda, kaçırılan Hemşire Gudule’nin güzel kızıdır. Ancak Esmeralda, geçmişini bilmez. Geçmişine dair tek bildiği yanından hiç ayırmadığı bebekten annesinin giydirdiği patiğidir.  Bu patik sayesinde annesine ulaşacağını düşünür. Bu güne kadar nefsine hâkim olan Rahip Frollo, Esmeralda’yı gördüğü an kendine hâkim olamaz ve Esmeralda’yı arzular. İstek dolu gözlerle Esmeralda’yı süzer.

Kuasimodo, Esmeralda’ya olan aşkını dizginleyemez ve onu kaçırmak için planlar yapar. Rahip Frollo, Esmeralda’yı kaçırması için yardımda bulunacağını söylese de aslında başka fikirleri vardır. Çünkü Esmeralda’yı oda çok istiyordur. Rahip Frollo kızı bir odaya kapatmak ve boş olduğu zamanlarla onunla olmak ister. Kuasimodo’nun kaçırma planını devreye sokarlar ve sokakların karanlık olduğu bir gün Esmeralda’yı kaçırmaya çalışırlar. Ancak kaçırmaya çalıştıkları zaman yüzbaşı gelir ve kızı canilerin elinden kurtarır. Kaçırmaya çalışanlar biranda karanlıkta kaybolur. Kaçanlardan birisinin Kuasimodo olduğunu anlarlar. Kuasimodo, hemen tutuklanır ve çarmıha gerilir. Birçok kırbaç darbesinden sonra kendisinden geçer. Kendisine geldikten sonra etraftakilerden su ister. Fakat kimse bu adama su vermez. Uzun süre su istedikten sonra suyu Esmeralda ona içirir. Kuasimodo, yaptıklarından dolayı gözyaşlarına boğulur. Frollo, yaşananlardan ders almamış hala Esmeralda ile birlikte olmayı düşünürdü. Esmeralda, gönlünü onu kurtaran cesur yüzbaşına kaptırmıştı. Rahip, bu durumun daha fazla sürmemesi için hain bir plan kurar. Yüzbaşı ve Esmeralda’nın gece vakti buluşmaları için imkan sağlar. Yüzbaşı erken gelir ve orada bekler. Rahip bir anda yüzbaşıyı bıçaklayarak öldürür ve oradan uzaklaşır. Esmeralda, oraya geldiğinde yüzbaşı ölmüştü fakat çevredekiler Esmeralda’nın yaptığını söyledi. Esmeralda, tutuklanır. Karara göre Esmeralda şafakta idam edilecektir. Gün doğar ve Esmeralda idam yerine getirilir. İdam cezası gerçekleşmeden Kuasimodo bir yol bulur ve klişenin odasına Esmeralda’yı saklar. Hristiyanlık dinine göre kiliseye saklanan birisi hangi suçu işlemiş olursa olsun tutuklanamaz. Rahip Frollo, Esmeralda’nın kaçırılması bir grup çingene ile anlaşmaya varır ve onları kiliseye yönlendirir. Kiliseye giren çingeneleri fark eden Kuasimodo, onlarla savaşmaya başlar. O sırada kargaşadan faydalanan Frollo, Esmeralda’yı kaptığı gibi kaçırır. Kaçırırken eğer Frollo ile birlikte olacağını söylerse onu kurtaracağını söyler. Esmeralda, onunla olacağına ölmeyi seçeceğini söyler. Bu sözleri Rahip’i çıldırttır çingenelerin kaçırdığı Gudule’nin zindanına bir çingeneymiş gibi Esmeralda’yı atar. Gudule, çingenelerden intikam almak için Esmeralda’nın üzerine atlar ve onu döver. Hemşire Gudule, yerde yatan kızın boynundaki patiği görerek onun annesi olduğunu anlar. Fakat kurtarmak için artık çok geçtir. Esmeralda, için idam sehpası kurulmuştur. Bu haberi alan Kuasimodo, hızlıca Rahip Frollo’yu bulur. Onu o sinirle kilisenin balkonundan aşağı atar. Frollo, düşmenin etkisinden dolayı oracıkta can verir. Kuasimodo, o günden sonra hiçbir yerde görülmez. Ölülerin atıldığı bir mahzen açılır. Mahzende kadına sıkıca sarılmış bir erkek görülür. Halk arasında bu erkeğin uzun zamandır kayıp olan Kuasimodo olduğu düşünülür. Belki de Esmeralda’yı son yolculuğunda bile yalnız bırakmamıştır.

Kitabın Yazarı

Victor Hugo, bir çiftçinin üçüncü oğlu olarak 1802 yılında dünyaya gelmiştir. İki abisi vardır. Cumhuriyetçilerden birisidir, Napolyon’u bir kahraman olarak nitelendirir. Annesiyle çok büyük ayrılıklara düşer çünkü annesi kralcı bir kadındı. Hugo’nun yaşadığı dönemde birçok siyasi sorunlar yaşanmıştır. Hugo’nun babasının asker olması onu çok etkiliyordu. Hugo, birçok esere imza atmış ve birçok insan tarafından dünyanın en iyi yazarları arasında görülüyor. 83 yaşındayken 1885 senesinde Fransa’da hayata gözlerini yumdu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir