Türk Klasikleri Kitapları

Türk klasikleri kitapları; Türk edebiyatı konu ve özellikleri kapsamında oluşturulmuş, yayımlandıktan uzun yıllar sonra bile ününe ün katabilmiş ve sesini tüm dünyaya duyurmayı başarabilmiş kitap türleri arasında yer almaktadır. Türk klasikleri işlediği konular, anlatım dili ve teması kapsamında okumaya ilgi duyan kişilerin kütüphanesinde bulunması gereken kitapların başında gelmektedir. Türk klasikleri yaklaşık 100-200 yıllık geçmişe sahip olup, toplamda 100 kitap içeriğine sahiptir.

1- Acımak

Türk klasikleri kitapları arasında artık baş yapıt niteliği kazanmış Acımak kitabının yazarı Reşat Nuri Güntekin’dir. Kitap konusu ve anlatımı ile kısa süre içerisinde bitirilebilecek sürükleyici bir romandır. Acımak küçük yaşta itilip kakılmaya maruz kalmış bir köy öğretmeninin gaddarlığını konu edinmiştir. Bu öğretmenin babasının ölümü ile hayatı tamamen değişecektir. Öğretmenin babasının günlüğünü okuması ile birlikte bilmediği gerçekleri öğrenmesi ve yaşadığı hüznün anlatıldığı bu roman, birçok okuyucuyu da derinden etkileyebilmiştir.

2- Yaban

Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun yazmış olduğu bu başarılı eser, kendi döneminde yaşanan olayların tüm çıplaklığı okuyucuya anlatabilmektedir. Kitabın baş karakteri olarak bilinen Ahmet Celal tanınmış bir paşanın oğludur. Bu kişi 1. Dünya savaşında savaşırken kolunu kaybetmiş ve bunun üzerinde yarattığı psikolojik bunalımdan bir türlü kurtulamayacaktır. Bulunduğu bölgenin kuşatılması üzerine Porsuk çayı kıyısında yaşamaya başlayan bu karakterin, başından geçen tüm olaylar kitabın konusunun tamamını oluşturmaktadır. Psikolojik bir roman olarak da değerlendirilebilecek Yaban, okuyucuların ve eleştirmelerin beğenisini kazanabilmiştir.

3- Sinekli Bakkal

Türk klasikleri kitapları arasında önemli bir eser olan Sinekli Bakkal Halide Edip Adıvar’a ait bir kitaptır. Kitap 1. Abdulhamid Döneminde Osmanlı Devleti’nin batı ve doğu çekişmelerini konu almaktadır. Bu çekişmelere eleştirisel bir şekilde yaklaşan yazar, Doğu- batı sentezinin olması gerekliliğini savunmaktadır. Osmanlı Döneminin tüm toplumsal, siyasi ve kültürel özelliklerinin konu edildiği bu kitap okuyucuların severek okuduğu kitaplar arasına girmiştir. Bunun yanı sıra kitap yalnızca Türkiye’de değil dünyada da ses getirerek birçok dile çevirisi yapılmıştır.

4- Eylül

Mehmet Rauf’un en popüler romanlarından birisi olan bu eser, Türk edebiyatı içerisinde bir dönemeç niteliğindedir. Roman türünün giderek şekillendiği bu dönemde ortaya çıkan bu kitap, birçok yazar tarafından konusu ve anlatımı ile örnek alınmıştır. Psikolojik roman olma özelliğini de elinde bulunduran bu eserde, kahramanların iç dünyası ve yaşamış oldukları psikoloji ele alınmıştır. Kitapta aşk, sevgi, sadakat, evlilik, kadın-erkek ilişkileri gibi kavramlara ağırlık verilmiştir. Türk klasikleri kitapları arasında unutulmaya direnç gösteren Eylül, günümüzde halen oldukça popülerdir.

5- Sergüzeşt

Samipaşazade Sezai’nin en bilinen eseri Sergüzeşt, Dilber adındaki bir genç kızın yaşadıklarını anlatmaktadır. Kafkasya’nın bir köyünde esir düşerek İstanbul’a getirilen 9 yaşındaki Dilber, memur Mustafa efendiye satılmıştır. Dilber sayısız eve satılarak hep itilip, kakılan ve satıldığı ailelerin tamamının hizmetçiliğini yapmıştır. Kitap Dilber’in en son geldiği Asaf Paşa’nın konağında yaşadığı dolu dizgin aşkından koparılışını anlatmaktadır. Aşk, hüzün, acı ve ölüm duygusunun derin bir şekilde işlendiği bu kitap okuyucudan tam not alabilmiştir.

6- İntibah

Namık Kemal’in en önemli eserlerinden birisi olan İntibah, Türk klasikleri kitapları kategorisinde yer almaktadır. Kitap Osmanlının sosyal yaşamını anlatılırken, Çamlıca ve mesire bölgelerinde yaşanan olaylarını konu edinmektedir. Ali bey iyi bir eğitim ve terbiyle yetişmiş, oldukça nazik bir ailede büyümüş bir kişidir. Mehpeyker adındaki bir kadınla tanışmasından sonra hayatı bütünüyle değişecektir. İntibah bir genç adamın maddi ve manevi açıdan yaşadığı yıkımı okuyucuya aktarmaktadır. Etkileyici anlatımı ve duyguları okuyucuya geçirebilen yönü ile eleştirmenler tarafından da tam not alabilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir