RANA DEMİRİZ: ENDÜLÜS’TE BİR HAFTA Kitap Özeti

Rana Demiriz Kimdir?

Rana Demiriz, 1995 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Okul hayatının çoğu Marmaris de geçti. İlkokulu Şehit Ahmet Benler İlköğretim Okulu’nda okumuş ve üstün başarı göstererek okul birincisi olmaya hak kazanmıştır. Ardından Halıcı Ahmet Urkay Anadolu Lisesi’nde öğrenimine devam etmiştir. Güzel sanatlara ve edebiyata ilgi duymuştur. Bu ilgisi sayesinde “Gölgedeki Işıklar” adlı ilk romanını okurla buluşturmuştur. Rana Demiriz bu romanını kaleme alırken henüz 14 yaşında olduğu için bu durum Türkiye’de devasa bir ilgi ve merak duyulmasına sebep olmuştur. Ayrıca yerel basında uzun bir zaman adı geçmiştir. Akranlarına örnek olduğu için Başbakanlık tarafından bu başarısı için hediye verilmiş ve bu durum karşısında ailesi kızları için gurur duymuşlardır.

Genç yazarın bu dillere destan başarısı İstanbul şehrinde de oldukça ses getirmiş, Özel Doğa Anadolu Lisesinin de destekleri ile lise öğrenimine burada devam etmeye layık görülmüştür. Bir yandan liseyi başarıyla tamamlayıp bitirirken, diğer yandan da yazarlığa devam etmiştir.

Daha sonra 15 yaşında ikinci romanı olan “Gölgedeki Işıklar- Yüzleşme” kitabını kaleme almıştır. Aslında bu kitabı yazmasının amacı ilk romanının bir tesadüf sonucu ortaya çıkmadığını ve ikinci romanını da yazarak gerçekte başarılı bir yazar olduğunu kanıtlamaktı. Bu amacını da yerine getirmiş oldu ve yine yerel medyada yer aldı. 16 yaşına geldiğinde üçüncü romanı olan Donmuş Ateş’i okurlarıyla buluşturdu. Yaşına göre göstermiş olduğu bu üstün başarısı sayesinde adı, o zamanlar ünlü olan bir yarışma programında soru olarak karşımıza çıktı. Birçok seminer ve televizyon programlarına katılıp orada hem başarısını hem de olgun davranışlarını sergileyerek, akranlarına ve hatta kendinden yaşça büyük olan insanlara bir ışık kaynağı oldu. Aslında başarının yaşla hiçbir alakası olmadığını ve azimle ortaya çıkabileceğini kanıtladı. 17 yaşında “Kutsal Denge” romanını yazarak, bu yaşta toplamda dört roman sahibi oldu.

Eserleri Nelerdir?

  • Endülüs’te Bir Hafta
  • Gölgedeki Işıklar- Donmuş Ateş
  • Ayasofya’da Bir Gece
  • Sarayda Bir Yıl
  • Gölgedeki Işıklar
  • Gölgedeki Işıklar Yüzleşme II- Gerçekle Karşılaşmaya Hazır Mısın?

Endülüs’te Bir Hafta

Yazarın bu kitabı soğuk bir şubat ayında okurlarıyla buluştu. Kaleme aldığı bir önceki romanı Ayasofya’da Bir Gece ile zaten geniş bir kitleye sahip olmuştu. Bu da demek oluyor ki okur yazarın yeni kitabını heyecanla bekleyip neden almasın? Endülüs’te Bir Hafta adlı romanıyla Rana Demiriz, okurlarını adeta okudukları zaman oraya götürüyor. Onlarla buluştuğu zaman merak edilen bütün soruların cevapları tereddütsüz verildi. Bu eğlenceli sohbette kitabı alan okurlar kitaplarını imzalatmayı ve fotoğraf çekilmeyi de unutmadılar. İşte okurların genç yazarımıza sorduğu sorular;

  • GENİŞ KAPSAMLI OLARAK ELE ALDIĞINIZDA HANGİ YAZARLARI TAKİP EDİYORSUNUZ?
  • Gerçekte var olan yaşadığımız hayat ile aslında hiç görmediğimiz ve görmeyi istediğimiz hayali hayatın birbirlerine karışarak bir araya gelmelerini seviyorum. Kendimi bildim bileli sanat tarihi ile ilgilendiğim için sizlerin neleri ne kadar merak etiklerini biliyorum. O yüzden siz değerli okurlarıma takip ettiğim ve dikkate aldığım yazar isimlerini verecek olursam; Isabel Allande, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Lobin Lafevers’dir.
  • ROMANLARINIZA GENEL OLARAK BAKTIĞIMIZDA HEP SANAT VE TARİH BİZİ KARŞILIYOR. PEKİ SİZİN YAŞAMINIZDA BU İKİ KONU NE KADAR YER EDİNİYORLAR?
  • Benim için sanat daima vardı ve ona ilgi duydum. Tarih ise sonraları bende yer edindi. Hep bu iki konuyu bağdaştırdım. Bizim ailede kim olursa olsun resme hep merak duymuşlardır. Resim bizim hep gündemimizde olduğu için bende bir resim eğitimi almaya karar kıldım. Bu aşamada sanata ait her ne varsa vazgeçemediğim ve onları ayıramadığım için bende sanat tarihi ve arkeoloji ile ilgili öğrenim gördüm. Kısacası ikisi de benim hayatımda devamlı yer aldıkları için onlardan kendimi ayrı düşünemiyorum.
  • YAZMIŞ OLDUĞUNUZ ENDÜLÜS’TE BİR HAFTA ADLI ROMAN SADECE BİZLERE DEĞİL, HEMEN HEMEN HER YAŞTA İNSANA DOKUNUYOR. ELBETTE BU KİTAP İLE ALAKALI BİRDEN FAZLA MERAKIMI UYANDIRAN KONU VAR. BUNLARI TEK TEK SORUP SİZİ BUNALTMAK İSTEMİYORUM. O YÜZDEN BİZLERE BU KİTABIN ÖYKÜSÜNÜ KENDİ GÖZÜNÜZDEN NASIL GÖRÜLDÜĞÜNÜ İFADE EDER MİSİNİZ?
  • Endülüs, karşıma hep okul hayatımda konu olarak çıkıyordu. Lakin kitabı yazdıktan iki yıl önce aslında orada bulunmam için bir fırsat doğdu. Oraları gezerken aklımda hep bir soru vardı. “ Endülüs şu an bu denli güzelken, geçmiş zamanlarda acaba nasıldı?” Aslında ben bu kitabımda sizlere geçmişle gelecekteki Endülüs’ü anlatmaya çalıştım. Ki bunu da başardığımı düşünüyorum. Bu roman benim için zamanımı almadı, onu çok kısa zamanda kaleme aldım. Bu kitapta bir yandan anlatırken, diğer yandan da sizlere ufak tefek sorular yönelttim. Sizce benim anlattığımın ne kadarı doğruydu? Endülüs’ü bir de sizin görmeniz gerekmez miydi?
  • ELBETTE Kİ BU SİZİN SON ROMANINIZ OLMAYACAK. ÖYLEYSE GELECEKTE KALEME ALDIĞINIZ ESERLERİNİZDE DE Mİ HEP SANAT TARİHİNE YER VERECEKSİNİZ? YOKSA BİZİ SÜRPRİZLER BEKLİYOR MU?
  • Sanat tarihi ile alakalı eserler okumayı sevdiğim ve tercih ettiğim için, illa ki onunla ilgili romanlar yazmayı da istiyorum. Bunun sonrasında yine roman yazacak olsam konusu herhalde sanat tarihi olurdu. Ama her eserimde dikkatimi çeken bir şey varsa o da asla bir önceki kitabın kopyası olmamasıdır. Dolayısıyla tekrar sanat tarihi ile ilgili bir kitap yazmamın hiçbir sakıncası olduğunu düşünmüyorum.
  • KİTAP YAZMAK İSTEYİP DE YAZMAKTAN KORKAN BİRÇOK GENCİMİZİN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. ONLARI CESARETLENDİRİP, ONLARA IŞIK KAYNAĞI OLACAK TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?
  • Bu konuda onlara en büyük tavsiyem galiba, çokça kitap okuyun demek olacaktır. Çünkü okumak onların kalıplarını kıracak ve onlara azim verecektir. İşte o zaman içlerinden nasıl geliyorsa öyle yazacaklardır.

Endülüs’te Bir Hafta Kitap Özeti

Kitapta Manolya adlı başkarakter, Tarih bölümünde öğrenim gören ve son sınıfa giden bir öğrencidir. Bir öğretmeni ile birlikte Endülüs’te çalışıyorlardır. Yaz tatili geldiği zaman kendisini hiç ummadığı bir anda Granada’nın Elhamra Sarayı’nda bulur ve orada işçi olarak çalışan Mateo ile tanışma fırsatı bulur. Bir gün sarayı gezmeye karar verirler ve gezdikleri zaman tünellerde yollarını kaybederler. Karşılarına göz alıcı teknolojiler çıkar. Böylece orada serüvenleri başlar.

Yazmış olduğumuz bu yazımızda Endülüs’te Bir Hafta kitabının içeriğine, yazarının kim olduğuna ve hayatına değindik. Genç yaşta tanınan bir yazar olan Rana Demiriz’in umuyoruz ki yeni nesle bir faydası olur. Keyifle okumanız dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir