Seksen Günde Devri Alem (Jules Verne) Özeti, Konusu ve İncelemesi

Seksen Günde Devri Alem kitabı 1872 senesinde ilk olarak Jules Verne tarafından basılmıştır. Bu kitap çocukluk ve gençlik yıllarını konu alan bir romandır. Dünya edebiyatı içerisinde bilim kurgu ve macera arasındaki en iyilerdendir. Jules Verne ‘ye ait eserler arasında sevilen bir romandır. Jules Verne’inin bu romanı asıl yazma amacı 19. Yüzyıl içerisinde seksen gün içerinde tüm dünyanın gezilebileceğidir.  Jules Verne bu eseri ile hayal etmiş olduğu icatlar sayesinde bilim dünyasının müthiş bir ilham kaynağı oluşturmuştur.

Jules Verne aslında bir borsacıdır. Günlük olarak yazar yirmiden fazla gazeteyi okumaktadır. Bilimsel yazılarla ilgilenmeyi Jules Verne çok sevmektedir. Yazar bunların yanı sıra birçok alanda yapılmış olan deneyleri takip etmektedir. Jules Verne coğrafya ile de ilgilenmektedir. Jules Verne’inin bilim merakı doğrudan yapıtlarına yansımıştır. Bu eser bir iddia yapılması üzerine kurgu edilmiştir. Seksen günde dünya turunu yazar tamamlamıştır.

Seksen Günde Devri Alem Özeti

Phileas Fogg, çok zengin ve kibardır. İngiliz olan bu kişi aynı zamanda titiz ve dakik de bir insandır. Bu adam oldukça esrarengiz bir hayat sürmektedir. Evi Sevilla Row’da bulunmaktadır. Bu evde uşağı olan James Foster ile birlikte kalmaktadır. James Foster tıraş suyunu yanlış derecede getirmesinden dolayi işten atılmıştır. Bu atılan uşağın yerine Jean Paspartu adında Fransız asıllı bir uşak alınmıştır. Phileas gününü oturduğu evinde ve üye olarak katıldığı Londra’nın Reform Kulübünde geçirmektedir. O zamanlarda İngiltere’ye ait olan banka soyulmuştur.

O günlerde seksen günde dünyanın gezilmek için yeterli bir gün olup olmadığı tartışılmaktadır. Phileas Fogg dünyayı gezmek için seksen günün yeterli olduğunu savunmaktadır. Phileas Fogg’un bu iddiasına birçok itiraz yapılmaktadır. Bu tartışmaların ardından karşıt görüşte olanlarla Phileas Fogg iddiaya girmiştir. Phileas Fogg bu imkânsız olarak görünen iddiaya karşı sahip olduğu tüm mal varlığını ortaya koymuştur. Phileas Fogg hiçbir plan ve hazırlık yapmadan Dünyanın etrafını seksen gün içerinde dolanacaktır. Hava yolunu kullanması kesinlikle yasaktır.

Andre Stuart ve Banker Jhon Sullian ile iddiayı başlatmıştır. Fogg bu yolculukta yaşayacağı bir terslik sonucunda tüm servetinden olacaktır. Yanına yardımcı ve hizmetli olarak aldığı Jean Paspartu ile birlikte gerekli olan yolculuk hazırlıklarını yapmaya başlarlar. Fogg’un planına göre Londra ile başlayan yolculuğunu Süveyş Kanalında 7 gün içerinde tamamlayacaktır. Bu kısımdaki yolculuğunda ise tren ve vapurdan yararlanacaktır. Süveyş Kanalından Bombay’a ise 13 günlük vapur yolculuğu ile varacaktır. Bombay’dan başlayarak Kalküta kadar 3 gün içerisinde yolculuk yapacaktır. Bu yolculuğunda filleri ve treni kullanacaktır.

Kalküta’da başlayacak olan ve Hong Kong’da son bulacak yolculuğu ise 13 gün sürecektir. Hong Kong’da başlayan ve Yokohama’ya kadar olacak yolculuğunda ise vapuru kullanarak 6 günde tamamlayacaktır. Yokohama ve San Francisco arasını da vapur sayesinde 22 günde geçecektir. San Francisco’dan başlayarak New York’a kadar olan yolculuğunu 7 gün ile tren sayesinde tamamlayacaktır. Son yolculuğu ise New York ve Londra arasındadır. Bu yolculuğunu da tren ile 10 gün içerisinde yapacaktır.

Bu yolculuk hesaplaması ile 80 gün içerinde dünyayı dolaşarak iddia edilen vakitte kulüp içerisinde olacaktır. Bu planda Phileas Fogg hiçbir aksiliği hesaba katmamıştır. Onun yapmış olduğu bütün planları bozmayı bekleyen bir dedektif bulunmaktadır. Polis Hafiyeliği yapan Fix, Phileas Fogg’un İngiltere’nin Bankasını soyan kişi olduğunu ispat etmek istemektedir. Fhileas Fogg tesadüfi bir şekilde Bayan Auda ismindeki Hint Racasına ait kadın ile tanışmıştır. Bu kadın kocası ile birlikte yakılmak istenmektedir.

Bayan Auda ölmüş olan kocası ile birlikte yakılmak istememektedir. Phileas Fogg bu kadını da yanlarına almıştı. Dedktif Fix’ten kurtulmamanın yollarını aramaktadır. Dedektif onları takip etmektedir. Yaşadıkları birçok maceraların ardından İngiltere’ye dönmüştürler. Dedektif Fix geriye döndüklerinde onları tutuklatmıştır. Bankayı soymuş olan üç hırsızın üç gün öncesinde yakalanmış olmaları onları hapisten kurtarmıştır. Londra’ya 5 dakika geldikleri için 80 günde dünyayı gezse dahi iddiayı kaybetmiştir.

Fogg ile Bayan Auda birbirlerine âşık olmuşturlar ve evlenmek istemektedirler. Bu sırada aslında Londra’ya bir gün erken geldiklerini anlayınca tam vaktinde kulübe giderek iddiayı kazanmıştır. Bayan Auda ile evlenmiş ve büyük bir servetin sahibi olmuştur. Seksen Günde Devri Alem özeti bu şekildedir.

Seksen Günde Devri Alem Konusu

Seksen Günde Devri Alem Konusu Phileas Fogg’un 80 gün içerisinde dünyayı gezmesi sırasındaki maceraları oluşturmaktadır. Bu geziyi hiçbir plan çizmeden yapacaktır. Hava yolunu kullanmadan 80 günde dünyayı gezecektir.

Seksen Günde Devri Alem İncelemesi

Seksen Günde Devri Alem İncelemesi o günün şartları düşünülerek yapılmıştır. O dönemde Doğuda bulunan kadınlara cinsel obje olarak bakılmaktaydı. Dünya doğuyu ve batıyı içine alan bir yuvarlaktır. Eserde dünyayı gezerken aynı zamanda doğunun ve batının kültürüne de yer verilmektedir. İnsanların düşünce şekillerinin bulundukları bölgeye göre nasıl şekillendiği aktarılmaktadır. O dönem içerisinde aynı zaman da kilisenin insanlar üzerinde baskısı bulunmaktaydı.

Seksen Günde Devri Alemin teması bir iddia üzerine İngiliz ve çok disiplinli olan Fogg’un tüm servetini ortaya koyması pahasına 80 günde dünyayı dolaşmasıdır. Bu iddianın sonucunda Fogg başarılı bir servet sahibi olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir