Özdemir Asaf Hayatı ve Eserleri

Asaf, yalnızlık şairi olarak adlandırılmaktadır Özdemir Asaf, 11 Haziran 1923 tarihinde Ankara’da hayata gözlerini açmıştır. Cumhuriyet Döneminin önde gelen Türk şairlerinden birisidir. Aslında tam olarak ismi Halit Özdemir Arun olan şairimiz sadece Özdemir adını kullanmaktadır. Asaf’ın babası olan Mehmet Asaf,  Şura-yı Devlet’i kuran ve en önde gelen isimlerinden birisi olmayı başarmıştır. Babası 1930 senesinde hayata gözlerini yummuştur ve şairimiz babasına çok erken bir yaşta (7 yaşında) veda etmek orunda kalmıştır.

 Özdemir Asaf’ın eğitim hayatı araştırıldığında ise öncelik olarak Galatasaray Lisesinde okuyan Özdemir Asaf, takvimler 1941 senelerini gösterirken ve kendisi 11.sınıf talebesiyken ek bir sınavla Kabataş Erkek Lisesine geçiş yapmıştır. 1942 senesinde kep atarak mezun olmuştur. Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi’nde 3. Senesine kadar ve 1 sene de Gazetecilik Fakültesinde öğrenim görmüştür. Okuduğu dönemde ise boş durmayıp Tanin ve Zaman adlı gazetelerde çalışmıştır. Çevirmenlik yapmıştır.

Usta şairimiz Özdemir Asaf’ın ilk yazısı Servet-i Fünun (Uyanış) dergisinde okuyucu beğenisine sunulmuştur. 1951 senesinde bir girişimcilik adımında bulundu ve Sanat Basımevini kurmuştur.  Asaf, kitaplarını Beyaz Masa Yayınları adı altında kitaplarını yayımlamayı tercih etti. 1962 senesinde Mehmet Ali Aybar öncülüğünde kurulan Temel Hakları Yaşatma Derneği’nin kurucularından birisi oldu.

İlk olarak dünya evine Sabahat Selma Tezakın ile giren Özdemir’in bu evlilikten Seda isminde bir kız çocuğu olmuştur.  Boşandılar ve boşanmalarının ardından aşka ikinci kere inana Özdemir’in bu evlilikten Gün, Olgun ve Etkin adında üç oğlu olmuştur. Özdemir Asaf’ın eşi Yıldız Moran’dır.  Özdemir Asaf takvimler 28 Ocak 1981’i gösterdiğinde İstanbul şehrinde hayata veda etmiştir. Vefat ettiğinde 57 yaşında olan Özdemir, erken yaşta sevenlerini üzmüştür.

Şiirleri

  • Dünya Kaçtı Gözüme – 1955
  • Sen Sen Sen – 1956
  • Bir Kapı Önünde – 1957
  • Yumuşaklıklar Değil – 1962
  • Nasılsın – 1970
  • Çiçekleri Yemeyin – 1975
  • Ben Değildim – 1978
  • Bugün ve Bugün (Yayımlanmamış şiirler) – 1984
  • (Yayımlanmamış şiirler) Benden Sonra Mutluluk
  • Çiçek Senfonisi (Toplu şiirler) – 2008
  • Sen Bana Bakma, Ben Senin Baktığın Yönde Olurum (Kendi sesinden şiirler) – 2012
  • Yalnızlığa Övgü (Yalnızlık Paylaşılmaz)
  • Lavinia

Etika

  • Yuvarlağın Köşeleri – 1961
  • Yuvarlağın Köşeleri-2 (Vefat etmesinin ardından yayımlanan bir eseridir.) – 1988

Hikâye

  • Dün Yağmur Yağacak (Vefat etmesinin ardından yayımlanan bir eseridir) – 1987

Otokopi, Deneme

  • Özdemir Asaf’ça (Vefat etmesinin ardından yayımlanan bir eseridir.) – 1988

Çevirdiği Kitaplar

  • Reading Zindanı Baladı (Oscar Wilde) – 1968

Asaf’ın Hayat Hikâyesi

Duygu dolu dizeleri ve kalemindeki ustalığı okuyucularının ona hayran olmasını sağlamıştır. Özdemir Asaf’ın hayat hikâyesi babasının vefatının ardından zorlaşmıştır. Şairimiz ile ailesi, babasının ölümünün ardından İstanbul’a gitmişler ve Hamidiye Hanım’ın Acıbadem’deki köşkünde dikiş nakış kursu kurmasıyla geçimlerini sağlamaya çalışmışlardır. İlk eşi olan Sabahat Selma Tezakın hanımefendi ile okul hayatında tanışmış ve büyük bir aşk ile evlenmişlerdir. Usta şair Tezakın ile takvimler 14 Eylül 1946’yı gösterdiğinde evlenmiştir. Bu büyük aşk evliliğinin sonrasında yükseköğrenimini tamamlayamamıştır ve çalışma hayatına başlamıştır. 1942’den beri devam ettiği sigorta prodüktörlüğü işini ara vermeden sürdürmüştür.

Özdemir Asaf takvimlerimiz 1948 senesini işaret ettiğinde ise herkes gibi vatan görevini yapmak üzere askerliğe gitmiştir. Büyük Doğu, Varlık, Yenilik, Amaç, Kaynak, Edebiyat Dünyası, Şadırvan, Yeditepe, Seçilmiş Hikâyeler, Yenilik, Vatan, Dost, Türkçe ve Türk Dili gibi gazete ve dergilerde de şiirler yazmış ve çok büyük ilgi, takdir, hayranlık görmüştür. Kendisi aynı zamanda bir çeviri şairidir ve bu işte de çevresi tarafından oldukça takdir edilmiştir.

Özdemir Asaf, 1951 senesinde Cağaloğlu Molla Fenari Sokak’ta bulunan Sanat Basımevini, 1955 senesinde ise Yuvarlak Masa Yayınlarını kurmuştur. İlk şiir kitabı Dünya Kaçtı Gözüme’yi 1955 yılında bu yayınevinden okuyucuyla buluşturan Asaf, taşlama ve ironi unsurlarını da kullandığı eserlerini genellikle dörtlük ve ikilik şeklinde kaleme aldı.

Türk yazı dünyamızın en önde gelen ve özel isimlerinden olan usta şairimiz Özdemir Asaf, daha sonraki senelerde dize sayısını azaltmaya çalışmıştır ve kelime oyunlarına yer vermeye çalıştığı dizeler kaleme almıştır. Yazdığı eserlerinde daha çok insan ve toplum konularına yer vermiş ve toplumsal olaylara duyarlı bir şairimiz haline gelmiştir. Asaf, şiirlerinde usta bir şekilde taşlama ve alay konularına yer vermiştir. Özdemir Asaf, aynı zamanda, şiirin ve yazarın önemi ve işlevi konusundaki düşüncelerini de “Yuvarlağın Köşeleri” adlı kitabında okuyucunun beğenisine sundu.

Türkiye’nin ilk kadın fotoğraf sanatçısı olan Yıldız Moran yazarın ikinci eşidir. Yıldız Moran hanımefendiden de 3 çocuğu olan Asaf, çocuklarını her zaman çok sevmiş ve onlara çok ilgi göstermiştir. Örnek bir baba ve sevgi dolu bir eş olmuştur.  Asaf, Türk Edebiyatçılar Birliği temsilcisi olarak 1959 senesinde Belçika Milletlerarası Şiir Bienali’ne katılmış, 1966’da Makedonya Yazarlar Birliği’nin davetlisi olarak Yugoslavya’da Şiir Kongresi’nde bulunmuştur.

Yuvarlak Masa Yayınlarını ve matbaasına 1970 yılında kepenk vurmuştur ve hastalığı nedeniyle 1979’da Vakıf Gureba Hastanesi’nde tedavi görmeye başlayan şaire, 1980 yılının aralık ayında akciğer kanseri teşhisi konulmuştur. Yazar ve ailesi bu teşhis ile büyük bir buhrana ve üzüntüye kapılsa da pes etmemiş ve tedai sürecini aksatmamıştır. Hayata veda eden Özdemir Asaf’ın naaşı Aşiyan Mezarlığı’na gömülmüştür. Usta şairin bazı eserleri vefatından sonra yayımlanmıştır ve yine büyük ilgi görmüştür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir